Jump to content

Videoformat i praktiken


Kimster

Recommended Posts

Detta är ett utdrag av en text jag har skrivit lite på min fritid till och från under några månader, tänkte jag skulle dela med mig. Jag har försökt göra det kärnfullt och forum-anpassat. Syftet är att försöka reda ut några termer och begrepp som det ofta frågas om. Det finns mycket mycket mer att förklara men vi måste börja någonstans.

Det mesta av informationen finns faktiskt redan på Internet, t.ex. på Wikipedia. Men vad jag vet så finns det ingen överskådlig text på svenska som förklarar bra utan att gå in på tekniska detaljer.

-(detta blev dessutom mitt 500-inlägg ...yeiii \o/.. )

 

I mjukvaran benämns ibland begrepp och termer lite olika beroende på hur tillverkaren valt att namnge saker och ting. Det finns ingen officiell regelbok (vad jag vet) för vad saker ska heta, utöver vad som står i den engelska ordboken. Men det finns däremot mer eller mindre gemensamma begrepp och termer. För att jag ska kunna förklara vad som är vad gäller det att vi talar samma språk. Som vanligt när det gäller standarder inom IT-världen handlar det oftast att komma överens om vad som är minst fel istället för mest rätt. :)

 

Terminologi - Vad är vad

 • Video - (från latinets, jag ser) är en teknik för behandling av elektriska signaler som representerar rörliga bilder. I svenska språket används ordet i vardagligt tal som benämning på en film, lagrad på videoband eller DVD. /Wiki
 • Film - är rörliga bilder som skapas genom att en sekvens av ögonblicksbilder presenteras i ett tempo som skapar en illusion av rörelse. Ordet härstammar från den fotografiska film på vilken bilderna är exponerade. Specifikt framställningen av film kallas kinematografi. /Wiki
 • Container eller Wrapper - på svenska blir det behållarformat, och är behållare för olika typer av komprimeringar (kodek). Brukar slås ihop tillsammans med begreppet format för att bilda filformat.
 • Codec / Kodek - berättar om komprimeringstypen. Codec är ett engelskt ord och kommer från Encoder-Decoder eller compression/decompression, därav bör kodek falla naturligt i svenskan ty kompression/dekompression. Svenska datatermgruppen rekommenderar att kodek används istället. Även ordet omkodare används som översättning. /Wiki
 • Format - är en kombination av container och ett antal specificerade set med kodeks och metadata.
 • Videoformat - är synonymt med Kodek, och innebär oftast samma sak.
 • Metadata - betyder rent språkligt data om data eller information om data. Ursprungligen användes begreppet metainformation, alltså information om information. Normalt används metadata eller metainformation för att beskriva innehållet och/eller strukturen för en viss datasamling ur något perspektiv. /Wiki
 • FPS - Frames Per Second, eller Bilder i sekunden på svenska. Det antalet bilder som vissas på skärmen/TV/monitorn under tiden av 1 sekund.
 • p - Progressive - Progressiv på svenska och betyder att bilden ritas upp som helbild.
 • i - Interlace - sammanflätad på svenska och är när bilden ritas upp till hälften med radsprång och sen vävs ihop så snabbt att ögat uppfattar det som en bild.

 

Utvecklande terminologi

  Kodek
   
 • En kodek är ett sätt att komprimera en fil. Det finns en rad olika sk. namn och standarder för hur det ska gå till. http://en.wikipedia.org/wiki/Codec
 • Vilken typ av kodek en videofil har ser man inte så lätt utan att öppna upp filen i ett uppspelningsprogram t.ex. Quicktime, VLC eller Windows Mediaplayer, och sen välja egenskaper för filen.
   
