Jump to content

Hålla en casting


Anders Myrdahl

Recommended Posts

Hej!

Ska i Januari hålla en liten casting för en produktion till en kortfilm.

Skulle vilja ha lite tips och ord från personer som har erfarenhet av att hålla en casting eller varit med på en åtminstone.

 

Ska man ge skådespelarna en bakgrund till karaktärerna eller enbart manus med repliker?

 

 

Tack så mycket för svar! God jul och gott nytt år!:e

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Hej Anders, jag jobbar heltid med casting och ska nu ge dig tre snabba ;)

 

1. Värm upp den sökande - Se till att radera alla frågetecken innan han/hon kommer. Arvode, tider, datum för inspelning, plats, visningsrättigheter. Information om filmens syfte och handling, rollen i fråga. Du får givetvis berätta lagom mycket om du inte vill spoila handlingen för mycket, men de ska veta vad de ger sig in på, INNAN! Du vill inte ha en diskussion om tveksamheter och löneförhandlingar under provfilmningen, då ska fokus ligga på framförandet av scenen.

2. Är det repliker, skicka över dessa innan, men var beredd på att frångå manuset, det ska inte vara det viktigaste, utan känslan, karaktären och "äktheten" är prio. Improvisera, provfilmningar är nervöst för de flesta, erfarna som amatörer. Att komma av sig i manus gör att självförtroende dimper 200 grader på en sekund. Då kommer det inte bli en rättvis bild av skådespelarens insats. Var öppen, trevlig och beröm mycket. Pepp är A och O. Förmedla din bild så väl du kan, att ge regi på en casting eller callback kan hjälpa dig få en bild av hur det kommer bli att arbeta med varandra. Gör om ifall du vill ändra och säg isåfall vad det var som var bra och vad du vill se anorlunda.

3. Återkom med besked, OAVSETT. Att gå och vänta, vänta och vänta är olidligt. Du behöver inte säga varför, om den sökande inte själv frågar, berätta isåfall vad du sökte och varför bilden inte stämde överens. Det är ett hårt slag för sjävlbilden, så säg inte saker i stil med, "du spelar över"

 

 

Lycka till, skicka mig ett PM om du vill ha fler tips!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...