Jump to content

Catharsis


UvenEye

Recommended Posts

Ny kortfilmsidé!

 

Svart. Ljudet av en tändsticka som tänds öppnar upp en bild på ett öga. Bilden tar bara upp en liten bit på själva "bildytan". Fler bilder på olika kroppsdelar läggs upp och fyller TV-rutan, som massor av pusselbitar. Alla bilderna visar en typisk del av kroppen som kan avslöja stress hos en människa.

 

Ögat: Uppspärrat och flackande, utvidgad pupill. Blå färg.

Näsan: Näsborrarna rör sig till den kraftiga andningen

Munnen: Biter sig i läppen

Hand: Fingrarna trummar nervöst på benet.

Tinningen: Svett rinner längs tinningen

Nacken: Pulsådern är uppsvullen, vi hör ljudet av en kraftig puls

 

Bilderna representerar då som sagt olika delar på en människa som visar känslan av hög stress. Vi hör hur andningarna blir kraftigare o kraftigare..pulsen snabbare o snabbare. Ögat spärras upp. Andan hålls...pupillen krymper..ett klick från en pistol som skjuts av hörs och ögat stängs blixtsnabbt. Vi hör just bara en liten del av skottet som hörs..mest bara klicket..o det ljudet blandas ihop med ljudet av en tändsticka som tänds.

 

Svart. En bild på ett öga kommer upp igen..nu på ett annat ställe. Och samma bilder som kom innan kommer upp igen..fast på olika ställen. En ny bild dyker upp.

 

Hand: En hand med fingret på en avtryckare på en pistol.

 

Och allt detta går på samma vis som förra gången..o nu ser vi också hur avtryckaren trycks av. Ljudet av en tändsticka som tänds.

 

Svart. Ögat. Allt kommer upp igen. Med två nya bilder.

 

Öga: En till bild på ett öga...med färgen brunt. En ganska allvarlig blick.

Mun: En till bild på en mun, med en ciarett i.

 

Allt går runt...svart.

 

Vi ser ett rum..en väg..med en stol framför. En kille i 25-30 årsåldern går sakta fram och sätter sig ner. Han tittar mot oss. Han sitter tyst ett tag.

 

Sen har jag inte riktigt kommit på vad som ska sägas. Men tanken är att killen ska bekänna massa av saker han gjort "fel" i livet. Han har älskat en annan man. Han har helt enkelt syndat. Man upptäcker mer o mer att dessa "synder" är sådana synder som beskrivs i bibeln. Just sådana "mänskliga fel". Efter han är klar så hör vi en röst i bakgrunden.

 

Det är en annan man i rummet. Han säger nåt..inte riktigt kommit på vad än. Vi ser fortfarande ur samma vinkel som förr...bild på killen på stolen framifrån. Den andra mannen..klädd i svart..går fram till honom på stolen. Lägger handen på hans huvud o säger. "Du är förlåten för dina synder." typ nåt sånt.

 

Sen tar han bort handen. Lägger ett halsband med ett kors på runt halsen på killen. "Låt detta hjälpa dig på vägen mot himlen och frälsningen"

 

Mannen går bort. Vi bytar bild och får nu se den svartklädda mannen gå bort med ryggen mot oss. Han stannar..vänder sig om. Vi är i höfthöjd på honom. Han tar upp en cigarett och en tändare. Vi följer händerna upp till ansiktet. Vi ser att det är en man med en sån prästkrage. Han tänder cigaretten.

 

Sen kommer alla dessa bilder upp igen..men nu i ett snabbare tempo..allt går fortare...bam-bam-bam..liksom..o sen klick....PANG! Skottet avlossas..svart.

 

Fortfarande svart. Vi hör hur nåt faller mot golvet. Sedan ett par fotsteg sakta framåt. Sedan kläder som rör sig (prästen sätter sig på huk). Sedan hör vi. "In nomine Patris, Et Filii, Et Spiritus Sancti, Amen."

 

Eftertexter.