  Container
 • En container innehåller normalt flera olika typer av kodeks.
 • En container kan innehålla mer än bara video, t.ex: musik, tal, text, undertext, animering etc.
 • Container-typen är oftast det man ser i slutet av ett filnamn, t.ex: "min_tuffa_film.avi"
 • Container brukar slås ihop med begreppet filformat i program. Anledningen är att förenkla för användaren när man väljer typ av format i menyerna.
   
  Syftet med en container är att identifiera, synkronisera (interleave) de olika komponenterna, vilket är viktigt för att få en lyckad uppspelning. Största källan för inkompatibilitet är i en container och inte i en codec.
   
   
  Format
   
 • Ett format är en kombination av en viss sorts container med ett visst antal olika kodeks och även metadata. Illustrationsbild nedan.
 • Format benämns ofta som filformat i program. Detta för att förenkla för användaren i valet av just format.
  http://www.soldf.com/kimster/format/format_bild1.png
   
  Format blir ofta det samlingsnamn man använder namn man pratar om vilken typ en videofil är. Format är det vanligaste uttrycket när man försöker berättar om vilken typ en fil, detta gäller egentligen för de flesta filtyper idag; word-format, bild-format, ljud-format, programmerings-format osv. Men att namnge ett format behöver inte tala om hur filen ser ut inuti, och inte på långa vägar vara det kompletta svaret om någon undrar vilket format man exporterar sin video till.

 

Exempel på hur det kan låta

"Jag exportera till WMV-format" - ..kan i de flesta fall räcka som svar för att man ska förstå hur filen ser ut. WMV har en begränsad mängd med kodek som stöds.

"Jag exportera till Quicktime-format" - ..säger dock inte så mycket alls om vad man exporterar till. Quicktime-containern (.mov) kan innehålla en rad olika kodeks som kanske kräver en specifik spelare eller plugin för att kunna spelas upp. Du kan tom. inte vara 100% säker på att Quicktime-spelaren kan spela upp filen utan plugin motsv.

Samt är det viktigt att komma ihåg är att inget av ovanstående talar om i vilken kvalité filen är.

 

Vi utvecklar det ännu mer

"Jag exporterar till min Ipod" - ..talar om ganska mycket men ändå inte allt, även om man i detta fallet bara nämner själva formatet. Det har med att prylen Ipod (idag) är låst till att bara stödja ett visst antal format.

På Apples hemsida om Ipods videostöd står det:

 • H.264 video, up to 1.5 Mbps, 640 by 480 pixels, 30 frames per second, Low-Complexity version of the H.264 Baseline Profile with AAC-LC audio up to 160 Kbps, 48kHz, stereo audio in .m4v, .mp4, and .mov file formats.
  -
 • H.264 video, up to 2.5 Mbps, 640 by 480 pixels, 30 frames per second, Baseline Profile up to Level 3.0 with AAC-LC audio up to 160 Kbps, 48kHz, stereo audio in .m4v, .mp4, and .mov file formats.
  -
 • MPEG-4 video, up to 2.5 Mbps, 640 by 480 pixels, 30 frames per second, Simple Profile with AAC-LC audio up to 160 Kbps, 48kHz, stereo audio in .m4v, .mp4, and .mov file formats.

Grekiska för många kanske men uttömmande för att få reda på vad som krävs för format för att det ska gå att spela upp på en Ipod. Det finns dock tre saker vi ska titta närmare på.

Färgmarkeringarna talar om de tre olika begreppen Video-Kodec, Ljud-Kodek och sist vilken Container som stöds. De här tillsammans kan man säga bildar formatet Ipod.

All information däremellan såsom pixels och frames etc. är olika inställningar man kan göra med de kodeks som stöds. Mer om det kanske kommer någon annan gång om det finns intresse.

 

Exempel på Format

DVD, VHS, miniDV, BETACAM, DIGITAL8, HDV, DVCAM, Blu-Ray, Ipod, Flash

Ett format kan både vara fysiskt och digitalt.

