Jump to content

kameror på t ex. svt eller tv4 ?


Sundeo

Recommended Posts

[citat=Sundeo]Vad filmar dom med för kameror på tex svt eller tv4 elller andra tv kanaler för den delen? själv har jag en xm2 men funderar på en xl2. :)[/citat]

 

vad är det som gör att xl2 bli bättre än xm2..xl2 har bara 800 000 pixlar..

Det finns betydligt billigare kameror med mer pixlar.

Link to comment
Share on other sites

Extra pixlar utöver ca 400 000 används till olika saker utöver den rena videobilden.Dels för att producera stillbilder som du kan se på datormonitorn med dess höga upplösning alt för utskrift.Dessutom kan kamerans elekroniska bildstabilisering stjäla pixlar vid bearbetningen.Jag har en videokamera med 800 000 pixlar brutto men med 400 000 pixlar netto för videobilden.Just nu råder stor pixelsjuka där tillverkarna försöker övertrumfa varandra i reklamen.Då handlar det bara om stillbildsfunktionen.Man kan se för äldre högkvalitativa 3CCD kameror utan stillbildsfunktion att de har typ 3*350 000pixlar på stora CCD-sensorer(1/3").En tv bild(StdTV) blir faktiskt inte bättre av fler pixlar.På sådana kameror är varje pixel större och kan fånga mer ljus.

Link to comment
Share on other sites

Vad som är tråkigt är hur reklamen för konsumentkameror underskattar den presumtive konsumentens vilja att förstå.Jämför du specen för en billig miniDVkamera med en dyr sådan kan du egentligen inte bena ut vad som skiljer dem åt rent objektivt(bildkvaliteten utryckt i kvantitava mått) förutom en massa bullshit snack som regnbågslika krispiga färger med crystal engine HADprocessor för den ultimata upplevelsen med 700x zoom bla bla..

Tittar du däremot på specen för olika proffskameror(broadcast) är öppenheten större och det är lättare att från papperet läsa sig till skillnader om du besitter sådan kunskap.

Marknadskommunikationen för konsumentsidan går uppenbarligen ut på att trigga instinkten att slita tag i första bästa camcorder som möter en travad på lastpallar på stormarknaden.

Link to comment
Share on other sites

[citat=Sundeo]Vad filmar dom med för kameror på tex svt eller tv4 elller andra tv kanaler för den delen? själv har jag en xm2 men funderar på en xl2. :)[/citat]

Träffade en kille förra hösten, som gjorde enmansreportage åt SVT. Han hade en Panasonic DVX100A och han berättade att många i SVT har bytt sina större kameror till just denna modell, då bilden är bra och kameran är lätt att använda och transportera. Kan bara instämma till detta : ))

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...