Jump to content

Direktavdrag för kamera


Dahl

Recommended Posts

Hej!

Startade Egen firma i fjol. Köpte kameran Panasonic HMC 151 för ca 32 000 kr ex moms.

Jag tog upp den som ett direktavdrag i deklarationen men Skatteverket vill betrakta den som ett inventarium som ska skrivas av på tre år.

 

Enligt Skatteverket får man göra direktavdrag på inventarier som har en ekonomisk livslängd på högst tre år, vilket jag skulle vilja säga att kameran har.

Någon som har någon erfarenhet av detta att dela med sig av?

 

/David

Link to comment
Share on other sites

Det är ett halvt basbelopp som gräns sedan 2009, dvs ca 21000 kr + moms. Under det får man direktavskriva "allt".

 

Deklarerar och bokför du själv, så bör du till 100% hålla dig exakt till regelverket, så får du inga frågor i efterhand. Det är enklaste vägen.

Har man en revisor som upprättar bokslut och deklaration så går det också igenom, men då är jag övertygad om att direktavskrivning av en äldre videokamera med kort livslängd skulle fungera utan problem även om inköpspriset överskrider 21000 kr.

 

Att beloppet för direktavskrivning är höjd är ju realistiskt, datorer med kort livslängd etc kan skrivas av direkt numera.

Link to comment
Share on other sites

Tror det har blivit lite fel här. Som enskild näringsidkare ska du inte anlita en revisor. Revisorns jobb är att granska din redovisning, han/hon gör alltså inget praktiskt med din bokföring/redovisning utan funkar som skatteverkets förlängda arm som granskar din redovisning innan du skickar in den till skatteverket. Det är BARA aktiebolag med en omsättning över 3 000 000 kr (det finns några olika kriterier men det är den största) som måste ha en revisor. Om du inte måste ha en revisor så anlitar du ingen. Däremot kan du anlita en bokföringsbyrå som antingen bokför allt eller endast gör ditt bokslut. Beroende på hur omfattande verksamhet du har och hur höga bokföringskunskaper du har skulle jag rekommendera att du bokför själv och ber om hjälp hos en bokföringsbyrå med bokslutet. Du har säkert någon i din släkt eller närhet som har ett eget företag eller är insatt i bokföring som du kan ta hjälp av.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...