Jump to content

Octavianus

Members
 • Posts

  968
 • Joined

Everything posted by Octavianus

 1. Tack för tipsen, ska kika igenom dem lite noggrannare. Objektivet behöver vara med i budgeten. Fick tips från en kameranörd på jobbet som rekommenderade olympus e-m5 om-d. Vad tror du om den, hur är den att filma med? Verkar ha en intressant bildstabilisator. Dock ingen utgång för hörlurar, samt verkar bara kunna filma i 30p om jag fattar det rätt.
 2. Har inget märkesberoende. Har förvisso några gamla nikon gluggar, men inget som spelar någon roll. Du får gärna motivera varför just den kameran. Förövrigt verkar det vara en ganska gammal modell eller? Sen vet jag inte om min okunskap får mig att skriva DSLR, kanske bör ha skrivit systemkamera. Har inte så bra koll på vad som är vad, med speglar osv.
 3. Funderar på att köpa en DSLR kamera till frugan när hon fyller 30. Hon kommer nog mest fota med den, men skulle vilja ha en kamera med vettig filmfunktion också. Kraven är som sagt en bra fotokamera, med bra autofocus och lätt använd för en glad amatör. Videofunktionen bör även den ha autofucos, samt om det finns med ngn form av bildstabilisator. Även möjlighet för externt ljud såklart, typ 3.5mm plugg. Budgeten ligger på någonstans mellan 5-10 kkr. Hade varit trevligt med en GH4 men inser att den är för mycket över budget mot hur mycket den faktiskt kommer att användas. Så vad har ni för tips?
 4. jag gjorde som StenR så vänligen informerade om. Blev precis som jag ville ha det. Nu kan jag andas ut. Tack så jättemycket alla.
 5. hej Tack för snabba svar. Dock Verkar inget av de alternativen fungera. I iDVD så kan jag inte ta one-step-dvd för då säger den att jag måste sätta i en kamera via fire wire. Sen Jawhns under file finns inget share, så går inte att göra en DVD, om det är i FCP du pratar om? Jo, jag har DVD studio pro, dock har jag aldrig använt det, så har noll koll som ni märker på hur det fungerar. Tar gärna mot svar. Tack på förhand.
 6. Jag hjälper min svärmor med ett litet filmprojekt som ska visas på ett museum nu till helgen, måste vara klart på fredag. Filmen är färdigklipp i FCP6 och ska nu exporteras och sedan brännas på en DVD skiva. Det är här min kunskap tryter. Det ska inte vara några menyer eller så utan när man sätter in skivan i DVD spelaren ska det bara vara filmen och inget annat som kör igång, dvs inga menyer osv. Så hur gör jag, hur exporterar jag den så det blir rätt fil, ska jag ha något yttligare program program som gör så den funkar på en DVD spelare? Tacksam för alla snabba svar. Tack på förhand.
 7. Hmm, okej, kan du eller ngn annan förklara lite närmare hur jag ska göra, hängde inte med där helt enkelt. Låter dock intressant.
 8. Fast du missar hela poängen, att jag vill exportera och ta in filerna igen, beror på att jag inte har en super vass dator, dvs jag måste rendera alla klippen hela tiden, dvs det går ju inte att klippa då. Så därför vänder jag på matrialet, och får ny filer, som itne behöver renderas.
 9. Men nu snackar du om externa program va? Jag hade faktiskt tänkt att göra lite mer med klippen än att bära vända dem. Dels deInterlaca dem, men även göra en viss färgkorrigering. Tips på andra saker man bör göra på samma gång innan man exporterar och importerar klippen? Jag vill helst göra allt i FCP6, dvs inte hålla på med massa externa program osv.
 10. Jo, det e ju så jag har gjort också. Men bara trycka ut och trycka in, det är den biten frågan gäller, dvs hur gör jag det enklast på varje klipp, för att sedan ta in dem igen. Btw, behöver man inte göra det i time line, bara dubbelklicka, så gör du det i wiever fönstret
 11. Det är så att jag klipper i FCP6, jag har filmat med en 35mm adapter, vilket gör att matrialet blir upp och ner. Om jag nu tar och vänder på bilden (motion 180°) sen så tar jag den filen och väljer batch export, -> quicktime movie, self contained -> Export. Sen importerar filerna igen. Har jag då precis en lika dan fil som orginalfilen (dvs inga kvalitetsförluster) bara det att den är rättvänd? För om så är fallet är tanken att jag gör så med alla filer, sen kastar orginalfilerna och har bara rättvända filer.
 12. Jag filmar med en 35mm adapter vilket gör att bilden blir upp och ned, nu skulle jag vilja vända bilden rätt redan när jag tar in matrialet på datorn, så jag slipper göra det sen vilket medför att jag måste rendera om osv hela tiden. Jag filmar med HDV band, och klipper i FCP4 men i FCP4 kan jag inte flippa bilden direkt vid capture. Så, är det någon som vet ett bra program som kan vända på bilden direkt vid captur, och ger mig någon form av .mov filer som jag enkelt kan klippa med sen?
