Jump to content

Hur stor blir en frame/videofil HD?


Spiritual_Chaos

Recommended Posts

Om man ska dra ut en "master" av en film klippt och fotad i full-HD på låt oss säga 10 minuter - hur stor kommer den filen bli? Okomprimerad eller med någon adekvat komprimeringen för att ha en master i.

 

Har man fotat i DV och drar ut en master i DV så är det väldigt enkelt att se hur stor filen blir. Men hur är det med HD?

 

För ska spara mastern för ett projekt på X externa hårddiskar till kunden och behöver veta vilken storlek dessa behöver vara.

Link to comment
Share on other sites

Okomprimerad HD 1080, räkna med minst 125Mb/sek. Du kan ju köra Decklinks MJPEG codec, eller QT MotionJPEG om du vill ha mindre filer som alla kan läsa. Eller så kan du gräva fram nån som har en Mac och köra ut en Quicktime ProRes eftersom Apple fortfarande inte tillåter encoding av ProRes på PC.

 

Vad ska dom ha det till?

 

//Max

Link to comment
Share on other sites

Om din "master" är för eget bruk för att du skall kunna använda filmen för olika ändamål så är det väl bäst att spara den i det bästa format du kan få ut från ditt program och lägga den på din externa disk som du föreslår själv. Hårddiskutrymme är ju billigt idag.

 

Alla mina filmer från de senaste 10 åren är gjorda för DVD och de ligger sparade på externa diskar i iso-format och kan altså brännas efter önskemål.

Ett 62-minuters HDV projekt ligger på band. Däremot ligger den disribuerade filmen komplett med menyer och annat som iso.

Link to comment
Share on other sites

Då blir kvaliteten bra men filen stor.

Du kan ju räkna med 24 bitar /pixel (3 byte/pixel) och seda skall det vara 1920x1080=2073600 pixlar. Dvs 6,22MB/frame och 25 frames/s som ger ca 155MB/s. Om jag räknat rätt så stämmer det ganska bra med vad Max sade ovanför. På disken ca 93 GB för 10 minuter.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...