Jump to content

välja videobelysning


ghijohansson
 Share

Recommended Posts

Jag behöver billig och flyttbar videobelysning.

 

Jag köpte 3 dagljuslampor, som jag använt för att lätta upp skuggor i det projekt jag spelade in denna sommar. När solen var dold bakom moln så räckte nämligen inte solskenet till för inspelning inomhus, trots att jag var nära stora fönster.

 

Att använda dagljuslampor påminde mig om att solskenets färgtemperatur varierar med solens höjd över horisonten. Redan flera timmar före solnedgången börjar det bekymret ge sig till känna. Så om man ska kombinera solljuset med ljuset från lampor så blir det till att byta lampor i takt med att solen rör sig över himlen.

 

Med andra ord, efter experimenterande så funderar jag på andra lösningar.

 

Och jag förmodar att fler personer har anledning välja filmbelysning.

 

Så vitt jag kan se finns följande alternativ för den som vill minimera kostnaden för flyttbar belysning. Jag räknar nämligen med att fortsätta göra nollbudgetprojekt.

 

Ni andra får ge era synpunkter. Jag vet att det första alternativet är standardvalet, men tekniken går ju hela tiden framåt, så jag fann det relevant att även diskutera andra möjligheter.

 

Till dem som inte är bekanta med färgindex vill jag säga att det finns relevant information på internet. Vid filmning använder man lampor med färgindex 90-100 (dvs högsta möjliga) för att få rätt färg.

 

1.

Den typ av strålkastare som används som arbetsbelysning. Halogenlampor har färgindex på 100 eller nästan 100. Så det är bara att läsa på förpackningen vad lampan har för färgtemperatur och ställa in kameran därefter så får man rätt färg.

 

Strålkastare för 2*400 W kostar 299:- hos Jula. Och 2 lampor på 400 W vardera kostar tillsammans 34:90:- hos Kjell & Co.

 

Behöver man flaps så är det bara att googla

diy video barn doors

så hittar man lösningar som kostar under hundralappen.

 

Men lamporna blir rejält varma. Exempelvis behöver de stå och svalna en stund innan man kan packa ner dem.

 

Strömförbrukningen är hög. En bra tumregel är ju att man ska inte räkna med att kunna ta ut mer än 2000 W på samma säkring. Rätta mig om jag har fel, men om jag uppfattat saken rätt så kan man även ha sådan otur att man kan ta ut max 1200 W på samma säkring.

 

För filmning behövs mjukt ljus, så om man har strålkastare så får man räkna med att även använda diffuser och/eller reflektor. Tar plats, och en hel del av ljuset försvinner.

 

Det kan bli obekvämt varmt om man filmar på en plats där utrymmet är begränsat.

 

Lamporna är stötkänsliga så om man har otur börjar de flimra.

 

Alla fönster bör täckas för om man spelar in dagtid eftersom färgtemperaturen skiljer sig från solsken.

 

2.

Sätt upp ett antal vanliga glödlampor, alternativt motsvarande halogenlampor. Lamporna är billiga. Färgindexet är 100, eller näst intill.

 

Sätter man upp flera glödlampor på olika ställen så blir det mjukare ljus än med enstaka strålkastare. Minskar behovet av reflektor respektive diffuser. Så det blir mindre strömförbrukning. Men det blir fler kablar som man riskerar att snubbla på.

 

Glödlampor har nästan samma färgtemperatur som de halogenlampor som sitter i billiga strålkastare, så båda typerna av belysning kan kombineras.

 

Billiga armaturer kan köpas i begagnatbutiker.

 

Lamporna blir varma, så man får se upp.

 

3.

Välj lampor med inbyggd reflektor. Eftersom ljuset strålar åt rätt håll så slipper man sätta upp reflektorer. På detta sätt minimerar man i princip behovet av ljus.

 

Men när jag räknade på candela och lumen i förhållande till antalet watt fick jag intrycket att ljusutbytet inte är det bästa. Eller så missförstår jag.

 

Och lamporna kostar en del.

 

4.

Lågenergilampor med färgtemperatur runt 3000 Kelvin.

 

En fördel är den blygsamma värmeutvecklingen. En annan fördel är att energieffektiviteten gör att risken minskar att man överbelastar säkringar.

 

Men lågenergilampor är dyrare än glödlampor och halogenlampor. Dessutom har tillverkarna problem med att skapa lågenergilampor med tillräckligt högt färgindex.

 

5.

Välja lysrör. Lysrör är ju minst sagt avlånga, så ljuset blir ju diffusare än för de andra alternativen så att behovet av reflektor/diffuser minimeras. Dessutom blir de inte särskilt varma, och de är så energieffektiva att risken är liten att man överbelastar säkringar.

 

Lysrör finns med olika färgtemperatur.

 

Men lysrör med högt färgindex kostar en del.