 13. Tack för tipsen. Har även hittat lite länkar om boom teknik. Förhoppningsvis blir det någorlunda bra, så man kan göra ngt med det efter hand. Ja, jag har manus, ingen fara ;-)
 14. Tack, då förstår jag lite mer vad det innebär att ta ljudet. Men då vi bara är glada amatörer så får vi nog skippa det där med att anpassa så mkt efter manus, utan mer bara ta ett så bra ljud som möjligt. Så helt enkelt, lär mig grunderna till att ta ett bra ljud. Vore toppen om n¨gon hade några bra länkar att dela med sig av osv.
 15. Just det hörlurar finns det också, glömde visst det. Vad menar du med om det passar hur manuset låter? Man tar väll bara så bra ljud som möjligt, sen om man vill få effekter osv så fixar man väll det efterråt?
 16. Det är så att jag håller på med en film. Jag vill ha så bra ljud som möjligt. Har en senheizer k6 ME66, micboom, shockmount, död katt och en fostex inspelare, som jag ska använda. Tror att det är ganska bra prylar. Iaf, prylarna är bra, men jag behöver veta hur jag ska handskas med boomen för det perfekt ljudet. Vet att man ska komma så nära som möjligt utan att vara i bild, med rätt riktning osv. Nå, vore perfekt med länka till sidor som förklarar hur jag ska göra, youtube klipp osv. Helt enkelt ge mig skolning i att ta det perfekta ljudet.
 17. de där med en pinne från kroppen tror jag e ganska värdelösa, för det blir som du säger hopp upp och ned. Anledningen till att man har det så, är vad jag tror, för att man ska komma ifrån det där med handhållet, som blir ganska jobbigt för arm och handled i längden. Jag tror att, att bara ha en handhållen är mkt bättre, för då fungerar ju armen som en fjäderarm, sen finns det ju att köpa/bygga ngn form av handledsstöd för att man ska orka lite bättre. Men kameran bör inte vara för tung, då blir det jobbigt. Sen för att det ska bli bra bilder krävs rätt handhavande också, rätt sätt att gå, använda armen osv. Men det är ju bara öva och öva, så blir det bra.
 18. tyvär har jag inte möjlighet att vända kameran upp och ned, då jag inte har ngn sådan ställning. har ingen lust att köpa ngn heller. Det är om någon vet ngn enkel och bra lösning man kan bygga själv, några tips?
 19. Har jag förstått det rätt att jag kan flippa bilden, så den då blir rättvänd vid själva inspelningen av bilden, men när jag ska kolla på den inspelade bilderna senare så kommer min bild att vara upp och ner? Någon som har tips på annat program som jag kan flippa bilden i redan vid fångst, och som håller sig upp och ner när jag ska kika på det senare?
 20. Jag använder en 35mm adapter, och vill fånga videoströmmen med OnLocation, men hittar inte hur jag kan vända bilden rätt när jag tar in den i datorn. Så att jag snabbt kan titta på mina filer rättvända. Tanken är att jag ska kunna visa snabbt för mina skådisar hur de agerat osv, vad de bör tänka på osv till nästa tagning. Alternativt ngt annat program som jag kan göra det i.
 21. Jag håller på med ett filmprojekt som kommer spelas in främst på helgerna, slutet av maj och tre första helgerna i juni. Det är en thriller/action film. Jag letar nu efter någon som kan ta upp ljudet, någon med iaf viss erfarenhet, som jag kan känna mig trygg med att ge uppdraget att ta upp ljud, och få ett bra resultat. Om du har egen utrustning är det så klart possetivt, men jag har prylar så vi klarar oss annars. Detta är ett nollbudget projekt, så ingen lön kommer delas ut, inte heller ersättning för resor. Dock bjuder jag på lunch om det blir långa dagar. PMa mig om ni är intresserade.
 22. okej, tack. Då vet jag, får se hur mkt jag vill lägga. Men hur är det med brusnivån på olika inspelningssaker?
 23. okej, förstår. Tack. Tid på plats är nog inga större problem, då det är små inspelningsteam, så det blir ändå mkt vänta för ljudkillen mellan tagningarna. Men det där du pratar om gain, är det intespelningsnivå du pratar om då, dvs hur mkt ljud prylen ska ta imot av micen?
 24. Ahh, okej, kollade mest på de billigaste. Men hur är det med brusnivån på olika prylar? Kan ju tänka mig att det är mindre brus i dyrare prylar, eller? För jag vill verkligen ha så lite brus som det bara någonsin går för de pengarna man har råd med.
 25. Okej, jag förstår, men eftersom bägge prylarna har vanliga batterier, så är det väll bara att ha med sig extra batteri? Den micken jag har just nu, är en K6 så den kan man sätta i ett batteri i så slipper man phantommatning, men vill vara lite framtidssäker. Men mer än batterierna, vad gör H4n så begränsad, vilket tex den du nämnde Fr2le skulle ha. Vad gör den bättre att spela in med på plats? Jag är som du märker novis på området, men vill ändå ha så bra ljud som jag har råd med.
×
×
 • Create New...