Jump to content

Montera ihop din egen 35mm-adapter


Norbert

Recommended Posts

Förord

 

Tidigare startade jag en tråd för att kolla om det fanns något intresse för en guide till hur man monterar ihop en egen 35mm-adapter som passar mindre kameror som exempelvis Canon HV20/HV30: http://forum.voodoofilm.org/showthread.php?t=22311

 

Mycket snack och lite verkstad men nu har jag byggt ihop adaptern jag planerade. Jag kallar den för Lantis35. Den förtjänar egentligen inget namn, men jag har döpt den för att det ska bli lättare att skriva om den.

 

Jag kommer att gå igenom adapterns nyckelegenskaper, vilka delar som behövs, var man kan få tag på delarna, hur man monterar ihop adaptern, vilka objektiv som kan användas, hur man kan ställa in videokameran och slutligen mina egna ord och tankar om mitt bygge.

 

Till att börja med. Såhär ser själva adaptern ut:

 

http://exposureroom.com/getassetthumbnailimage.aspx?id=9aa615874bfc4d3ab27eb15b53c893f7&size=md

 

Såhär ser kombinationen Canon HV20 + Lantis35 + Sigma UC Zoom 70-210mm F4-5.6 ut på bild:

 

http://exposureroom.com/getassetthumbnailimage.aspx?id=831545172300401b8bef38250b5aa1f6&size=md

 

Egenskaper

 

 • Statisk (inga rörliga delar, ingen elektronik, inga batterier, väldigt tystgående :))
 • Nikon F-fattning
 • Möjlighet att finjustera avstånd mellan objektiv och mattskiva utan att skruva isär adaptern
 • Modulär (enkelt att byta ut vitala delar, experimentvänlig)
 • Bilden visas och spelas in upp och ner (saknar flippmodul för att hålla nere pris och vikt)

Exempelvideor

 

Inköpslista

 

1x Nikon BR-3 (1)

1x Hoya UV 49mm HMC (2)

1x SH-51EE Static GG-Holder for 2" Thorlabs tubes

1x Canon EE-S eller Canon EE-A (3)

1x SM2T2 SM2 (2.035"-40) Coupler, External Threads

3x SM2RR SM2 Retaining Ring for Ø2" Lens Tubes and Mounts

1x Opteka 10x High Definition II Professional Macro Lens for Digital Cameras (52mm) (4)

1x Step-ring 43-52mm (5)

1x Manfrotto TELE STÖD 293

1x Hama Blåsbälg 5610 (6)

 

(1) = Ett alternativ kan vara att leta ett av dessa mellanringsset på tradera eller ebay, plocka objektivfattningen från det samt köpa 1x passande 55-XX stepup-ring (XX beroende på typ av mellanringsset) och 1x 52-55mm stepup-ring så att den går att skruva fast på Lens Tube.

(2) = Det är viktigt att filtret är antireflexbehandlat, alltså multi coated.

(3) = EE-A är något ljusare än EE-S. Bokeht renderas olika av de två. Välj den som passar dig bäst. Se jämförelse.

(4) = För leverans till Sverige, mejla International Sales på Opteka. Annars kan du ibland hitta den billigare på Ebay.

(5) = Om din kamera har en annan filtergänga än 43mm, välj step-ring XX-52mm (XX=kamerans filtergänga).

(6) = För rengöring av mattskivan. Använd inget annat än blåsbälg.

 

Hela kalaset gick på 3655 kr för mig, men det skiljer sig från fall till fall. Jag hade turen att få tag på Nikon BR-3 begagnad och jag hade redan stepring och blåsbälg. Återförsäljarna jag har listat är givetvis bara förslag.

 

Montering

 

Klicka här för att se en bild på monteringen!

 

För att fixera mattskivan i mattskivehållaren, placera en liten klick smältlim i alla fyra hörn med hjälp av tandpetare eller liknande. Använd inte epoxylim eller nåt annat som avger gaser som kan göra åverkan på mattskivan. Smältlim går också att ta bort utifall du skulle vilja byta ut mattskivan senare.

 

Lens Tube är gängad på insidan. Retaining Rings är gängade på utsidan. Använd Retaining Rings för att skruva in mattskivehållaren och UV-filtret i tuben som på bilden.

 

Mattskivan är rektangulär. För att den ska hamna rakt i bilden, gör följande. Skruva ihop Lens Tube, Opteka Macro och step-ring enligt bilden och skruva sedan fast detta på kameran. Skruva sedan in en Retaining Ring i Lens Tube och lägg GG-Holder mot denna ring (med mattskivan fastsatt). Slå på kameran och se till så att mattskivans sidor är parallella med respektive sidor på videokamerans display. Fixera med en till Retaining Ring.

