Jump to content

GH2 eller 60D?


singoz

Recommended Posts

GH2, för jag är besatt av själva bilden och att den ska vara så skarp och snygg som möjligt. Men vill du inte ha några problem med att köpa externa mikrofoner och hitta stativ och sånt som fungerar så är det mindre strul med Canon.

Men som sagt, jag skulle valt GH2 utan att fundera.

Link to comment
Share on other sites

Saken är att ja har 60D, men vill gå upp lite, men har inte pengarna till något ännu dyrare. Så tänkte kanske sälja min 60D och köpa GH2 istället. Är detta lönt tycker du? Och, jo asså jag är också väldigt besatt av att bilden ska vara skarp och "perfekt" liksom, så just för det ändamålet passar den mig tänker jag.

Link to comment
Share on other sites

GH2 är värt varenda öre- och i den prisklassen är den det klara förstavalet. Ingen annan kamera i samma klass kommer ens i närheten av samma datahastighet.

(Hey David, sett senaste "Zacuto; Revenge Of The Great Camera Shootout"? Det kändes som en fin vinst både för cinematographers och GH2-ägare :bire)

Link to comment
Share on other sites

Saken är att ja har 60D, men vill gå upp lite, men har inte pengarna till något ännu dyrare. Så tänkte kanske sälja min 60D och köpa GH2 istället. Är detta lönt tycker du? Och, jo asså jag är också väldigt besatt av att bilden ska vara skarp och "perfekt" liksom, så just för det ändamålet passar den mig tänker jag.

 

Som Tolin sa, värt varenda öre. Jag sålde min 550D och köpte en GH2 och det enda jag har ångrat är att jag inte gjorde det tidigare. Skärpan och detaljerna är oslagbara.

Till exempel så jobbar jag för tillfället med en film som var filmad med en 5D mk3 och om man bara ska se det bildmässigt (mk3 slår troligtvis gh2 i stabilitet, känslan i handen, högt iso, fotografi, möjligtvis ljud även då GH2:s inbyggda stereomick fungerar många gånger bättre än den på t.ex. 550D) så är GH2:s scener minst 3 gånger så skarp och detaljrik. Omfånget är lite sämre på GH2 men fungerar utmärkt ändå.

 

Så med andra ord, det enda misstaget du kan göra är att vänta längre på att köpa en GH2 ;) Det kommer bli billigare i längden också, för hade jag haft kvar min 550D så hade jag behövt uppgradera mig till en 5D mk3 nu när den kom ut, men det behöver jag inte med min GH2 eftersom den redan är bättre än mk3 i video.

 

 

Såg den här idag, ser du den så kommer du bli övertygad ;)

https://vimeo.com/45852280

 

Tolin, nej har faktiskt inte det. Har sett några scener ur den dock, men inte hela. Ska göra det nu!

Link to comment
Share on other sites

Det borde väl gå att pumpa upp 60D'ns bitrate i Magic Lantern så att den blir lagom skarp? Jag tycker inte det känns motiverat att köpa en GH2 om du redan har en 60D. Lägg pengarna på nån vettig optik istället.

Gällande davids argument om att han hade behövt uppgradera till en 5DmkIII så fattar jag nog inte poängen med det... Det är ju inte så att man måste köpa alla nya kameror direkt...

 

Jag har själv en 60D och jag tycker den funkar helt perfekt när man slänger in Magic Lantern på den och kör på nån fin optik. Har dock inte testat att höja bitraten för att jag inte har tillräckligt snabba kort, men vill man ha knivskarpt kan man ju fläska på med några lager unsharp mask ;)

Link to comment
Share on other sites

Blinkar ju bara mellan varje klipp... inget direkt njutbart att se på. Eller är det fel på uppspelning hos mig?

 

Det var ju inte direkt redigeringen jag menade, utan kvalitén på scenerna.

 

joltjokern:

Under en inspelning jag var med om för några månader sen så jag filmare tillsammans med en annan. Jag körde på min GH2 med Samyang 35mm 1.8 medan han körde på 7D och ett canon objektiv från L-serien som var riktigt fint. Vid redigeringen senare så sa satt jag med de som utfört dansen vi filmat, som inte inte kunde något om film eller kameror, och de sa att det var någonting med vissa scener som kändes mycket mer renare och proffsigare än de andra och att jag nästan bara skulle köra på de klippen. Och då var de klippen från en GH2, och jag själv som arbetar med både 7D filer och 5D filer kan säga att jag ser otroligt stor skillnad direkt när jag övergår till GH2 filer, oavsett vilka fina objektiv de använt.

Så vad jag menar är att kvalitén på hans scener kommer bli mycket bättre om han istället köper en GH2 och behåller sitt objektiv och kanske köper en adapter, än att lägga pengar på ett nytt objektiv. Visst, det kommer bli bättre kvalité men det kommer bli märkbart bättre om han istället byter kameran.

 

Argumentet om uppgraderingen menade jag bara om man såg till principen att man alltid ville vara uppgraderad och få så bra bild som möjligt. Nu är det inte vanligt att man gör så men jag syftade på att bildmässigt så skulle det inte finnas en anledning att byta från GH2 till 5dmk3 medan det skulle finnas fler än en anledning att byta från t.ex. 550D till mk3.

Link to comment
Share on other sites

Men då kommer andra frågan, ska man köpa bara ett hus å köra med 50 mm 1,8 plus adapter eller köpa med ett 25mm 1,4 ? :)

 

Helt upp till dig och din artistiska stil. Inte mycket nytta att ha ett 24mm objektiv om du främst frame'ar i 50mm, och vice versa :)

Link to comment
Share on other sites

David har du jämfört 5dmk3 + sharpening med GH2? Aldrig filmat med 5dmk3 men laddat ned källmaterial o lagt på sharpening, tycker det ser grymt bra ut.

 

Rolling shutter är rätt grav på GH2 oxå men det finns ju ett antal plugins som motarbetar detta både för Mac o PC...

 

Ja och 5dmk3 gör det faktiskt riktigt bra, inte så mycket blocking och det ser bra ut men jag måste ändå säga att GH2 vinner om man ska jämföra. Men som sagt, Canon är mer stabila, bättre inom foto och bekvämare inställningar så om man ser till det så kan det vara värt att stanna hos Canon. Men då jag endast brydde mig om video och hur bilden såg ut så var valet givet för mig. GH2 vinner över nästan alla Canon kameror bildmässigt, enligt PB så tar ju GH2 nästan C300 också.

 

Men som du säger Martin, 5dmk3 med sharpening är stor förbättring motför de tidigare Canon DSLR även då GH2 tillsammans med sharpening är ännu mer fri från blocking och noise.

 

Ja rolling shutter är bättre hanterat på mk3 än hos GH2, vet dock inte hur det är jämfört med 60D. Så en direkt handhållen GH2 utan att hålla i ett stativ som stabiliserar småskakningar är verkligen inte bra.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...