Jump to content

hur vet man att så mycket räcker det


Lucio Fulci

Recommended Posts

Jag undrar hur man kan filma utan bildmanus.

 

jag som nybörjare i film vet inte hur mycket jag ska filma från dom vinklarna jag valt, därför så är det omöjligt för mig att jobba utan bildmanus.

 

Hur kan ni som inte använder bildmanus vara säkra att så mycket räcker det från varje vinkel förutom mastershooten som ska tas från början till slut?

Link to comment
Share on other sites

Jag brukar använda mer tekniska bestämmelser över vad jag skall spela in. Om jag inte finner någon bild väldigt onödig (ex. om det viktigaste i bilden inte syns i en närbild, är otydligt i en vidare bild, etc) så försöker jag spela in allt i varje inställning förutom vid ingångar och utgångar för karaktärer.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Det är något man lär sig med tiden. Som med allt annat så handlar det om erfarenhet, dock betyder det inte nödvändigtvis att bildmanus blir överflödigt bara för att man vunnit sig en utarbetad plan för inspelningar, bildmanus är ett utmärkt sätt att hålla helheten visuellt, ungefär som vilka schyssta anteckningar som helst! Dock så är bildmanus bra på många fler sätt, inte bara för att hålla koll på vad man behöver själv! Även för att kunna visa ljudteknikerna, ljussättarna, scenograferna med mera. Jag (ljudteknik) får nästan alltid bildmanus jag kan studera så jag har ett hum om vad som väntar :-)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Det beror mycket på om det är kortfilm eller en långfilm du ska filma. Du nämner att du är nybörjare på allt det här, kanske sitter du inte med ett "filmnördigt" team bakom dig? I så fall tycker jag att du kan rita ner scenerna i det vinklar du tänkt dig, på ett helt vanligt papper. Det är bättre än ingenting alls. Är det inte du själv som ska filma så kan du i alla fall visa upp din skiss (streckgubbar?) för den stackars ovetande kameramannen, annars kanske du får stå i evigehet på inspelningsdagen och peka med hela handen.

 

På min allra första kortfilm hade jag inget bildmanus, men jag hade ett team som undrade hur allting i mitt huvud skulle synas på filmen. Jag fick då stå bakom kameran (stundvis hålla i den själv) och hela tiden ändra, ropa och styra. Tur att det var en stumfilm jag jobbade med så min desperata röst ändå skulle plockas bort ^^.

 

Anyway. Rita lite halvsnyggt på ett papper innan filmning, bara ett tips för tidigare erfarenheter

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...