 

 

----

 

 

så vad tycks? Som sagt inte gjort klart dialogerna än. Men tanken är att detta är en människa som nyligen funnit "Gud" o ja..helt enkelt då insett att han gjort en massvis med synder i sitt liv. O nu har han då funnit någon (i detta fallet en smått störd människa som anser sig vara en präst) som då kan hjälpa honom bli förlåten och sen få gå in i "paradiset". Så han berättar vad han gjort..ska vara sådana saker som..ja..egentligen e helt dumma...att de ska anses vara synder. sådana saker som nog alla gjort. o ja..sen blir han då "frälst" genom ett skott i huvudet.

 

Vad tror ni om detta då?

Link to comment
Share on other sites

Mycket intressanta bilder som du målar upp, men jag är osäker på själva historien, den är kanske lite för kort för att man ska hinna engagera sig. När det gäller prästkragen så tror jag det funkar bättre ifall du skippar den, den känns klichéartad på nåt sätt, blir intressantare, tycker jag, ifall det bara är två män i helt vanliga kläder som befinner sig i rummet, man förstår ju ändå att den ena står i högre status eftersom den andra håller på och bekänner sina synder (varför banala synder?) och ber om förlåtelse.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

skrev just precis en idékladd till dialogen. väldigt lång o mer monolog. men ja..vill helst ha en ganska lång monolog...fastän jag vet att det är dötid på film. men tror den här filmen kan klara av det.

 

 

----------

Syndaren:

 

Så, jag bestämde mig för att det här ändå va den enda utvägen. Jag kan inte säga att det har varit lätt, för det har det verkligen inte. Fram och tillbaka, om och men, jag visste inte vem jag var, var min plats var. Det har varit tungt, att kunna fatta ett sånt här beslut. Jag visste ju inte vad jag skulle göra, vem jag skulle lyssna på, mig själv eller...

 

Ja, men det var ju ganska enkelt alltihop. Det stod ju precis där framför mig, vad jag gjort, vad jag gjort för fel. Det stod ju precis vad som skulle göras för att ogöra det gjorda.

 

Hela mitt liv, har jag levt i synd. Jag har gjort så många fel, så många fel val och så många orätta vägar jag valt.

 

Ta bara mina föräldrar som ett exempel. De gav mig kärlek, de gav mig livet. Vad gav jag dem? Ja, idag pratar jag knappt med min mamma, min pappa vill inte veta av mig. Jag har gjort dem fel. Jag har förnedrat och smutsat ner min familj.

 

Min älskade, som jag älskade utan rätten att få göra det. Jag älskade en man, så som man endast får älska en kvinna. Jag har...

Jag har vanhedrat mänskligheten. Jag har...

 

Och allt dehär har bara varit småsten på berget av synder jag har under mig.

 

Jag är inte ren, jag är inte värd hans tröst, han förlåtelse. Det förstår jag nu. Jag har förstått allt det här nu. Ni gav mig chansen, ni öppnade armarna för mig och visade mig vägen. Ni har lyssnat på mig, ni har talat med mig. Ni har fått mig att förstå att enda vägen till rening, till förlåtelse är den här vägen. Jag förstår det. Jag vill, med hela min själv, göra det här. Det är det enda rätta, jag vet det. När detta är genomfört, jag har betalt min skuld, då kan jag se honom, då kan jag få tillåtelsen att stiga fram till honom.

 

Jag ber dig, gör det nu, gör det i hans namn.

 

 

Frälsaren:

 

Du har visat dig stark, du har visat oss att du är en av våra. Han, vår fader ska välkomna dig med öppna armar. Du, barn, ska bli frälst från alla dina hemska synder, du ska få bli fri från tyngden du burit med dig hit. Det ska snart vara över, det ska snart, endast vara du och Han...

