Jump to content

TheBrotherOfLight

Members
 • Posts

  646
 • Joined

 • Days Won

  1

TheBrotherOfLight last won the day on January 20 2006

TheBrotherOfLight had the most liked content!

TheBrotherOfLight's Achievements

Experienced

Experienced (11/14)

 • First Post
 • Collaborator
 • Posting Machine Rare
 • Conversation Starter
 • Week One Done

Recent Badges

9

Reputation

 1. Jag blev orolig och testade själv men det funkade finfint. Jag har något som heter PDF Complete Special Edition, vad det nu är. Har aldrig sett det tidigare så det kanske kom med Celtx? Ledsen att jag inte kan hjälpa mera.
 2. Tyvärr inte. Jag brukar alltid skriva om från sratch när jag gör en ny version nu för tiden. I början (för några år sen) gjorde jag inte det, men då hade jag svårt att göra några märkbara förändringar. När jag nu skriver en ny version så har jag den gamla utskriven på papper, sen en nytt dokument på datorn. Då blir det lättare att göra ändringar och sånt för mig :) Känner du till några knappgenvägar, typ CTRL + någon knapp för Celtx? Förut använde jag en template för Word som hetter Scriptmaker, och då var det supersmidigt att ändra till Dialogläge och alla såna. Har letat efter liknande för Celtx men har inte hittat några. Samma för mig, blev mycket roligare att skriva när jag bytte till Celtx. Älskar att förhandsgranska manuset i PDF-format (enkelt klick med musen) allt eftersom jag skriver och se hur himla proffsigt det kommer bli :P
 3. Nått sånt jag tänkte. Oj, då har jag gjort bort mig totalt alltså :( På så vis, då förstår jag.
 4. Vad händer om du importerar filmmanus då? Har inte testat funktionen själv, men det är kanske värt ett försök? Om inte annat, varför skriver du inte bara klart manuset i Word, och sen när du ska skriva nästa version så gör du det i Celtx?
 5. Ja, det är formaterat som ett filmmanus. Tanken är väl att låta andra ta del av manuset, utan att jag för den skull behöver oroa mig för att någon bara kopierar det. Det kan de visserligen ändå göra, men det är ju liksom hugget i sten att jag har upphovsrätt och allt sånt. Tror jag i alla fall; ska läsa på lite innan. :)
 6. Jojo, det är ett filmmanus, men jag låter folk ta del av det genom att köpa en bok (som jag dock inte kommer tjäna något på). Och absolut, klart man ska hoppas! Hoppet är i alla fall min största motivation :)
 7. Tjenare. Lite snabba grejer bara: Du har säkert hört det förut, men i manus ska man bara beskriva saker tittaren kommer att se. Så när du skriver vad karaktärerna har jobbat med som tidigare och så vidare så bör du överväga att förmedla den informationen med dialog eller dokument eller liknande, eller helt enkelt strunta i det. Man ska även försöka undvika att skriva vad tittaren känner/tror, som när du skrev att vi förstod att något låg under golvet. I sådana tillfällen så ska du istället beskriva situationen mer noga, så att läsaren förstår på egen hand det du nu skriver att han förstår. Jag rekommenderar också att du laddar ner Celtx, ett gratis och riktigt bra manusprogram. Jag vet inte hur insatt du är i manusskrivande, men texten ska till exempel inte vara centrerad, plus en massa andra rätt så fjantiga detaljer. Med programet så slipper du i alla fall tänka på sånt, och fler kommer vilja läsa. För det kanske låter konstigt, men många struntar nog i att läsa ditt manus så fort de ser hur det är formaterat. Utöver dessa smågrejor så tyckte jag det var intressant, och du var riktigt duktig på att måla upp bilder med dialog. Och på tal om just dialog så tyckte jag den var riktigt bra, den lät naturlig men ändå filmtuff. Du sa att du skrev det på några timmar och inte kollade igenom efter stavfel och dylikt. Betyder det att du inte kommer utveckla det vidare? För det vore roligt att se en ny version som är korrekt formaterad :)
 8. Ja, tror det. Brukade alltid lägga upp manus här förut, för några år sen. Och jag gör nog det igen, så jag får lite kritik och förslag: Jag har en tendes att få tunnelseende när jag skriver och vill jag förbättra ett manus blir det bara småändringar, för jag vill ogärna ta bort/ändra mycket. Men om jag får höra från annat håll vad jag kan göra annorlunda så blir det lättare för mig att ändra i mitt kära lilla manus ;) Efter det - när jag har ett helfärdigt manus - så tänker jag ge ut det i bokform via Vulkan.se, och kanske även skicka runt det lite, även fast jag inte vågar hoppas på för mycket.