Fler exempel: http://www.voodoofilm.org/artikel/videoformat.aspx

 

Exempel på Containers

QuickTime (MOV), AVI, ASF, WMV, MXF, M2TS, MP4, VOB, WAV, 3GPP, Realmedia, OGG

En container kan i vissa fall ha samma akronym/namn som en kodek.

 

Exempel på kodeks

DV, WMV9, H.264, H.263, Apple ProRes, VP6, MPEG-1, MPEG-2, MP3, JPG, MPEG-4, ACC, DivX, XviD

 

OBS - En viss typ av container stödjer bara ett visst antal sorter av kodek. Exempelvis kan man inte ha en WMV9-kodek i en .MOV-container. Du kan exempelvis heller inte ha ett DVD-format med en VP6-kodek.

 

För en mer komplett lista av olika kodeks: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_codecs

 

-Tillägg:

Varianter av en standard

En kodek är ett sätt att komprimera t.ex. en videofil. I en kodek-standard bestäms det av upphovsmännen (t.ex. MPEG) hur saker och ting ska komprimeras och spelas upp. Normalt består en kodek-standard av ett stort regelverk, ibland med en rad olika "varianter" i hur filen komprimeras och dekomprimeras (spelas upp), och ibland finns det bara ett sätt. Ett bra exempel på en sådan kodek med många varianter är MPEG-4, som idag är en de mest använda standarder. Olika varianter som kan nämnas är H.264 som tillhör det som kallas MPEG-4 Part10. Part 10 kallas även Advanced Video Coding (AVC) och hit tillhör t.ex. även "AVCHD" som är en mycket vanlig inspelningskodek på många av dagens konsumentkameror med minneskort eller hårddisk som inspelningsmedium.

Andra kända namn är DivX, Xvid, och även Blu-Ray som är alla helt eller delvis grundat i MPEG-4 standarden.

 

För mer information om just MPEG-4 läs på http://en.wikipedia.org/wiki/MPEG-4

 

 

 

Detta var mitt försök i att reda ut några grundtermer inom format och videokonvertering.

Om det är någon nu som har något att tillägga så uppskattar jag sånt. Säg även till om det är något annat som bör utvecklas bättre, för jag vet att det finns en del svåra saker i ämnet. Vi kan nog skriva ihop något mer om det skulle vara så.

Link to comment
Share on other sites

Mycket lärorik sammanställning!

 

 

Codec trodde jag kom från "coding-decoding", alltså förfarandet att först koda ett material, och därefter avkoda det för att spela upp det.

 

På svenska alltså koda-avkoda.

 

 

Det var en liten kommentar i en annars bra sammanställning.

Link to comment
Share on other sites

Mycket lärorik sammanställning!

 

 

Codec trodde jag kom från "coding-decoding", alltså förfarandet att först koda ett material, och därefter avkoda det för att spela upp det.

 

På svenska alltså koda-avkoda.

 

Det var en liten kommentar i en annars bra sammanställning.

 

Helt rätt, det kan betyda det också. Det är dock nästan samma sak. Om man letar på nätet finns båda benämningarna nämnda med någon majoritet för det compression/decompression, varav jag har valt att ta den, som även jag tror är den "mest aktuella" benämningen. Det är också det en codec faktiskt gör idag till skillnad för säg 10-15 år sen.

På den tiden var en codec en fysisk burk som skötte signalomvandling.

 

Om jag får spekulera lite så tror jag det har med ett generationsskifte att göra, och kommer från den tiden då "alla" kameror var analoga.

Förut handlade det bara om att omvandla analoga signaler till digitala ungefär som ett modem (modulator/demodulator) vars uppgift var att gör om digital till analogt och sen till digitalt. Codec jobbade tvärtom, analogt till digitalt för sen spara det analogt igen. Sen kom DV-världen och, det är här jag tror man bara tog över begreppet rakt av, och istället för konvertering blev det komprimering istället.

 

Tack för att du uppmärksammade det.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...
 • 4 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...