-----------

Link to comment
Share on other sites

Skit i alla slags kristna symboler, det är verkligen klichéartad, och ska jag berätta hur jag vet detta? När jag var 18 år skrev jag en novell som hette "Det är alltid den man minst anar", i den så går en man, 50 år, till en ung prostituerad, 20 år, dom försöker ha sex, men det går inget bra, pillesnoppen vill inte var med och leka, då blir mannen arg, slår ihjäl kvinnan med benet ifrån en bordsstol, sedan ställer han sig framför en spegel, klär på sig alla sina kläder, bland annat en prästkrage, går därefter ut i den vackra svenska sommarnatten. Som du ser, det har gjorts förut, av många andra före oss och många andra som kommer efter oss, din historia kommer bli bra mycket bättre utan söndertjatade symboler.

Link to comment
Share on other sites

Jag tror inte det är de kristna symbolerna som blir så klyshigt. Klyshigt blir det nog när det är symbolerna som blir historiebärare och exponeras i onödan på ett sätt att man nästan storknar. Det behöver inte vara kristna symboler som gör det klyshigt, jag tror tex det är nära nog omöjligt att göra en nytolkning av djävulsutdrivningen ur filmen the Exorcist (den med max von sydow när han får kräk i ansiktet).

 

Min fru är katolik och jag kan berätta att det existerar inte i hennes sinnesvärld att man skulle blir frälsad genom ett skott i pannan. När jag läste första upplagan av berättelsen såg jag för min inre syn ett spännande anslag till en lång film. Vem är det som är utklädd till präst? Vad har hänt denne sinnesjuke man i prästkläder? Vem är den än mer sinnesjuke man som blir dödad? Finns det en organisation bakom? Finns det en konspiration?

Däremot sprack hela grejen när dialogen kom dit, alla fall som ett anslag.

Jag associerade även lite till anslaget till Kill Bill, volym 1 om man bortser från prästeriet.

 

Filmen skulle nästan kunna vara en trailer till den kommande filmen Da Vinci-koden.

 

Daniel har en invändning mot de kristna symbolerna och faktisk, om man håller fast vid första versionen av berättelsen, stryker alla kristna symboler men håller kvar de svarta kläderna, och avslutar med "In nomine Patris, Et Filii, Et Spiritus Sancti, Amen." så tätnar mystiken och vips blir det tarantino, eller hur?

Link to comment
Share on other sites

jo, jag får faktiskt svälja mig själv o hålla med om det här med symbolerna.

 

jag vill att kortfilmen så mycket som möjligt ska vara en gåta...alltså...man ska vilja se den fler ggr, för att försöka hitta svaret, men det ska inte finnas, men ändå..om ni förstår haha. Vill att man ska ha något att prata om efter filmen. Just det där, vem är den sinnessjuka mannen i svart...är det någon form av sekt bakom osv.

 

Hade jag gjort filmen med alla förklaringar, hade förklaringen helt enkelt varit följande. Unga killen har blivit medlem i en extremkristen sekt. Som nu har intalat honom att han levt ett syndigt liv och kommer hamna i helvete. Endast genom att rena sig själv (genom skottet i huvudet) kommer han kunna få motta Guds förlåtelse.

 

Men ja...ni har rätt med symbolerna.

Link to comment
Share on other sites

såjja. har nu tänkt lite o ändrar dialogen lite.

 

--------------

 

Frälsaren:

Om du bara tittar rakt in i kameran och säger ditt namn och din ålder.

 

Syndaren:

Jaha, okej. Mitt namn är Tobias Berger, och jag är 22, eller ja, jag blir 22 snart.

 

Frälsaren:

Tack. Ja, Tobias, berätta varför du är här.

 

Syndaren:

Okej. Jo, jag är här, antar jag, för att jag vill rätta ut mitt liv.

Mitt liv som gått så snett, jag har varit så blind. Har gjort så många fel, jag har gjort Honom fel. Nu är jag här för att rena mig själv, jag är här för att få hans förlåtelse.

 

Frälsaren:

Vad är det för fel du har gjort.

