Gå till innehåll

jens.alwebox.tninet.se

Medlemmar
  • Inlägg

    14
  • Blev medlem

Utmärkelser för jens.alwebox.tninet.se

Lärling

Lärling (3/14)

  • Första inlägget
  • Medhjälpare
  • Konversationsstartare
  • Överlevde första veckan
  • En månad senare

Senaste emblem

10

Anseende

  1. Hej Max, och tack för ditt nerslående svar. (Har skickat gnäll till Adobe, -tack för länken, jag hittade den inte när jag sökte) Har därför några följdfrågor: Efter att ha provat lite olika redigeringsprogram, har jag märkt att dom verkar ha olika system för hämtning/capture från DV-bandet till HDn? Pinnacle verkar skapa en hel AVI-fil med scenklippen i en separat SCN-fil, Adobe Premier Elements verkar göra allla scener till separata AVI-filer? (Hur Sony Vegas gör, har jag inte kollat än, vet du?) Har jag fattat rätt, Eller? Om jag öppnar en AVI-fil i P E 4, som är hämtad med Pinnacle, så finns ju inte indelningen i originalscener med! Och att använda P E s "scene detection" är ju inte användbar; -det blir hundratals nya scener! (Det verkar räcka med att någon passerar nära linsen, för att den ska tro att det är en ny scen) Därför undrar jag också: Kan man inte på ett rationellt sätt hämta in DV-oiginalen på ett mer allmängiltigt sätt, (med scener markerade, och med filmnings-datum och tid) så att man därefter kan välja redigeringsprogram neutralt? Är det att hoppas på för mycket? Hur gör jag nu om jag tidigare har hämtat in via gamla Pinnacle Studio 9, och vill göra klippningarna i P Elements eller S Vegas? - Måste jag göra om allt? ( -om nu dv-banden inte är överspelade!)
  2. ALLTID STRULAR NÅGOT! Hej! Har nyligen börjat försöka lära mig Adobe Premiere Elements 4. (Kör än så länge med DEMO-versionen, OM det nu kanske är haken?) Hoppas någon här kan förklara detta för mig: Varför får jag inte med film-datum, och tid i Clip properties, efter hämtnig från min DV-kamera (Canon MVX 300)?! Tror att jag har provat ALLT som går, men kan som bäst få med original-tiden MEN KAN INTE SE NÅGOT "FILM-DATUM" någonstans!? Vet att infon i alla fall finns på bandet, då det har funkat felfritt att hämta in via mitt gamla PINNACLE 9! (har verkligen trott att PREMIERE skulle vara mer kapabelt, -eller har jag trott för mycket?) VAD KAN JAG HA MISSAT/GJORT FEL? Är det alls meningen, att det ska gå att få med, i PREMIERE ELEMENTS 4? (Tycker att det verkligen BORDE gå, med ett program som påstås vara så proffsigt?) OM DETTA NU KAN LÖSAS, undrar jag sen hur jag får "original-datum och tid att bli en sorterings-kolumn i "projekt-klipps-listan", så att det går att sortera hämtade klipp EFTER URSPRUNGLIGA DATUM OCH TID, på ett smidigt sätt ? HJÄLP, NÅGON?
  3. Hallo! Håller på att avsluta ett mycket gammalt (2005!) men "nästan klart" semesterfilmsprojekt, som tyvärr ligger redigerat i Pinnacle-projektformat (.stu) Därför är jag således tyvärr tvingad att försöka färdigställa det i PINNACLE studio PLUS 9 (.4.3) (JAAA, jag hade aldrig valt detta program nu!) MYCKET RIKTIGT, - DET FUNKAR INTE ATT SLUT-RENDERA!?: Varje gång så stannar renderingen vid ungefär samma läge, halvvägs i filmen?! (Filmen är ganska lång, -ca 70min, kan det spela roll?) Har försökt flera alternativ (till, AVI (DV video encoder format), MPEG, som fil till datorn, eller komprimerat till disk i motsvarande format), Tycker det är omöjligt att avgöra om renderingen fryser, väntar, eller går in i en annan fas, då processen går över filmen obehindrat första varvet (ser ut att jobba OK, då tidslinjens markör rör sig framåt ända tills den stannar.) Men inget verkar "hänga sig" riktigt egentligen; Animeringen av den "flytande randigheten" i förhandsgransknings-fönstret flyter på........