Jump to content

Musik till film???


Mickels

Recommended Posts

  • 4 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 1 year later...

Jag håller på att ordna en filmfestival för amatörfilm. De ska visas upp på bio i januari, måste all film ha musikrättigheterna för att visas? Eller kan detta kringgås om man är ett slutet sällskap?

 

Man kan ju visa sina semestervideos med lite snodd musik för sina polare och så men hur är det med detta?

 

Det jag har upplevt av att ha musik i film är att det är svindyrt, typ tusenlappar för att ha i reklamfilm iaf.

Link to comment
Share on other sites

Jag var på vippen att skriva i en annan tråd, men gör det här istället.

 

För att använda musik i film måste man ha upphovsmannens tillstånd/avtal. Detta avtal kan vara gratis eller kosta pengar. Det är helt upp till upphovsmannen och dig att bestämma.

 

Stim är en intresserorganisation för offentlig visning av verk för att säkerställa ersättningen till upphovsmannen för offenligt framförande.

 

Det är inte samma sak. Båda priserna är förhandlingsbara. Enda fasta priser är när man skall producera en upplaga av tex DVD-er, då man har schablonavgift.

 

För att svara på frågan; Det är lagligt om man som amatör gör lite amatörfilm och tar musik från CD-skivor så länge filmen stannar hemma hos upphovsmannen (av filmen) och endast visas för familjen och närmaste bekantskapskretsen.

 

Det är olagligt stjäla musik när man skall göra film där abitionsnivån är lite högre, när man planerar att visa filmen på festivaler, i klassrum, spela upp den i klubblokalen, spela den i lokalteve etc.

 

Man skall förhandla med upphovsmannen till musiken innan man använder den för filminspelningen. Om man förhandlat väl, kanske man får göra vad man vill med musiken sen men det är inte självklart.

 

Om man skall visa filmen i något offentligt sammanhang kanske man måste förhandla om med upphovsmännen, beroende på föregående avtalet ser ut.

 

Om man skall trycka DVD-skivor av filmen måste man återigen avtala med upphovsmannen, och även betala avgift till NCB beroende på upplagans storlek.

 

Om upphovsmannen vill ha betalt för offentligt framförande så är det STIM som bevakar detta, och man betalar till stim (som vidarebefordrar avgiften till artisten).

 

 

Utan egen erfarenhet mer än att jag kollat på diverse hemsidor när frågan varit upp förut verkar enklaste lösningen för amatörfilmare vara att ha en kompis som spelar i ett band med egenprpoducerad musik, att fråga honom om man kan använda hans musik vilkorslöst och avgiftsfritt till sitt filmande, och skriva ett avtal om detta. Sen är det upp till upphovsmannen att tycka om det är en bra deal eller inte.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...