Jump to content

Canon xl-1S


Sudde

Recommended Posts

Har inte testat en själv men den anses fortfarande vara en av de bästa mini-DV kamerorna på marknaden (och första veriosnen på den kom ut -97 om jag inte minns fel).

Har man behov av att kunna byta objektiv så ska man nog satsa på den.

Den har ingen lcd-skärm och det är en nackdel tycker jag. Blir svårare att få till vissa vinklar.

 

Det beror lite på vad du ska använda den till. Jag rekommenderar att du tar en titt på Canon XM-2 och Sony DCR-VX2000 (som ligger i samma prisklass som XL-1S) också.

Link to comment
Share on other sites

Har inte testat xl1s men xl1 utan s är en av de bästa kameror jag använt.

 

Optiken slår pd-150 och de träsket med hästlängder. Bra färger och fantastisk svärta. med tillsatsxlrboxen får du bättre ljud än pd-150:ns balanserade ingångar (tro det eller ej) och focus- zoom ringarna är bra. Helst vill jag gärna ha riktigt manuellafocus-zommringar men denhär servovarrianten funkar bra. Svackan är att du kan inte skicka phantommatning till ev. kondensatormicar, du har ingen lcd och det är färgsökare. Lcd och sökarproblematiken kan man dock råda bot på. Det finns lösa lcdskärmar som man kan köpa och slänga på.. Det blir i nån slags hemmmameckstyle men det kan vara ok. Man kan även byta sökare om man är riktigt kräsen.. En annan bra pryl med xl1 är att det finns ett vidvinkelobjektiv (inte nån påsättslins) som är fantastisk. Kan man komma över en sådan så skall man vara glad..

 

Ännu en fantastisk sak är det så kallade frame mode som xl1:an har. Den skjuter helbilder och inte interlace vilket är fantastiskt. Allt ser bättre och mer "filmiskt" ut. Ett problem som kanske är åtgärdat på "s"varrianten är att om man inte kör frame mode så blir bilden något brusigare än när man använder framemode, så framemode är att rekomendera, men å andra sidan är det så snyggt att man helst aldrig vill stänga av det enligt min mening..

 

Nu blev det en helt rörig utläggning, men man kan samanfatta det med att xl1 är en fantastigt bra kamera och xl1s sägs vara ännu bättre så köp den om du vill filma fint.. Det finns igna bra allternativ, kanske den nya panasonicen,den har jag inte testat, men bland de andra minidvkamerorna är xl1:an totalt överlägsen så köp illa kvickt...

 

Det blir bra!

Link to comment
Share on other sites

XL1 har en tendens till lite mjuka bilder (snällt sätt att säga "oskarpa") eftersom den bara har hälften av linjeupplösningen jämfört med t ex PD150 "och det träsket". Canon har försökt lösa detta genom att förskjuta den gröna CCD:n en aning. En inte helt lyckad lösning enligt min mening. Att filma i "frame movie mode" kastar dessutom bort ytterligare upplösning. Men jag håller med om att det är trevligt med en kamera med utbytbar optik. Canons egna gluggar är däremot inte mycket att hänga i julgran. En svindyr Optexglugg är vad som behövs.

Link to comment
Share on other sites

Hmm... XL1s ser ju dessutom dessutom ut som en riktig kamera... var hos expert (femmanhuset, gbg) igår och noterade att de hade en sådan uppställd i en monter. Riktigt STOR och ser ut som en riktig kamera. 49995 eller nåt sånt tror jag den kostade... den som hade råd med det...

Link to comment
Share on other sites

Jag tror att priset är olika beroende på vilken av Canons gluggar man köper med kameran. Dom har en vidvinkelzoom och en lite mer ordinär. Det är nog den ordinära zoomen som sänker priset till 36.