 

Avståndet mellan mattskivehållarens kant och objektivfattningens kant ska som bilden visar vara 45,1 mm, men det behöver inte vara exakt när du monterar. Huvudsaken är att du kommer så nära som möjligt. Använd sedan ringarna på Coupler för att finjustera avståndet och låsa det. För att veta när avståndet är bra, titta på mattskivan med ögat, ställ in objektivets skärpa på oändlighet och peka det mot horisonten eller något annat som är väldigt långt bort. Ställ sedan avståndet. När horisonten är skarp har du hittat rätt avstånd.

 

Objektiv

 

Objektiven du använder på Lantis35 ska...

 • passa på Nikon F-fattningen, eller med andra ord, Nikonkameror tillverkade efter år 1975
 • vara fullt manuella (fokus och bländare ska kunna justeras manuellt på objektivet)
 • inte vara avsedda för endast digitala kameror
 • helst ha fast brännvidd (med andra ord, inte zoomar)
 • vara ljusstarka, eftersom adaptern käkar en del ljus (ljusstarkt = stor maximal bländare = lågt bländarvärde)

Exempel på gångbara objektiv kan vara Nikkor Ai-serien eller Nikon E-serien med maximal bländare omkring F2.0 åtminstone. Exempelvis är F1.4 mer ljusstarkt men brukar också vara mycket dyrare beroende på brännvidd. En bra uppsättning brännvidder att börja med kan vara 24mm upp till 35mm för vidvinkel, 50mm för normal brännvidd samt 85mm och uppåt för mer tele.

 

Även andra sorters objektiv borde kunna användas med adapterringar som gör att de passar på Nikon F-fattningen.

 

Kamerainställning

 

 • Zooma in på mattskivan tills kanterna har försvunnit ur bild. Hela bilden ska fyllas av mattskivan. Var försiktig, många kameradisplayer och tv-apparater visar ej hela bilden. Använd en dator som hjälpmedel
 • Ställ in kameran på autofokus
 • Peka objektivet (på adaptern) mot horisonten eller nåt avlägset och ställ in det på oändlighetsskärpa
 • När kameran har fokuserat så att horisonten är skarp, lås autofokusen genom att slå över till manuell fokus
 • Använd eventuella peakfunktioner på kameran för att manuellt finjustera fokusen ytterligare om det behövs
 • Klart. Filma och ha kul

Alternativt sätt att fokusera på mattskivan:

 • Ställ in fokus på objektivet (på adaptern) tills allt är hopplöst ur fokus eller ta bort objektivet helt och hållet
 • Låt kameran autofokusera på mattskivan
 • Lås fokusen när kameran är färdig med autofokuseringen
 • Sätt tillbaks objektivet om du hade tagit bort det. Du är klar att börja filma.

Efterord

 

Jag är helnöjd med mitt bygge. Jämfört med mina tidigare byggen var denna väldigt enkel att montera ihop. Man behöver inte vara händig eller särskilt tålmodig alls. Bildkvaliteten är så bra att jag vill göra seriösa projekt med den. Att montera ihop kamera och adapter går på en grisblink. Man skruvar bara fast adaptern i filtergängan, klickar fast kameran i telestödet med snabbplattan och fixerar adaptern på telestödet med medföljande rem. Klart. För mig tar det 40 sekunder.

 

Det finns mycket utrymme för att experimentera vidare. Jag skulle vilja kalla detta ett grundutförande. Själv kommer jag antagligen att testa andra mattskivor i framtiden. De mattskivor jag har listat ger kanonbild men de är också väldigt dammattraherande och repor uppstår lätt. Sånt förstoras i bild och syns väl eftersom mattskivan inte rör på sig. Med blåsbälgen jag listade är det inte så svårt att få bort damm och skräp, men om du får repor så är det bara att acceptera eller köpa en ny mattskiva.

 

Slutligen, fråga och diskutera om något är oklart. Det är vad den här tråden är till för!

Link to comment
Share on other sites

helbra skrivet. Du ska ha en stor eloge.

Vet inte om jag kommer bygga en själv, men möjligheten finns nu iaf, då jag tidigare har funnit det för jobbigt att sätta mig in i hur jag ska göra, men denna beskrivning va ju helenkel.

 

Sen undrar jag hur svårt det är att sätta in en rörligmattskivehållare, istället för den fasta? Är det bara att köpa en sådan, och ploppa in den istället, eller finns det annat att tänka på då?

Link to comment
Share on other sites

Kul att du känner så, då har min guide uppfyllt sitt syfte!