 

Syndaren:

Det är så många fel, men största felet av allt, eller största brottet är väl, antar jag, att jag har älskat en annan, en annan man. Jag har förstått hur fel det varit, Ni har fått mig att inse mitt misstag.

 

Frälsaren:

Ångrar du vad du har gjort?

 

Syndaren:

Ja, jag ångrar det. Inte just då, inte stunden efteråt, men ja. Jag var så blind och så...korkad. Men Ni har visat mig rätten, ni har visat mig mina fel. Jag ångrar min synd, jag ångrar alla mina synder. Jag är hemsk.

 

Frälsaren:

Är du redo att möta Gud och få hans förlåtelse, är du redo att rena dig och din kropp genom att låta din själ lämna kroppen, själen som är ditt blod?

 

Syndaren:

...ja, jag är redo, jag är beredd, rena mig, ta min ut min själ från min kropp, själen som är mitt blod.

 

Frälsaren:

Då ska du få bli frälst. Tobias Berger, härmed friger jag dig från dina synder, alla dina misstag ska bli förlåtna. Du ska betala med ditt blod, du ska ge dig själv till Honom. Nu ska du få bli ren, min son.

 

Skottet avfyras.

 

Frälsaren:

I fader, sonens och den helige andens namn, Amen.

 

--------------

 

Men jag tror att jag bara har med vad..syndaren säger, förutom det sista Frälsaren säger innan skottet avfyras, o sen det sista han säger.

 

Så att syndarens svar endast är med, man får känslan av att han blir ställd frågor, som han då svarar på, utan att man fått höra frågorna, om ni förstår?

 

-----------

Link to comment
Share on other sites

Dialogen:

Jag tror det blir bättre ifall du inte förklarar så mycket, försök vara så tydlig du kan vara utan att vara övertydlig.

 

Sublimt förakt mot kristendomens förakt mot människor:

Dra inte alla över samma kam, man ska akta sig för att fördöma, och det gäller alla, ateister, kristna, muslimer, visst, kristendom har släppt lös mycket ondska i världen, men det har även alla andra religoner, och ja, det finns mycket skit i bibeln, men det finns också en hel del vettigt i den, bakom all dynga finns fina budskap som man kan ta till sig, tro nu inte att jag är nån slags kristen, jag tror inte på någon religon, jag kan helt enkelt inte tro på någonting som människor har skrivit ned och påstår är sanning, jag tror inte att någons mänskliga intellektet har tillräckligt med kapacitet för att rymma svaren om skapelsen, livet efter döden, universum, osv, om en människa kunde få alla svar tror jag han/hon skulle bli vansinnig, hela världen skulle vändas upp och ned eftersom inget som han/hon trodde på var sant.

Link to comment
Share on other sites

tack daniel, jo..har huvudbry med just det. det e ju så som du säger..det är så jag vill få fram det...vara tydlig men inte övertydlig. jaja..får jobba vidare.

 

jag delar din mening med det andra också..o nä...jag vill inte dra alla över en kam. inte alls. just därför jag vill ha det här sublima budskapet...man får tolka det..om man vill..liksom..om du förstår va jag menar.

 

att vara kristen o tro på bibeln är inget fel...tycker det finns sunda saker o idéer att leva efter där. men man får använda hjärnan lite o sitt förnuft o inte ta till sig saker som inte har med "leva ett bra o lyckligt liv" att göra. om ni förstår.

Link to comment
Share on other sites

Jo, jag förstår, så det inte slutar som i Knutby, du skulle faktiskt kunna ta reda mer om vad som egentligen hände där, söka på internet, läsa tidningar, och sedan kan du stjäla lite därifrån, inte rätt av, men kanske nån kommentar som du skriver om, församlingens levnadssätt, tankegångar, verkligenheten är den bästa inspirationkällan, åtminstone för mig.

 

Dialog till film kan vara klurig, har själv svårt med det ibland, men gör som du själv säger jobba vidare, det är ju det det handlar om, att inte ge upp, utvecklas, göra ändringar, lära sig av misstag ...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...