Jump to content

Canon XH A1 mot Canon Eos 7D !!!


anders10

Recommended Posts

Hej!

 

Tänkte förhöra mig lite angående det så populära dslr-filmningen! Vad är dom största fördelarna/nackdelarna om man jämför typ en Xl2:a eller en XH A1:a mot en 7D? (förutom då att bilden är högre upplöst med 7d)

 

Är lite i valet o kvalet om jag skall satsa på en dslr eller en vanlig videokamera typ XH A1:a eller ev min gamla favorit XL2:an. Bilderna från en 550d eller vilken dslr som helst i stort sett, ser ju helt fantastiska ut!

Det går väl inte att komma i närheten av filmkänslan man får med en så stor sensor som på en 7D eller ännu bättre en 5D2 ?

 

Men om man bortser från det.. vad tycker ni? Fördelar/nackdelar?

 

Min tanke är att filmerna skall hamna på typ Vimeo eller något liknande, och dom säger ju att allt ser bra ut på nätet så det kanske inte spelar någon större roll då?

 

Vänligen

Anders

Link to comment
Share on other sites

Om du ser dig som en hobby/amatörfilmare så kommer du alla gånger att trivas bättre med en 7D än de tidigare. XL2 var ju en toppen kamera, men idag och ifall Vimeo är slutprodukten så blir det nog inte mer ekonomiskt rätt än att ta en 7D eller har du råd 5D. Det finns ju den stora fördelen ockås att det redan finns stora användarforum för dsl kamerorna. Något som börjar försvinna för XAH1 och garanterat för XL2.

Link to comment
Share on other sites

Hej!

 

Tack för svaret! Tänkte väl det.. 7D eller 5D2 känns mer rätt. Tycker bara att det drar iväg så otroligt med slantar så fort man skall börja utrusta dom lite.

 

Tänkte bara att dom gamla kamerorna kanske hade en del fördelar ändå. Typ beprövad teknik, bättre ergonomi, bättre ljud, kanske bättre ekonomi (!) med blygsammare datorkrav etc, etc.

-Mycket kamera för pengarna i dagläget!

 

Anders

Link to comment
Share on other sites

Det är mer jobb med separat ljud på 7D/550D än man tänker på. 5D har manuellt ljud men ingen medhörning, du behöver en Zoom H4 eller eller en XLR-box om du vill ha det och kunna använda XLR-mikar. Allt det där får du med en bättre videokamera men jag tycker tvärtom att kameror som XH-A1 är ohemult dyra. De säljer flera år gamla modeller till samma pris som innan DSLR-revolutionen, helt sanslöst om man räknar med vad en 35mm-adapter kostar att använda ihop med dem.

 

Lumix GH2 har fixat många brister som andra DSLR-kameror har när man filmar, manuellt ljud med nivåmätare, eletronisk sökare, histogram, autofokus, HDMI ut under imspelning. Synd bara på den lilla sensorn och de lite dyrare egna objektiven.

Link to comment
Share on other sites

Ja du har kanske rätt i det StenR! Men räknar man ett 7d hus för 12-13 en eller två hyfsade gluggar går på lika mycket om inte mer! sen lite ljudprylar mm mm! Det tar liksom aldrig slut känns det som..om man inte skall exprimentera och bygga sig en egen rigg, så kostar ju några futtiga rör och några plasthållare åtskilliga tusenlappar.

Och sen blir det follow focus.. och så får man väl ha en sökarlupp med!(den lilla plastmusslan kostar mellan 3 och 5000:-!) Sen som grädde på moset krävs det en grym dator med ordentligt med kräm i om den skall orka ta hand om avchd-filerna.

Läste på något forum där en digitalfotograf skrev att: "jämfört med dslr-filmning framstår fotografi som en riktigt billig hobby" Och det känns som det ligger ganska mycket i det.

Vet inte vad man får ge för en Xh a1:a idag, med såg en beg XL2:a för 20000:- Då känns det helt plötsligt som ett riktigt klipp. 20 lakan för en riktig värstingkamera med mycket bra optik och bra ljud och tusen inställningsmöjligheter. Och dessutom kan man klippa ihop det hela på morsans hemdator utan problem.