 

För att vibrera mattskivan krävs en hållare med fjädring och plats för motor. Då behöver du en VH-51 Ver. 1.0 vibrating GG-Holder for 2" Thorlabs tube från jetsetmodels.info istället. Du måste även modifiera mattskivorna jag har listat, göra egen eller hitta någon som gör mattskiva åt dig i önskad storlek eftersom den hållaren inte tar EE-S eller EE-A i fullstorlek. Det är helt enkelt för trångt. Gör du egen mattskiva eller köper någon annan hemmagjord skiva behöver du även fundera på en kondenserlins som bör sitta i adaptern för att samla ljus och minska vinjetteringen. EE-S och EE-A har nämligen en inbyggd fresnel (?) som gör det jobbet.

 

I övrigt behöver du fundera på elektroniken som krävs. Daniel säljer switch, micro rheostat och pankaksmotor, men du får själv leta upp kabel, eventuella kontakter, batterihållare och låda till batterihållaren. Ett hål måste borras i tuben för att dra ut motorkablarna och löda ihop dem med din batterikabel. Du får fylla igen gliporna i hålet med smältlim eller något. Det blir med andra ord en del extra arbete och enligt min mening gör det adaptern mindre robust. Mer kan gå fel och du får fler svaga länkar i bygget. Man skulle i och för sig kunna prova integrera batterihållaren innuti adaptern, men då måste du antingen bygga något laddningssystem eller skruva isär adaptern när du behöver byta batterier.

 

Jag räknade på priset för att göra en vibrerande variant, och det skulle bli ca 1800 kr dyrare. Det var det inte värt för mig, då jag har försökt göra en vibrerande adapter förut och inte lyckats. Jag gillar enkelheten med en statisk. Det fina är dock att jag alltid har möjligheten att uppgradera senare om jag känner för det.

 

Som sagt, det finns väldigt mycket utrymme för att experimentera, och att göra den till en vibrerande adapter är ett experiment. Jag kommer dock inte att täcka det mer utförligt i guiden. Posta gärna resultatet och länka till det i den här tråden om du fixar en. Det vore en kul utveckling!

Link to comment
Share on other sites

hmm, ok, kul att höra dina tankar. Skulle jag bygga en, skulle det vara en statisk som din. Sen leka med den, och se om det är ngt för mig, senare om det nu är det bygger man kanske om den, eller så köper man heltenkelt en proffsgrej. Men bygga en sådan som du har, är ett projekt nog. Inte för jag e ohändig, men småpillbyggen brukar aldrig bli bra i mina händer, kommer bara halvvägs. Stora byggen, som rälsar osv, det går bättre. Men man kanske ska ge sig på en såndär en vacker dag.

 

 

Förövrigt, släng upp ett gäng bilder till på bygget.

Link to comment
Share on other sites

Jag var så nöjd med bildkvaliteten på den förra så den är i princip likadan. Skillnaden ligger i byggkvaliteten. Den här nya är mycket enklare att montera ihop rätt, och så finns nu möjligheten att finjustera avståndet mellan objektiv och mattskiva utan att behöva skruva isär adaptern.

 

Under förra bygget hade jag exempelvis problem med att få mattskivehållaren att sitta vinkelrät mot tuben (vilket resulterade i ojämn skärpa) och jag fick inte dammförseglingen riktigt tät eftersom UV-filtret var tvungen limmas fast i tuben. Den nya "designen" har eliminerat dessa problem. Det är i princip fullkomligt omöjligt att misslyckas med dammförseglingen eller att få mattskivehållaren vinkelrät eftersom de skruvas in mellan gängade ringar.

 

Eftersom dammförseglingen verkligen funkar den här gången så har jag inte behövt städa mattskivan sen jag monterade ihop adaptern. Jag lyckades dock få en liten fläck på den vid monteringen som vägrar gå bort, så jag ska byta ut mattskivan så fort cyberphoto får in nya.

 

Och förresten, ett stort plus är också att jag tycker den här adaptern är snyggare än den gamla. ;)

Link to comment
Share on other sites

Okej! Jag måste också säga att adaptern är sjukt myckt snyggare än den vi byggde första gången. min fungerar fortfarande väldigt bra, lite störande med damm ibland men jag försöker göra det bästa av de jag får. Mitt första test foto så syndes det lite damm korn men det ger karaktär till bilden enligt mig :). Dock har jag sluppit alla dessa problem med mattskivan och bilden (bokeh och att den ser rundad i kanten osv) allt fungerar fin fint. Men det är kul att du är nöjd med den, funderar skarpt på göra om min till en eventuell vibrerande om jag har tid och pengar.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...