Jump to content

Sony CX700VE-konstruktionsfel i ext. mic-ingång!(?)


andlun

Recommended Posts

Hej vänner

 

Vi har stora problem med ljudet via den externa mikrofon-ingången i den nyinköpta videokameran Sony CX700VE (kamerans bildkvalitet verkar f ö kanonbra). Ljudet i externa mikrofon-ingången är sällsynt orent. Störande elektriska ljud går in. Detta oavsett om den externa mikrofonen är påslagen eller ej. Och när man zoomar ändras denna störande "ton" i tonhöjd beroende av zoomen(!). Detta är likadant med tre olika Sony-mikrofoner och är likadant på två skilda exemplar av kamera-modellen! Det verkar alltså vara ett grovt konstruktionsfel i själva modellen. Dessutom: när man ställer kameran i 50P-läge, och använder separat mikrofon hörs hela tiden en störande puls. Allt detta spelas in och innebär att det blir omöjligt använda att kameran till ljudinspelning med separat mikrofon! Har någon annan upplevt detta? Jag vet att mini-tele inte är en perfekt ljudingång (obalanserad) men jag har ändå använt sådan ljudingång med utmärkt resultat i mängder av kameror och ljudinspelare med proffsresultat. Jag har aldrig varit med om nåt så dåligt som detta ljud.

 

Anders

Link to comment
Share on other sites

Det bästa är nog bara att ta med kameran till den affär där du köpte den och be dem att kolla på den? (och antagligen få en ny).

 

Äger inte samma kamera, men haft andra handycams och inte haft samma problem. Dock har jag inte varit överdrivet nöjd med någon av dem!

Med zoomen vet jag att det finns en inställning på Sony kameror som gör att den automatiskt försöker matcha ljudet och zoomen, så att när du zoomar tar mikrofonen in mer ljud, vilket antagligen förklarar varför tonen höjs.

Link to comment
Share on other sites

Tack för svar.

 

Nej, detta har inte med den inbyggda mikrofonens zoomfunktion att göra (den inbyggda mikrofonen låter f ö mycket bra).

 

Störljudet uppkommer när man sätter i en extern mikrofon. Störljudet kan beskrivas som ett svagt "elektriskt surr" – då man zoomar ändras surrets tonhöjd. Störljudet hörs även om den externa mikrofonen inte är påslagen (när den står på "off" alltså).

 

Felet är inte i den externa mikrofonen – vi har prövat tre olika mikrofoner, samma störning (mikrofonerna låter bra på andra kameramodeller).

 

Felet är inte enbart i ett ex av Sony CX700VE-kameran. Jag har tillgång till två nyinköpta ex (köpta på olika ställen). Störljudet är precis likadant på båda kamerorna!

 

Tyvärr spelas störljudet också in. Det är alltså inte ett väldigt starkt störljud men det innebär att vi inte kan jobba med extern mikrofon i denna kameramodell.

 

Jag har många års erfarenhet med att jobba med video och ljud. Jag vet att XLR och balanserat ljud alltid är bättre och säkrare men vet också att man kan komma långt och få bra ljud via extern mikrofon och mini-tele-ingångar. Så här illa ska det inte låta i en mini-tele-mikrofoningång.

 

Felet är troligen ett konstruktionsfel i Sony CX700VE, en svag elektrisk ström som går in i ljudsignalen när en extern mikrofon kopplas in.

 

Vore intressant höra om någon annan upplevt samma problem med Sony CX700VE (som ju f ö verkar vara en kanonkamera för priset, ca 11 000 kr) och om någon eventuellt hittat en lösning på problemet.

 

Anders

Link to comment
Share on other sites

"Sonys kameror har väl "möjligheten" att zooma med andra mikrofoner också?"

 

Ja, det stämmer säkert, Mattihp, men det är inte mitt ämne.

 

Störljuden i den externa mikrofon-ingången har inget med det att göra. Efter omfattande tester är jag övertygad om att det är ett konstruktionsfel, antagligen går nån slags krypström från andra delar i kameran in i ljudsignalen när man kopplar in en extern mikrofon via den ingången. Det störande surret, och återkommande pulser finns där hela tiden oavsett vilken extern mikrofon som används. Endast när man använder den inbyggda mikrofonen är störljudet helt borta. Störljudets (surrets och pulsernas) karaktär påverkas av olika bild och kamerainställningar. Genom att ändra "SteadyShot" från "Active" till "Standard" eller "Off" så försvinner t ex detta att störljudets tonhöjd ändras beroende på zoomen. Men det är till liten tröst då surret och pulserna ändå finns kvar och spelas in. Störljudets karaktär ändras också av ljusintensiteten i bilden och störpulsernas frekvens ändras beroende av inspelningskvalitet man väljer. Men störljuden finns där hela tiden när en extern mikrofon används via den externa mik-ingången.

 

Det jag inte testat (har inte möjlighet - har ingen sådan mikrofon) är att koppla in extern mikrofon via "Active Interface Shoe".

 

Så jag får konstatera att det är problem med den externa mikrofoningången på den här kameramodellen. Som jag tidigare skrev är det alltså inte ett väldigt högt störljud (många bryr sig nog inte) men för mig när jag t ex vill göra en intervju i en tyst miljö är störljudet tillräckligt högt för att göra intervjun oanvändbar. Tycker jag. Och då skriver jag utifrån många års arbete med ljudinspelning (för bl a SVT och även radio för SR) där jag använt extern mikrofon via mini-teleingång och fått bra ljud.