 

I och med att lysrör är så långsmala så är lysrörsarmaturen knepiga att flytta. Jag hittade inga flyttbara lysrörsarmaturer när jag googlade. Flyttbara lysrörsarmaturer tycks bara finnas för kompaktlysrör, och jag hittade inga kompaktlysrör med högt färgindex. Så detta alternativ är kanske rentav omöjligt för den som behöver flyttbar belysning.

Link to comment
Share on other sites

Fanns det en fråga någonstans i texten måste jag ha missat den, men du presenterar dina resonemang väl.

Är det en särskilt armatur du är ute efter så posta gärna prisklass, användningsområde och övriga specifikationer du söker så kan du säkert få en hel del tips.

Link to comment
Share on other sites

Hej vad menar du med "kompaktlysrör"?

 

De flesta filmarbetare och uthyrningsföretag kör med armaturer likt dessa:

Minilysrörsarmatur 8 W

Lysrörsarmatur IP20 18 W

(borde dock finnas bättre, ingen av de där ser ut exakt som de man oftast använder men typ)

- som de i sin tur fäster på stativ med super clamps eller liknande.

 

Även om du kör noll-budget skulle jag rekommendera att du ändå spenderar lite och handlar en rulle blåfilter plus en packe klänypor i trä till dina strålkastare. Filter på rulle är förvisso dyra om man kör nollbudget men skär du till dem i flera ark och återanvänder (sparar på rulle) så är de en mycket bra investering. Att man sedan kan lägga flera filter i lager för att matcha ljuset är underbart, då kan du genast börja släppa in utomhusljuset: Cotech Belysningsfilter halvblå, rulle 120x760cm | Cotech är en ekonomisk filterserie, som följer LEE...

 

Mvh /Pontus w

Link to comment
Share on other sites

Nackdelen med filter är ljusmängden du tappar. 33%- respektive 66% för halv- och -hel CTB/CTO.

Dagens LED-armaturer börjar bli helt okej och rimligt prissatta (och börjar väl mer eller mindre ta över hela ljusrörsmarknaden inom film), och ljusmängden på många är förvånansvärt hög.

För den som vill ha mer finns även begagnade HMI-armaturer på Ebay för runt en 10 000 om man letar noga.

Link to comment
Share on other sites

Tack för kommentarer.

 

Tolin, nej jag har inte någon särskild armatur i åtanke. Men jag tar gärna emot synpunkter som hjälper mig att välja bland de alternativ som jag angav.

 

Peus, du undrar vad jag menar med kompaktlysrör. Då du refererar till armaturer på sidan 179 i Jula-katalogen så kan jag exemplifiera med de lysrör som finns på sidan 178. Nr 421-324 osv. Och för sådana lysrör hittar jag inga med tillräckligt högt färgindex.

 

Angående de armaturer du nämner. De är ju för fast montering men enligt dig kan man alltså fästa dem med super clamps. Super clamps kostar några hundralappar styck, så jag får fundera på vad totalkostnaden blir. Men tack för att du uppmärksammade mig på en sak som jag missat.

 

Ja, jag vet att filter betyder att man förlorar ljus.

 

Angående HMI. Nej, att betala 10,000:- är för dyrt för mig. Skulle jag behöva HMI så får jag hyra tillfälligt.

 

Ja, jag vet att LED gradvis blir bättre.

 

Någon som har mer synpunkter.

Link to comment
Share on other sites

"De är ju för fast montering men enligt dig kan man alltså fästa dem med super clamps" - ja absolut, så länge de inte riskerar att bli strömförande, är öppna så att man kan få kontakt med elkablar eller liknande så kan man använda dem lite hur som, kanske egentligen inte att rekomendera men det fungerar så klart. Googlade och hittade ett par bilder:

http://www.studenterna.com/images/omserien/bild4.jpg

http://www.fotograftobias.se/wp-content/uploads/2013/03/IMG_1140.jpg

 

Ang flera av dessa kompaktlysrör så finns de i proffesionella varianter med högt RA och i olika kelvin men de är svinigt dyra jämfört med "vanliga". Jag har några photonbeard armaturer (Highlight) till vilka jag kör med lysrör från Kino Flo som jag köper från mediateknik: Mediateknik, professional film, photo, video and lighting equipment.

 

Jo ang filter, förvisso förlorar man ljus men tja, bättre det än alternativet samt så kan man använda dem just som ND i stället för dimmer, för reflektioner (mot en reflekterande yta), extra liten diffusion upphängda på C-stand (vet, det gör ytterst lite) etc samt till nämnda HMIer, fast då varma varianten då. Men kontentan - jag gillar filter fast då kör jag inte 400w utan mycket blonde och har nog knappt en tungsten lampa under 650w. De är ju för övrigt även gött att ha magenta filter för att få bort grönstick etc...

