Jump to content

vajer-rigg


Quentrix

Recommended Posts

  • 1 month later...

Intressant inlägg. Jag ska själv fixa en vajer-rigg till en kortfilm vi ska spela in.

Vi ska dra ner till military-shop i Gbg o köpa en väst som det går att fästa en vajer på.

 

Sen bara fästa en vajer på det och tja dra eller vad man nu vill göra (det vi ska göra iaf). Om det är en sån rigg du menar då :)

 

Titta på Behind-the-Trejde Vågen för tips, jag fann lite nyttigt där.

Link to comment
Share on other sites

Själva riggen borde inte vara ett stort problem. Det är ju att få en sele som är bekväm, osynlig, flexibel och SÄKER som är det svåra. Jag skulle nog börja med att snacka med en butik/klubb för friklättrare.

Ska man kunna göra balancerade manövrar och inte se så "hängande" ut måste det vara en höftsele (typ klättring eller SWAT) för att få lite balans. Det kräver dock lite mer av skådisen än nåt som bara hänger upp honom/henne med en krok i ryggen.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

jag jobbade i kina med yuen woo-ping och hans nya film som kommer i höst true legend och fdär jobbade vi mycket med vajrar mm och det är riktigt effektivt sett att jobba på om skådespelaren i sig vet vad han gör i vårat fall så var det ju hongkong action crew som körde större delen av stunten och dem vet ju va dem gör ska du köra schyssta hopp och volter mm så är det höft sele eller tillochmed fullkropps sele om personen i fråga ska ha mycket kläder på sig då är det lätt att dölja, och jag kan säga att det är mycket trevligare att ha fullkropps en höftsele om du hänger upp och ner.

 

så steg 1. vad för stunts ska göras och fundera på om det går att använda full eller halv sele

 

steg 2. hitta en sele finns många klätter selar som är riktigt bra när det gäller selare så ska man ha i åtanke att dem billigare selarna är inte till för att hänga längre stunder i så har du planer på att filma långa scener med mycket häng i luften då råder jag dig att införskaffa selar som inte stryper blodet i låren för det kan sluta riktigt illa. jag jobbar mycket med sele och dem billigare varianterna som stryper ska du max hänga i 10-15 min utöver det så när du väl släpper på selen så får hjärtat sån shock av trycket att man kan få hjärt attack. så viktigt att kolla sånt oxå sen är det sällan man filmar scener i luften som är såpass långa men ändå en viktig tanke.

 

steg 3. när du väl funderat på vad för sele du vill ha så ska du ha en sele som har fästöglor åt alla 4 håll för oftast i hopp och volter används 2 vajrar en på varje sida. och man kan luras av bilderna på selar att det ser ut som öglor men det är bara utrustnings öglor och har låg brytvikt.

 

steg 4. när du väl har sele så är det vajrar som ska skaffas och mitt råd är att använda pvctäckta vajrar närmast personen ifråga lite trevligare.

 

hoppas det jag skrev gav nån hjälp.

 

jobbat mycket med just vajer stunt så har du fler frågor och nått du undrar så hjälper jag gärna till

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...