Jump to content

musikrättigheter


ketels

Recommended Posts

Vart vänder jag mig om jag vill köpa rättigheterna för en låt till en film? Jag vet att man inte kan vända sig direkt till musikgruppen om det är så att de har sållt några skivor, men vart?!

 

Är det någon som vet någonting om vad det är för prisklass på musikrättigheter?

Link to comment
Share on other sites

[citat=Santafantasma]Du ska kontakta STIM för att köpa rättigheter...http://www.STIM.se är deras adress... det kostar ca 10 kr/sekund av låten som är med..ringde och frågade dom förra veckan=)

Sen så måste du har tillstånd av skivbolaget också.

Hoppas det hjälper något![/citat]

 

Näe, nu sa du fel. Av STIM köper man inga rättigheter. STIM är en intresseorganisation för ersättning vid offentligt framförande. Det är hos upphovrättsinnehavaren man skaffar erfordligt tillstånd för musik. Det är inte någon fast taxa utan det är upphovsrättsinnehvaren som bestämmer priset för rättigheterna. Det kan till och med vara gratis, men man måste likväl ha lov. Det är därför man tex kan låta garagebandet man känner komponera och spela musiken i sin film, för då har de upphovsrätten som de kan låta dig få ta del av gratis.

 

Om du vill arrangera tex en konsert eller spela radio eller på annat sätt göra ett offentligt uppspelande med upphovsrättsskyddad musik är det till stim man betalar. Det är inte 10kr / sekunden utan olika taxor berorende på publikmängd och media. Det står också på deras sida.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

[citat=ketels]Vart vänder jag mig om jag vill köpa rättigheterna för en låt till en film? Jag vet att man inte kan vända sig direkt till musikgruppen om det är så att de har sållt några skivor, men vart?!

 

Är det någon som vet någonting om vad det är för prisklass på musikrättigheter?[/citat]

 

Enklast e ju att ta kontakt med bolaget som gruppen e signat på.

Det är ändå dom som bestämmer i slutändan.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

vi har tagit kontakt med ett skivbolag och dom låter oss använda alla deras låtar från alla deras band. vilkoret är att vi inte gör mer än 30 exemplar av filmen. och det ska vi väl kunna hålla. men vi har bara fått det bekräftat på ett e-mail. frågan är, kan vi säga att det är en laglig film så länge vi använder deras musik och inte gör mer än 30 ex? elle rmåste man ha skrivit något kontrakt på det hela? kan skivbolaget ändra sig och stämma oss på något vis? känns lite tveksamt med att bara ha ett mail på att det är okej..

Link to comment
Share on other sites

Jadu, ska du KÖPA rättigheterna till en låt så får du vara beredd att punga ut pengar i allt från tiotusentals kronor till hundratusentals-kronors belopp (beroende på hur stor och etablerat skivbolaget är)

DÄREMOT så finns det något som heter..."Limited License Agreement" om jag minns rätt.

Då betyder det att du har tillstånd att använda låten/musikstycket under de förhållanden som du kommit överrens om med skivbolaget och betalat för.

I vilket fall som helst så är det skivbolaget du ska ta kontakt med, adressen/telefonnumret till skivbolaget står ALLTID någonstans på CD:n.

Link to comment
Share on other sites

...eller så kan du få det helt gratis :-)

Det är en vanlig missuppfattning att STIM kräver det & det, men det stämmer inte.

Man som filmskapare betalar inte en krona till dom, STIM kopplas inte in förren man visat verket offentligt, & då är det uppvisaren som står för dom kostnaderna, exempelvis bion eller tv-kanalen.

Jag har siffrorna nånstans här, men orkar inte leta upp dom just nu, men det betyder att det går alldeles utmärkat att få musiken helt gratis, även om det som Martyr nämde kan bli dyrt nåt så in i helvete åsså :-)

Link to comment
Share on other sites

...eller: fråga någon relativt okand artist med egen studio om dom skulle vilja fixa musik till din film. Om det inte är pengar inblandade (om ni inte räknar med att käna något på den) så kanske artisten kan ställa upp gratis...då har du unik musik till filmen

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...