Link to comment
Share on other sites

Tycker du ska tänka på vad du ska filma och vilken nivå du gör det på. Videokamerorna är onekligen mycket smidigare, du har integrerat ljud, stabil filmning med hand/axelkamera, smidigare fokussystem m.m. om du ska göra dokumentärt/tv där du ska "filma det som händer" är ju en videokamera betydligt smidigare.

 

Ska du filma "film" så är ju dslr:erna att föredra. De är klumpigare rent användarmässigt men levererar ju betydligt bättre bild.

 

Vi har en utrustning baserad på canon 7d med 3 fasta f1,8 objektiv, rigg, extern ljudrigg, mattbox m.m och det gick på ca 65' exkl moms. och redigering på en Mac Pro som vi kittat extra så visst, det kostar ju.

 

Nu är vi ett vinstdrivande företag som säljer våra tjänster så det är ju skillnad om det är en hobby.

 

Vi har filmat både reklam med "film-look" och mer dokumentärt och det är ju onekligen ganska osmidigt i dokumentärsammanhang!

Link to comment
Share on other sites

Ja det låter helt rimligt det du säger Bleckert. Filmkänslan från en dslr är svår att överträffa. Men om man filmar dokumentärt så behöver man inte fundera på det ändå. Då kan en äldre kamera komma väl till pass.

Det får nog bli en 7D ändå! Man kan ju köpa huset och en vettig glugg begagnat. Och sen får man ta lite efter hand helt enkelt!

 

Tack för era svar

Anders

Link to comment
Share on other sites

Begagnade objektiv är ganska lätt att hitta, en del nya är inte så dyra heller. Riggar och matteboxar för professionellt bruk är väldigt dyra, prova och filma och se vad du behöver, leta upp alternativ innan du köper på dig för mycket. Innan du bestämmer dig: jämför 7D med 60D som har manuellt ljud men som inte kan filma i Av/Tv-mode:

http://www.cameratown.com/news/news.cfm?id=9420

Link to comment
Share on other sites

En liten undran till bara!!

 

Skulle vara intressant att veta varför ni Bleckert, i ert företag lägger så mycket pengar på utrustning med en en 7:a som bas. Varför inte en 5D:2a då? Det verkar ju som alla reklammakare och halvproffs älskar sin fullformats-canon! Men ni använder alltså då en 7d istället. Varför?

 

Vänligen

Anders

Link to comment
Share on other sites

Framför allt för att 5d2an inte spelar in i 50p. Vidare tycker vi 7d-sensorn både räcker och blir över. Dessutom är kamerahuset i sig inte speciellt dyrt i sammanhanget så när en nyare, bättre modell kommer kan man byta ut huset utan att kasta undan resten av grejerna!

Link to comment
Share on other sites

Aha!

 

Ok. Då förstår jag hur det ligger till! Ja, 5D:2an börjar ju bli till åren kommen med. Den är ju över 2 år gammal, så det lär väl komma en uppdatering snart.

 

Tack så mycket för alla era svar. Vet inte vad jag skulle gjort utan voodoofilm! Det man inte kan få reda på här är inte värt att veta!

Link to comment
Share on other sites

Om du funderar på en 7d, tänk då även på en 550d eller 60d. Det är samma sensor, samma kvalitét på filmen. En 7d's fördelar kommer främst fram när du fotar stillbild (snabbare fps, stabilare autofokus). 550d och 60d har båda extern mic-ingång också. Men som sagt, bildkvalitén är precis likadan mellan dessa tre kamerorna.

60D'n har även en vridbar skärm vilket kan vara trevligt. 60D'n har även en mer högupplöst LCD vilke gör det lättare att hitta fokus.

Link to comment
Share on other sites

Varför 7D? 60D är bättre val såvida inte vädertidning är viktigt. 7D lider också av överhettning, kan vara tänkvärt om man filmar studio lr. utomlands.

 

Och glöm för allt i världen inte moire + scewing, vräkte 550D pga moire. Blir nog GH2 för min del men knappast perfekt den heller

 

Mindre sensor = fler vidvinkel. Haka inte upp dig på det där... imo

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...