 

Ang super clamps och andra lämpliga klämmor så går de att få tag på rätt billigt vid konkurser, utförsäljningar etc samt via asien-sidor:

Klämmor:

Get Amazing Nicefoto B-01 Universal Super Light Stand Clamp

Get Amazing M11-075 Photography Photo Studio Multi-function Super Clamp Eagle Clamp at US$27.54

Professional Portable Mini Clamp Black Metal w/ 1/4" 1/8" screw at US$5.87

Get Amazing Nicefoto CB-01 C Clamp Holder Mount

Get Amazing Nicefoto B-07 Universal Double Clamp

 

För övrigt har de - linkdelight - bra priser på stativ men undvik deras elektronik - den suger.

 

Mvh /Pontus w

Link to comment
Share on other sites

Tack för ytterligare kommentarer.

 

Det lutar åt att jag köper en billig strålkastare typ byggarbete. Ger flest lumen i förhållande till priset. Att få den att ge mjukt ljus får sedan bli ett gör-det-själv-projekt. Ljuset kan kompletteras med ljus från vanliga glödlampor eller reflektorlampor.

 

Samtidigt inser jag att tekniken går framåt, så det är bara en tidsfråga innan lågenergilampor eller lysrör blir den mest konkonkurrenskraftiga lösningen även för nollbudgetfilmning.

 

Min inställning är att ska man lära sig fixa bra ljussättning så är det en fördel att köpa belysning så att man kan experimentera i lugn och ro. Köpa något billigt så att pengarna även räcker till allt annat man behöver. Behöver man något dyrt så hyr man det tillfälligt.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Efter att ha skaffat billig belysning så fann jag för gott att göra tillägg till det jag skrivit tidigare. Hoppas andra i samma situation har glädje av informationen.

 

Jag köpte 4 reflektorlampor för 58:- tillsammans eftersom Clasohlson rear utgående modell. Lamporna lyser inte särskilt starkt, så jag lär nog inte ha mycket glädje av dem. Men de var åtminstone billiga och har högt färgindex.

 

Jag har köpt 3 halogenstrålkastare för 229:- vardera hos Clasohlson. När jag satte på allihop blev det bums varmt i min lägenhet. För säkerhets skull köpte jag även 2 reservlampor hos Kjell & Co för 35:-. Strålkastarna har jordad kontakt så de kan inte användas var som helst.

 

När jag jämförde så fick jag intrycket att halogenstrålkastarna har 200 grader högre färgtemperatur än glödlamporna, en skillnad som är så liten att den i praktiken inte märks.

 

Jag hade tänkt sätta på gör-det-själv-flaps men fick klart för mig en viktig detalj. Att sätta på flaps innebär att modifiera strålkastaren på ett sätt som inte anses fackmannamässigt. Problemet är att armaturen riskerar att bli överhettad. Då gäller inte hemförsäkringen. Vill det sig illa blir det dessutom åtal för allmänfarlig vårdslöshet.

 

Angående att få mjukt ljus med halogenstrålkastare så har jag provat några andra lösningar.

 

När det gäller diffuser så får man placera den en bit framför strålkastaren, för att undvika överhettning. Jag fann att med samma slutartid och samma slutare så fick jag öka den elektroniska bildförstärkningen 7-10 decibel för att bilden skulle bli lika ljus. Man förlorar alltså 80-90 % av ljuset.

 

När det gäller vad som duger som diffuser så kan man prova vad som helst som är vitt och lagom tunt. Smörpapper, lakan, segelduk, glasfiberväv/byggnadsväv, gardiner...

 

När det gäller reflektor så är en möjlighet att använda vad som helst som är vitt. Vitt innertak är populärt, liksom cellplast/frigolit. Jag testade och fann att ljusförlusten blev samma som med diffuser.

 

Många armaturer har ju inbyggd reflektor, så man kan ju räkna med att det ska vara problemfritt att sätta blank metall bakom en glödlampa. Men ofta avrådes det från att sätta aluminiumfolie som reflektor snett framför ljuskälla. Jag beslutade mig dock för att experimentera.

 

Aluminiumfolie har normalt sett en blank och en matt sida. Enligt Wikipedia reflekterar den matta sidan nästan lika bra som den blanka.

 

Att använda den matta sidan av aluminiumfolie som reflektor ger betydligt bättre ljusutbyte än att använda en vit yta. 3 gånger bättre skulle jag vilja säga. Risken för oönskade reflexer är dock högst reell.

 

Jag köpte även 3 kvadratmeter värmefolie hos Clasohlson för 29:-. Den är blank på båda sidorna. Folien väger bara 100 gram så det räckte med några tejpbitar för att sätta upp den. Det blev jämn belysning utan oönskade reflexer trots att folien har veck. Men i praktiken hade jag nog tur.

 

Dessutom, aluminiumfolie prasslar lätt. Jag skulle inte råda någon till att hänga upp aluminiumfolie utomhus, om ljud ska spelas in samtidigt som bild. Även inomhus bör man placera sig minst en meter från folien för att den inte ska höras.

 

Om någon vill experimentera med aluminiumfolie i stort format så är situationen som följer. Värmefolie/räddningsfilt kan köpas i butik. Men vill du ha ännu större format så får du nog importera från något annat EU-land. Stora bitar folie används vid husbyggen och för att paketera maskiner.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...