Jump to content

problem med filmmusik!


Ayame

Recommended Posts

Kolla om det står nåt på http://www.stim.se

Musik kan/får man använda så länge det är för enskilt bruk.. Skall det visas för allmänhet & dylikt så gäller andra regler ....

Det lättaste är att ta kontakt med eventuellt skivbolag (eller låtskrivaren av stycket ... om han inte heter Bach & levde för länge sen *ler*) som gjort skivan o fråga om ni får använda det.

 

Min musik användes förra året i en anti-drog-film som gick ut till föräldraföreningar/skolor o dylikt, och där var det NCB-ansökan & så ...

Den trycktes dock upp i kommersiellt syfte, så även där är det andra regler.

Byråkratin kring upphovsrätt är en djungel.

 

Hoppas jag hjälpt er något, eller så har jag gjort er ännu mer förbryllande. *haha*

 

mvh.

/Peter

BeeZed Productions

 

PS! Hittade direktlänk.

http://www.stim.se/stim/prod/stimsajt.nsf/AllDocuments/4A0D81DB129E0E94C1256BE4003EDF46

 

 

[citat=Ayame]Tja, vi håller på med en film och har problem med soundtracket.

om man äger skivan som låten finns på, har man rätt att använda den då?

eller finns det nån bra sida med låtar som man får använda?

 

tack i förhand

 

// PARADOX DIMENSIONS[/citat]

Link to comment
Share on other sites

stims hemsida är inte alltid att lita på. Det är en intresseorganisation och inte en myndighet.

 

citat från sidan:

"Enligt lagen om upphovsrätt krävs det tillstånd för att framställa film-, video-, tv- eller multimediaproduktioner som innehåller musik. Tillstånd får du av NCBs lokalkontor i Sverige."

 

Detta ställer jag mig tvivlande till. Gäller detta verkligen all form av musik? På en annan sida kommer man lite närmare sanningen:

 

"Det är inte tillåtet att använda musik/text i reklam-, politisk-, religös- eller pornografisk produktion utan särskilt tillstånd direkt ifrån rättighetshavaren (= kompositör, textförfattare och musikförlag)."

 

Jag förbehåller mig rätten att ha fel, men om var och en knäpper på den egna gitarren efter eget huvud så behöver man inte fråga en enda person om lov och det skall inte kosta en spänn i krona.

 

 

Säg gärna mot mig....

 

Föresten om man skall tro stims hemsida så vill de ha betalt om söndagarna när man går till kyrkan och sjunger under gudtjänsten. Visseligen spelar man inte in musiken, men det är offentligt framförande...

Link to comment
Share on other sites

men om man har en låt, och typ gör om den lite, lägger till höjer toner ett snäpp hit och dit och modifierar om den lite kan man då inte ta bort orginalet och sen använda den modifierade version och det blir problem så är det ju inte samma låt som en annan har upphovsrätten till, för vi måste ju ha upphovsrätten till grej vi har gjort? fult, men funkar det?

Link to comment
Share on other sites

[citat=Ayame]vi skulle liksom lika gärna ha spelat in en ny låt som låter ungefär lika, man kan väl inte hindra andra från att göra liknande låtar?, isåfall är väl techno branchen rätt knasig..[/citat]

 

Koncentrera dig på reklaminslagen mellan programmen på TV. Var och varannan reklamfilm har musik som är speciellt framtagen för att likna en känd låt som företaget egentligen ville ha men inte fick. :)

 

Det är en av hörnstenarna i utbildning för "media kompositörer" (sånna som gör musik till reklam, tv och film) att lära sig "kopiera" en annan låts "andemening" för att göra en kund glad. Detta gäller hela vägen från reklamsnuttar till långfilm. De flesta film-kompositörer blir tillsagda att göra ett soundtrack som låter precis som de stycken man använt när man klippte filmen... och FORT skall det gå! ;)

 

Min poäng? Jo, att det inte är svårt att hitta någon som kan "kopiera" din drömlåt på ett lagligt sätt.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

[citat=Ayame]Tja, vi håller på med en film och har problem med soundtracket.

om man äger skivan som låten finns på, har man rätt att använda den då?

eller finns det nån bra sida med låtar som man får använda?

 

tack i förhand

 

// PARADOX DIMENSIONS[/citat]

-hör av dej till mej, så kanske jag kan hjälpa dej med musik...det är ständigt snurr i min studio och jag har en del att göra, men jag ÄLSKAR utmaningar och skulle inte ta betalt för att hjälpa en forumpolare i ett projekt utan ekonomiska inslag.

mvh/Hwagang

 

http://www.hwagang.com

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

jag har för mig att det är nåt med 4:a takter som måste vara olika för låtar. alltså man kan inte använda en låt som redan är producerad och bara höja och sänka den lite.

 

detta kanske bara gäller när man ska spela in en låt och sälja den.. men iaf kan det vara bra att veta.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

[citat=offe]jag har för mig att det är nåt med 4:a takter som måste vara olika för låtar. alltså man kan inte använda en låt som redan är producerad och bara höja och sänka den lite.

 

detta kanske bara gäller när man ska spela in en låt och sälja den.. men iaf kan det vara bra att veta.[/citat]

 

Jag har hållt på med musik och går i musikskola och jag har hört att man får "sno" 2-takter från en låt som redan finns. Sedan får man använda en låt hur man vill om kompositören har varit död i minst hundra år om jag minns rätt.

Link to comment
Share on other sites

Detta har sagts tidigare och man får inte sno nånting alls. Inte fyra takter, inte två takter, man kan inte höja eller sänka. Men antalet kombinationer av toner är inte obegränsat och alla kombinationer är redan upptagna, dvs vad man än komponerar så lär man alltid hitta en låt som liknar det man komponerat. Runt 5-6 takter är accepterat om de är lika. Om någon har bättre minne än mig, kan denne fylla på med vem det var som blev friad för att ha kopierat 6 första takterna av Ulf Lundels Öppna landskap. (Föresten, att sno två takter, är inte det rätt omöjligt?)

 

Åttio år skall en kompositör vara död innan verket är fritt. Däremot får man inte använda CD-skivor av mozart eftesom orkesten som spelar på CD-skivan har upphovsrätten till framförandet.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Nej, nej och åter nej. Självklart får du INTE använda någon musik som någonsin gjorts av någon utan tillstånd. Om det vore så skulle varenda amatörfilm som finns innehålla enbart känd musik och samplingar från storfilmer etc..

 

Det enda jag är osäker på är hur det ser ut för privatbruk. Där tror jag att det är tillåtet, dvs om du vill prova med en låt o visa runt för polarna lite utan någon form av ekonomisk vinst. Men allt annat; glöm och dröm!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...