Jump to content

musikspår?


amazon

Recommended Posts

Nej, du får inte använda någon annans musik utan tillstånd. Ska inte filmen ses av andra än dig och dina kompisar/din familj så spelar det dock ingen roll - ingen får ju veta om det i alla fall.

 

Lägger du ut filmen på nätet (t.ex. YouTube) eller gör den publikt tillgänglig på annat sätt är det bäst om du antingen fått tillstånd till musiken (kontakta kompositören eller dennes förlag/representant, kan kosta en del) eller skaffar musik från någon kompositör här på forumet (eller andra forum) som gärna komponerar musik till allehanda filmer.

 

Sedan finns det också sidor på nätet med musik som är fri att använda, både gratis och sådan man betalar en engångs-kostnad för. Det kan dock finnas restriktioner på hur man får använda sådan musik i alla fall.

 

Ungefär... Typ...

 

/Fredrik

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

Det finns tre sätt att användningen utav någon annans verk är lagligt.

Här är två:

 

"Ideell och ekonomisk rätt

 

Med ideell upphovsrätt menas t.ex. att en kompositör går med på att "låna ut" sin filmmusik till en film så länge som hans namn kommer med. Upphovsmannen är också skyddad om musiken skulle användas på ett kränkande sätt.

 

Med ekonomisk upphovsrätt menas att en ersättning skall betalas till kompositören för att filmmakaren skall få använda hans musik. De har då ingen skyldighet att sätta ut namnet på upphovsmannen, eftersom de har betalt för musiken. Upphovsrätten gäller 70 år efter upphovsmannens död i alla EU-länder (i filmer med flera upphovsmän gäller det den siste levande)." - http://www.voodoofilm.org/artikel/upphovsratt.aspx

 

Det tredje är om du köper själva upphovsrätten till musiken.

 

Om du köpt t.ex. ljudfiler från Video Copilot (http://www.videocopilot.net/) så får du använda låtarna till dina produktioner bara du inte säljer låtarna eller påstår att de är dina verk. Det bästa vore om du kollade igenom olika kompositörers "demo reel's" för att se vad de är kapabla till att göra. Tror dock inte det behövs om du ska göra en amatör-kortfilm.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...