Jump to content

Ljussätta så det ser mörkt ut, budgetalternativ?


EzekielMartyr

Recommended Posts

Hur ska man egentligen gå tillväga för att ljussäta så att det ser mörkt ut? Dvs så att man får med mycket skuggor och mörker men precis ser det som är viktigt? Är det jättesvårt och omöjligt i en film som ska kunna bäras upp av vanliga människors privata inkomster?

 

För att förklara lite hur jag menar, ta den här bilden t.ex:

 

http://film.nu/bild/recensionsbilder/the_machinist_350_235.jpg

 

Utan ljussättning skulle nästan allting vara helt mörkt. Med den klumpiga ljussättning som jag använder skulle däremot det dynamiska med skuggorna försvinna helt. Hur ska man göra för att uppnå samma dramatiska effekt? Den enda metod jag har använt mig av är att hänga upp vita lakan som reflekterar ljus från en strålkastare.

Link to comment
Share on other sites

Din länk funkar inte, så jag vet inte riktigt vad du menar, men jag gissar att vad du vill göra är att ljussätta motivet med en ensam stark lampa (direkt eller reflekterat/diffunderat, beroende på hur mjuka du vill att skuggorna skall vara) och blända ned. Sätt sedan ett lättnadsljus efter behov.

 

Infoga gärna bilden i länken, så vi vet vad du menar.

 

/Jakob

Link to comment
Share on other sites

Typiskt, nu har de tagit bort den bilden som var så perfekt. Bifogar tre bilder som visar ungefär vad jag tänker mig. Vilken ljusstämning jag inte kan åstadkomma. Men som jag förstår det så menar du att man ska använda ganska riktat ljus mot det som är i händelsernas centrum, och så "gaina ner" i kameran så att det blir mörkt runt omkring och rikligt med skuggor?

 

Jag verkligen älskar hur bl.a. David Fincher använder skuggor, inte bara när det är mörkt alltså. Det är ofta en väldigt dunkel känsla över många scener med skuggor vid ögonen på skådespelarna etc.

machinist1.jpg

the-game-1997-michael-douglas-pic-2.jpg

Fight_Club_05a.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ingen av de där bilderna är svåra att åstadkomma. Om du tittar på hur skuggorna faller kan du se exakt var lamporna är placerade. Principen i alla bilder är densamma: ett ljus på motivet och ett ljus på bakgrunden. Alla ljus är relativt hårda, så inga stora reflektorer. Jag skulle gissa på ett frostfilter ganska nära lamporna. (Nu snackar vi alltså om teorin. Bilden från "The Game" är rätt knepig att få till exakt om man inte har tillgång till en bil utan tak.)

 

Som jag förstår det vill du ha noir-känslan, och den får du just genom få ljuskällor och låg ambiens. Om du i nuläget reflekterar allt ljus mot stora lakan får du alldeles för mycket ambiens för att få den dramatiska effekt du söker.

 

Du kan göra ett enkelt test genom att sätta någon vid ett skrivbord och rikta en skrivbordslampan mot honom i olika vinklar, så ser du ljuset fungerar.

 

Hyr en ensam redhead och skaffa en liten bit frostfilter så har du allt du behöver.

 

Lycka till!

/Jakob

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...