Gå till innehåll

Jib


jontekiruna

Recommended Posts

Det där är större tåghjul. Svindyra att köpa nya. Kring 2 000 kr. Med en väldig tur hittar du nån gammal kasserad industrimaskin du kan bända loss sånt där ifrån. Som personen som tagit bilden förmodligen gjort. Hjulen finns inte på Clas Olsson.

Länk till kommentar
Share on other sites

Njae? Det är en remskiva. http://www.ht-svarv.se/sve/remskivor.html Det finns, men vad de kostar vete tusan. Kanske är de så dyra som Martin säger. Det svåra är väl att hitta en rem som passar till vettigt pris.

Jag skulle gå till närmaste maskin-affär och fråga. Är de för dyra kanske man kan kränga av däcket från ett hjul från just clasolsson?

Länk till kommentar
Share on other sites

  • 2 veckor senare...

Det finns två sorters tåghjul som kan leda till missförstånd. SJ-tåg och SL-tåg har tåghjul i kontakt med rälsen. Tåghjul som används för repliknande tåg är rundade i spåret så att rep (även kallade för tåg, tamp och snöre) kan användas med god kontakt och utan plastisk deformation av repparterna. (Det går bra med metallvajer i tåghjulet också.)

 

En remskiva har spåret anpassat för remmen som kan vara platt, kilformad eller med kuggar.

 

Principen som följs är bra kontaktyta utan att drivremmen eller drivtåget eller drivvajern sträcks ut för mycket och deformeras. Kontaktytan är mycket viktig eftersom alla remmar utam kuggremmar slirar lite varje varv. Det kan röra sig om ett par procents effektförlust på grund av slirande och värmen från det konstanta böjandet av remmen, repet, tåget eller vajern.

 

Givetvis kan det finnas remskivor som drivs med rep... Och med manuellt driv kan det vara försumbart om inte all effekt når fram. Se bara till att repet, remmen, vajern är tillräckligt spänd så att inte kamerafästet slirar ner i backen.

 

Känner ni till uttrycket lägg på en rem...? Gammalt industrisnack för att växla upp tempot.

 

Tre Remmare är en krog Cornelius frekventerade ;)

Länk till kommentar
Share on other sites

Delta i konversationen

Du kan posta nu och bli medlem senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Gäst
Skriv ett svar...

×   Klistras in som rik text.   Återställ formatering

  Endast 75 max uttryckssymboler är tillåtna.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa redigerare

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder från URL.

×
×
  • Skapa nytt...