 

Ett annat problem med den här kameramodellen är f ö att ljudet i hörlurarna hörs lite fördröjt vilket gör det svårt att kontroll-lyssna med lurar samtidigt som man själv pratar, då ljudet kommer som ett eko.

 

Så, det om det. Jag får hitta en annan lösning. Tyvärr, det är ju annars en fräck liten kamera med väldigt bra vidvinkel.

 

Anders

Link to comment
Share on other sites

Här en link till en annan som hittat ljudfelet och även spelat in och lagt ut på youtube.

 

 

Här hörs tydligt på hur störtonen ändras med zoomen, men olika störljud finns alltså hela tiden, olika beroende på kamerainställningar.

 

Vi som har kameran borde väl gå ihop och klaga på konstruktionsfelet hos Sony (men det här forumet är kanske fel plats att hitta andra i samma situation eftersom jag är ensam om att skriva här i tråden).

 

Fråga: Har någon tips på ett lämpligt forum för såna här saker? Sony har kanske ett eget forum. ska kolla det...

 

Anders

Link to comment
Share on other sites

Fråga: Har någon tips på ett lämpligt forum för såna här saker? Sony har kanske ett eget forum. ska kolla det...

Jag hade stoppat där och bytt kamera enbart därför att ingen kommer att åtgärda felet.

 

Jag hade liknande problem med en Panasonic DVC30 som ibland hade ett högfrekvent ljud, och ibland inte. Det visade sig bero på exponeringen där underexponerad bild var ströningsfri medans normal till överexponerd bild gav ett högfrekvent ljud. Desto ljusare bild, desto mer oväsen. Satte man för handen för linsen blev kameran helt fri från störande missljud. Video tagen utomhus en solig dag kunde låta riktigt illa om det var tyst runtomkring. Detta hände "bara" med extern mikrofon om jag minns rätt.

 

Jag lämnade in kameran till Panasonic för garantireparation men fick tillbaks den utan att dom åtgärdat felet. Dom kände till problemet men löste det aldrig på den modellen. Därför, ge upp och köp ny kamera därför att Sony aldrig kommer att fixa det, hur många Facebookgrupper ni än kommer att starta. ;)

 

Jag vet verkligen hur surt det är att köpa en kamera bara för att upptäcka efter ett tag att ljudet blir oanvändbart samtidigt som garantin inte hjälper någonting alls, så misstolka inte mitt inlägg. :)

Link to comment
Share on other sites

Tack Roger! Du förstår problematiken.

 

Jag skulle helst bara lämnat tillbaks kameran och köpt en annan modell. Men si det går inte för de jag köpt av menar att detta är garantiärende nu när förpackningen är bruten. Så jag har nu kontaktat Sony Support, fått ett ärendenummer och ska skicka in ljudfiler dit. Får se hur det går...

Ingen kul syssla, jag skulle hellre bara varit igång att filma...

 

Anders

Link to comment
Share on other sites

Som privatperson ska man reklamera istället för garanti, med hänvisning till konsumentköplagen.

 

16§ 3 st

"Varan skall anses felaktig,

 

1. om den avviker från vad som föreskrivs i första eller andra stycket,

2. om säljaren före köpet har underlåtit att upplysa köparen om ett sådant förhållande rörande varans egenskaper eller användning som han kände till eller borde ha känt till och som köparen med fog kunde räkna med att bli upplyst om, under förutsättning att underlåtenheten kan antas ha inverkat på köpet eller,

3. om varan i något annat avseende avviker från vad köparen med fog kunnat förutsätta. Lag (2002:587)."

 

Alltså punkt 3 är mycket intressant där, alltså om en vara fungerar på annat sätt än vad som är brukligt på samma typ av varor brukar man anser som skäl för att häva ett köp.

 

https://lagen.nu/1990:932

Link to comment
Share on other sites

Håller med. Punkt tre borde gälla här.

 

Men kameran är inte köpt privat utan för mitt jobb. Ett medvetet köp efter att ha läst många positiva tester (men tydligen testar ingen den externa mik-ingången i sådana sammanhang). Jag skulle använt kameran nu till bl a intervjuer, som en perfekt liten kamera med bra bild och bra ljud via extern mikrofon(trodde jag). Istället fick man ett produktionsfel på halsen (som Sony inte känner till eller erkänner).

 

Anders

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Någon, som ville ha svar via privat e-post, har skickat en undran till mig hur det gick med det hela. Jag tappade bort adressen så jag svarar här istället.

 

Sony-support sa i november, att jag skulle göra inspelningar och skicka in till dem för analys. Jag hade inte tid med sådant, måste igång med inspelningar. Jag hittade på en annan lösning: jag tar ljudet med en ZoomH4n och efter-synkar. Bökigare inspelning blir det förstås, men det funkar.

 

Kanske får jag tid framöver att skicka test-filer till Sony-support. Men jag är inte intresserad av att driva detta (tar för mycket tid) utan av att filma.

 

Missljudet har lite olika karaktär beroende på vad man gör. Störljudet som uppstår när man zoomar hör man i den här länken:

 

Våra två exemplar av kameran låter precis lika illa som den när man zoomar med extern mikrofon inkopplad. I andra situationer finns andra störningar – aldrig ett rent ljud med ext mik. inkopplad! Konstigt att inte fler har skrivit något på nätet om det här felet i modellen.

 

Anders

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...