 9. Jag skriver mycket just nu. Jag brukar gå i perioder. Ibland går det månader utan att jag skriver, sen jobbar jag som en galning. De senaste tio dagarna (ungefär) har jag jobbat rätt ihärdigt på ett manus, innan dess påbörjade jag en roman som jag sen tappade lusten att arbeta vidare med (är rätt så spontan). När jag inte jobbar på specifika manus så har jag ett anteckningsblock som jag kladdar ner karaktärer, handlingar, koncept, dialog etc som jag kommer på. Sen när jag börjar med en manus går jag igenom boken och ser om något går att använda i det aktuella arbetet. Men jag skulle nog våga kalla mig själv aktiv.
 10. Jag brukade också sätta upp deadlines förut, men då hände det att jag jobbade så mycket och så stressat att jag till slut tappade lusten. Nu när jag insett att jag egentligen inte har bråttom så jobbar jag bara när jag känner för det (vilket för tillfället är typ hela tiden). Jag brukar göra så att jag skriver ner vad alla scener jag har i huvudet handlar om på A4-papper, en scen per blad. Sen skriver jag en kladd av varje scen på datorn, då en scen per dokument. Sen använder jag ett manusprogram för att renskriva, och då avverkar jag en scen åt gången. Det här gör visserligen att det tar något längre tid att skriva ett manus (dock inte nödvändigtvis, men oftast), men samtidigt så arbetar jag snabbare och mer effektivt, paradoxalt nog. Till poängen: Den här metoden gör att alla små detaljer du pratar om aldrig blir något problem, eftersom man kan gå från en scen till en annan lika snabbt som du kan blinka under kladdstadiet, och när du väl kommer till att skriva första riktiga utkastet så finns allt på plats, vilket hindrar en från att behöva beskymra sig över sånt då. Men lycka till med din deadline! Tänker du lägga upp manuset här när du är klar? :)
 11. Bra tips! Det ska jag också testa med :) Jadu, jag vete tusan. Skådisar vet jag inte om man ska ta mycket hänsyn till, de är ju bara verktyg ;) Personligen så respekterar jag författaren mest av alla tre, så jag håller inte med folk som säger att man inte ska regissera med manus, så länge man inte går för långt förståss. Vill dock inflika att jag har väldigt begränsad erfarenhet av att göra film (skriver bara manus och det gör jag i första hand för att det är kul), så jag ska nog inte yttra mig allt för mycket. Många har en tendens att ta åt sig om man försvarar manusförfattare allt för mycket :P
 12. Tycker "Show, don't tell" är tråkigt överskattat om jag ska vara ärlig. Jag menar, visst kan man gå för långt med mängden dialog och så, men många som förespråkar uttrycket är ju sjukligt trångsynta. Argumentet att om man tar bort dialogen ur sitt manuset och berättelsen faller samman så har man gjort fel - ungefär där börjar det rena skitsnacket dock.
 13. Hoppar direkt från att läsa första inlägget till att svara, så jag har ingen aning om vad som diskuterats... Men hänger man inte på Voodoofilms forum (manusdelen i alla fall) för att lära sig? När jag var aktiv så började det med att jag var rätt så rejält full av mig själv, men tack vare medlemmarna här fick jag ett ganska vettigt perspektiv på saker och ting och sedan vill jag säga att jag bara blev bättre och bättre med tiden. Så är det väl med de flesta kan jag tänka mig. Så varför gå och ifrågasätta vilka manus andra skriver och hur bra de är på att skriva när de just kommit in i det hela och är som mest ambitiösa? Alla utvecklas ju och att hoppa på någon innan personen i fråga ens hunnit påbörja sin kreativa sidas mognad är ju lite... ja, vet inte riktigt vad. För när någon blir bra på skriva manus, varför skulle de stanna kvar här då? Ingen vet ju, men någon som en gång skrev ett klyschigt jävla skräpmanus kanske idag har arbetat med något du sett på TV. Jag var för övrigt den som efterfrågade mord. :) Varsågod och fråga hur jag tänkte, om det stör dig så mycket.
×
×
 • Create New...