Jump to content

Ljus till intervju


martinawolgast

Recommended Posts

Nu behöver jag era kloka råd och tips!

 

Det är frågan om att skapa riktigt bra ljus till videointervjuer. Tror jag klara mig med två lampor och en reflektor. Men vilka lampor skulle ni rekommendera? Kollade först efter någon nyare led-variant. Fast jag sneglar också på redhead då det är sånna jag arbetat med tidigare.

 

Alla kloka råd är varmt välkomna.

Link to comment
Share on other sites

Det fina med led-paneler är ju att man kan köra på batteri, vilket underlättar rätt mycket om man rör på sig. Det framgår dock inte vad du menar med "videointervjuer". Behöver du släpa runt på utrustningen eller bjuder du bara in folk till din studio, så att säga?

 

Redheads känns rätt bökigt, men exempelvis en liten 300-wattare är ganska lagom som ett litet motljus i min erfarenhet.

 

/Jakob

Link to comment
Share on other sites

Det handlar om intervjuer innomhus. I samma hus varje gång, fast inte i en speciell studio. Fint om det inte blir så mycke släpa och förvara iaf.

 

Tänker du din en readhead och en 300-wattare som motljus? Eller en ledpanel och en 300w? Jag har letat i de foto/video affärer jag brukar kolla och tycker det är mycke svårt att vera vad det är för grejer innan man själv har fått testa dom. Därför vill jag ha mer råd.

 

Tack för att du svarade Jakob.

 

/Martina

Link to comment
Share on other sites

Till stor del är det ju en fråga om hur mycket pengar du är beredd att lägga, och om du planerar att ha användning för lamporna i andra sammanhang. Om lamporna endast kommer att användas till detta så skulle jag ha valt att försöka komma undan så billigt som möjligt.

 

Att fixa en intervju-setup går med det mesta, men det är också en fråga om hur mycket utrymme man har och vilken kringutrustning man har, som stativ etc.

 

Att använda en redhead som huvudljus funkar, men det är som regel onödigt starkt, och för att få det mjukt behöver du rigga upp en kvadratmeter frostfilter någon meter framför lampan. För egen del skulle jag ha valt någon lysrörslösning som huvudljus och en mindre riktad lampa som motljus. Kanske behöver du ytterligare ljus på bakgrunden, och en reflektor duger som lättnadsljus.

 

/Jakob

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Jag har precis spelat in en intervju och då använde jag mig utav två softboxar. Jag kan verkligen rekommendera det, det blir ett ganska mjukt ljus och inga hårda skuggor. Det är ju så klart en smak sak och så beror det på vilken typ av intervju du filmar men det funkade väldigt bra för mig att använda softboxar.

 

Här är en Behind The Scene bild från den inspelningen. Man ser in inte jätte bra men du ser i alla fall hur jag använde softboxarna.

33GUSTAV • Filming for my upcoming short film

 

En annan sak du kan tänka på ät att leta efter lampor med dimmer. Det gör att du kan reglera ljusstyrkan. Det är en väldigt bra funktion.

 

- Gustav

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...