Gå till innehåll

emilv

Medlemmar
  • Inlägg

    3
  • Blev medlem

Allt postat av emilv

  1. [citat=vilcans]Fredrik Lindströms bok ska man dock inte ta på allvar...[/citat] Fredrik Lindström är ju språkforskare. Det mesta han skriver är sant.
  2. emilv

    Frågvis pirat säger hej.

    Om vi blir mer privata istället då. Jag lyssnar inte på musik. Det var ett faktum fram tills för några år sedan. Jag tycker inte att musiken i radio är bra, jag gillar i princip ingen musik i skivaffärerna, eller i alla fall så görs det bara reklam för dålig musik och då hittar man ingenting att lyssna på. Jag trodde fram tills för något år sedan att det bara görs skitmusik i världen, att musik var helt meningslöst att lyssna på. Förändringen kom när mina kompisar började skicka alternativ musik (eller den förste var väl datoradministratören på skolan som är riktig musikfantast). Musik som jag aldrig hört förut. Jag börjar ladda ner musik, utan att överhuvudtaget tänka på att upphovsrätten fanns. Upphovsrätten känns inte som en naturlig rättighet och något så idiotiskt fanns inte ens i min tankevärld. Den som delar ut låten från början har ju faktiskt köpt den. Då äger han låten själv och kan göra vad han vill med den. Så såg det ut i min tankevärld. Idag har jag köpt ett flertalskivor eftersom jag brjat gilla musik. Självklart köper jag inte mainstream-artisterna, eftersom de gör skitmusik. Jag köper de artister jag själv gillar. När vi tids nog skaffade bredband började jag göra samma sak med film, eftersom uphovsrätten fortfarade inte fanns i min tankevärld. (Nej, jag tittade inte mycket på film innan, och i så fall bara det som visades på TV). Så småningom började piratkopieringen komma in i media. Det svartmålades som något brottsligt, nästan som att det var självklart att man inte får göra vad man vill med det man äger. Jag blev självklart smått chockad. "Finns det folk som går på branschens propaganda" var väl ungefär min spontana tanke. Kanske inte ordagrant, men det var i alla fall innebörden. För mig kändes det (och känns fortfrande) som propaganda. När nu Antipiratbyrån börjat gå ut i media alltmer och jag börjar bli mer insatt i politiken har jag insett vilken lobbying som ligger bakom. För mig är och förblir upphovsrätten något absurt, något som inte är naturligt. Någon nämner att videouthyrarna går i konkurs. Hur kan man slå sig blodig för videouthyrarna och samtidigt försvara marknadsekonomin? Är det inte grundläggande för marknadsekonomin att den som inte har den bästa tjänsten går i konkurs?
  3. emilv

    Frågvis pirat säger hej.

    Hej. Här kommer ytterliggare en person från piratsidan (hoppas vi inte blir för många för antipiraterna nu ;) ) En fråga som jag inte sett något svar på är om ni tycker det är ett vettigt bötesbelopp. Är det vettigt att att en person som delar ut en enda film (observera att domen gäller EN film) ska böta lika mycket som man får böta för en misshandel? 80 dagsböter fick han. Man får 60 dagsböter för barnpronografi och 70 för vållande till annans död. Om det nu är stöld, varför får man då högre bötesbelopp än de 30 som gäller för snatteri? (för det är ju snatteri - inte stöld - när det verkliga inköpspriset är så lågt). Det är många här som kallar piraterna för tjuvar. Det är ju jätteenkelt att säga, men tittar man noggrannare så är det inte så lätt. Som påpekats så ser många pirater till att betala för sig på annat sätt och en del har till och med som policy att inte tanka svenska filmer just för att man vet hur illa ställt det är med den svenska filmmarknaden. Dessutom anser inte jag att det är stöld då jag inte tar något fysiskt föremål. Jag står för konceptet "information wants to be free" och ser inget som helst existensberättigande för immateriellt ägande. Fast jag personligen är mer vänster än höger, så på det planet är jag väl nästan för subjektiv. En genomgående förändring som både film- och musikbranschen kanske behöver göra är att man kanske inte alls ska ha så stora bolag (okej, svårare för filmbranschen). Eller så kanske man inte ska betala sådana fruktansvärda löner till skådespelarna (gäller väl mer i USA än Sverige, men fortfarande värt att beakta). Om skådespelarna nu kräver så höga löner så satsa på billigare skådisar istället. Det finns MÅNGA bra skådespelare där ute som gärna tar jobbet istället. Om kapitalisterna nu vill ha marknadsekonomi så får de väl se till att utnyttja dennas fördelar också. Är det någon som har lust att dra in musikbranschen i diskussionen också? Där har vi nämligen en bransch som verkligen måste avsky sina kunder. Nu törs man inte längre stoppa in en köpt musik-cd i datorn utan att riskera att paja hela cd-läsaren. ( http://www.sysinternals.com/blog/2005/10/sony-rootkits-and-digital-rights.html )
×
×
  • Skapa nytt...