Jump to content

Telefonnummer i manus


oasel
 Share

Recommended Posts

Tag nu bara en nummer som du har hittat på, pröva ringa om den är äkta eller inte ;)... Sen i själva filmen, så att ingen i publiken skulle märka att "Hej detdär är min nummer!" så har du skådespelarna i filmen att då säga nummern som noll-femhundra,hundrasjuttiotre,sexton.. Så skulle jag göra, och i ett sådant tillfälle så märker man inte lätt om det fattas en siffra från att den sku va en riktig nummer

Link to comment
Share on other sites

En anekdot från den koreanska filmen Old Boy. Där ser man snabbt i bild en adress och ett telefonnummer i Sverige. Ringer man det telefonnumret så får man en hänvisning till Sydkoreas ambassad. Antagligen blev den som hade det telefonnumret irriterad på alla som ringde, och valde att byta nummer.

 

Och i Liftarens guide till galaxen, boken alltså, nämns ett telefonnummer till en lägenhet som författaren bodde i. Ringer man dit blir de tydligen inte glada heller.

 

Så visst verkar det viktigt att inte ha riktiga telefonnummer i filmer. Amerikanerna brukar ju inleda alla filmnummer med 555 följt av endast fyra siffror. För mig tappar man lite suspension of disbelief när man gör så. Det är ju inte så svårt att konstruera ett telefonnummer som låter äkta, men inte är det, t.ex. ett som är för kort.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...
Amerikanerna brukar ju inleda alla filmnummer med 555 följt av endast fyra siffror.

amerikanska nummer är 7 siffror, så det hade varit konstigare om de hade haft fler. 555 är alltså inte riktnumret. det händer att de anger nummer som 1-800-555... (gratisnummmer) eller 1-212-555... (new york).

 

/mattias

Link to comment
Share on other sites

Jag har förresten börjat undra om det finns en hemsida som håller koll på alla dessa 555-nummer från alla filmer. skulle ju vara en kul grej bara, se vilket nummer som är populärast och sånt :P

 

Och Oldboy-historien, när jag såg filmen hos en kompis så kollade han upp adressen och kom fram till att det är till koreanska ambassaden;)

 

edit: hittade en lista med 555-nummer... :D http://home.earthlink.net/~mthyen/ men den har inte uppdaterats sedan 2002 :(

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Du kan börja med (11 21) 24 exempelvis, finns inga sådana nummer längre de tog bort dessa då det var enkelt att kopplas vidare till 112. hade en vän som hade ett sådant nr, var väldigt irriterande när man blev kopplad till SOS.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...