 

Men "riktig kamera"? Sedan när har "riktiga kameror" blivit röd/vita? ;)

 

Jag tycker att sökaren är lite larvig som är i ENG-utförande med en så pass dålig sökare som följer med standardkameran (alla färgsökare är dåliga). Om man lägger på 10 000 så får man Canons bättre sökare (i svart/vitt). Fast då börjar man förståss genast sakna en LCD. Inte så kul att släpa med en monitor överallt.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Jag har en Canon XL1s. Köpte den splitter ny för 36 000:- Inte växelpengar men vafan, man får ju inte någon ball bil för dom pengarna direkt.

 

Traxx kan en hel del så lyssna på honom (eller kanske henne).

 

Den har inte LCD. Stämmer. Sökaren är heller som Traxx säger ingen super höjdare. Tanken är ju att kameran ska användas proffesionellt och där med ha en kalibirerad moniter tillkopplad. Vilket indirekt (NÄSTAN) tar bort funktionerna med LCD och sökare. I allfall med LCD.

 

Visst, kameran får en del uppmärksamhet när man röjjer upp den på stan. Själv tycker jag bara det är jobbigt med en massa frågor och det blir ett störande moment när man koncentrerar sig på att filma.

 

Men! Nu kommer vi till det du ville veta. Kameran är ganska gammal. Idag har den bara 1 fördel som jag ser det. Utbytbara objektiv. Behöver du inte det (och vem på amatörnivå behöver det igentligen?)

 

Detta kanske inte ska avskräcka dig men detta är vad jag anser idag.

Kameran har för dålig upplösning. Filmar man i 4:3 Interlaced läge så visst, då är det ganska lagom med upplösning. Men så fort du tar steget ifrån detta så skiter det sig. Det värsta du kan göra är att filma i 16:9 (Squeezed) och Frame mode. Då duger upplösningen inte längre.

I allfall inte för TV produktion. Objektivet som sitter på begränsar ju en hel del. Jag vill mig minnas (obs inte säker) att objektivet bara är uppmätt för 250 TV linjer, och kameran i sig har 600 nått.

 

Jag är ifs ganska petig och kinkig men jag tycker det. Tror knappt jag hade nöjt mig med High Def. Kameran i sig är mycket lättarbetad, jag älskar allt annat med kameran förutom att den har för lite upplösning. Kameran är också känslig för band och deras smörjning. Rekomenderas att man alltid kör med samma band och av hög kvalitet, typ fuji's eller Sony Premium/Exellence. (men kör alltid samma) Den har också problem med backfocus och så. Men detta är på vissa exemplar som Canon servar gratis.

 

Skulle jag idag köpa ny kamera, skulle jag titta på 2 modeller.

 

Panasonic DVX 100. (Har äkta progressive scanning och 24P på NTSC varianten av kameran. 25P för oss som kör PAL) Har aldrig arbetat med denna kameran men sett film från den och det är verkligen "filmigt"

 

Eller så hade jag kikat på JVC's High Def kamera (GR-HD1U / JY-HD10U ) Den finns tyvärr inte för oss i Europa utan du får nog beställa den från någon handlare i Asien eller Amerika. Dessa kameror ligger alla i samma prisklass. (Runt 50 000)

 

Det finns ju Sony kameror nu också som har äkta 16:9 chips osv. Kanske värt att slå ett öga på.

 

Värt att veta är ju att det snart är en Canon XL2 på intågande och då spekulerar man i 24P och High Def. Visst vore detta en dröm? Men det är nog ett halvår till minst innan vi börjar höra något om detta.

 

Har du ytterligare frågor om kameran så svarar jag gärna!

 

/Andreas

www.atamashi.com

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Ska bara föreslå er alla som har tänkt att köpa kamera att kanske importera från USA, blir bra mycket billigare med tanke på att dollarn inte e så stark. Tänk då bara på att kontrollera att den har Pal och glöm inte att det kommer skatt på grejjerna i Sverige.

En sajt jag funderat att köpa från , dom tar dock 800 kr i frakt

 

http://www.bhphotovideo.com/

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...