(men det blir INTE en längre grön del av stapeln!) (grön färg för färdig del, blå för kvarstående del) Muspekaren funkar, och det går utmärkt att avsluta renderingen på avsedd knapp. Men renderingen står HELT still och tidslinje-markören STANNAR helt, och har stått stilla i minst 2 timmar !(orkade inte vänta längre) Har provat att dela filmen i 2 eller 3 delar, men det verkar inte hjälpa. De halvfärdiga AVI-DV-filerna hinner bli ca 6-9GB. (använder"samman-som-projekt"-inställningarna) När jag försöker spela upp den ofärdiga AVI-DV-versionen av filen(i W-Media Player) så försvinnner ljudet (?) 1-3 min före stoppet -och ett WMP-fönster meddelar codec-problem! Vad kan vara problemet? Har jag kapacitets-problem? (se mina spec. nedan) Hur funkar renderings-processen egentligen? (Är en lång filmsekvens mer krävande än en kortare, -i själva renderingen?) Kan jag göra något med inställningarna av datorn som förbättrar min kapacitet? HOPPAS NÅGON KAN BISTÅ MIG! MIN DATOR: P4, 2,8 Ghz, 1GB RAM Grafikkort: Nvidia 6800 GT, 256 Mb 4GB ledigt på C: (Partisionerad med D: ) Original DV-filer på extern HD med 25GB ledigt. Process-mapp och målmapp för "färdig-film" på D: med 30 GB ledigt
  4. Vadå "Rippa"? Betyder det att kopiera över skivan till datorn alltså? Ska det inte gå att göra i PINNACLE då? I PINNACLES flikar; -"Setup", -"CD, Voice-over, and surround", är inställningen för "CD audio recording", "input source" är grundinställningen "Digital (rip)" (MEN VAR det "rippade" hamnar i datorn, kan jag inte uttyda någonstans?)
  5. Nej, så enkelt är det inte, (alla klipp i ljudspåret är helt borta) Vet Du om det är så det är tänkt att fungera i PINNACLE?
  6. Hej igen allihopa "skrytsson"; - Vad menar du med: "Det går inte att rendera ut en okomprimerad fil?" Jag var var kanske otydlig, jag har inte försökt rendera ner en färdig film alls ännu, jag håller på med redigeringen i "projektfasen" än. Jag vill helt enkelt få förklarat/hjälp med HUR det är tänkt att göras i Pinnacle. Det verkar väldigt omständligt att lägga på ljudet på en färdig film, för att sen rendera allt igen?- är det det du menar? Dessutom har jag inget separat ljudredigeringsprogram. PINNACLE har ju alla menyer, funktionsknappar, och ljudspår för att utföra ett pålägg från en vanlig CD. (ser det ut som i alla fall!) Ingenting varnar för att det INTE skulle gå. Ingenting påpekar att ljudfilernas original måste ligga på datorn. MINA FRÅGOR; Ska det gå att välja ljudspår från en CD,lägga in detta i tidlinjen på valda partier, spara projektet, ta ur CDn, stänga av datorn, och sen starta om och fortsätta redigera?
  7. DETTA FÖRB...ADE PINNACLE!! HJÄLP MIG, NÅGON!? Ska det vara möjligt att lägga in musikpartier från en vanlig "köpe-CD" överhuvudtaget!? Har senaste tiden tagit tag i ett gammalt halvfärdigt filmprojekt, (Därför PINNACLE, - Hade inte valt det programmet annars!) som jag nu ville lägga lite snuttar av musik i. Jobbade I TIMMAR i går och la till små musikspår, pillade med volymlinjerna och sparade ner allt, och stängde av datorn. NU NÄR JAG ÖPPNAR PROJEKTET, ÄR ALLA LJUDSPÅR BORTA!!! Man blir helt galen! - Allt Dj..va arbete borta! Spar programmet inte ner ljudpartierna till projektet? Måste jag jobba med CD-skivan i datorn, under hela jobbet, och bränna min DVD, i en enda sittning, i så fall går det inte heller att välja spår från olika skivor, eller? VAD ÄR/GÖR JAG FÖR FEL? (Eller är detta ett medvetet hinder, för att man inte ska kunna kopiera musik, eller?) Kan NÅGON förklara hur jag annars ska göra? P.S. Jag bråkar med PINNACLE 9 PLUS (vers 9.4.3)
  8. Hallå igen beta75! Så jag är inte ute och cyklar helt i alla fall.......MEN, det är just det..... Du skrev senast: "........mov är förpackningen på filmen, h.264 är ett exempel på ett codec. I förpackningen .mov kan du ha en massa olika codec efter tycke och smak." Det är just det där med "efter tycke och smak", som jag gärna vill förstå lite mera kring, -Jag tror inte det handlar om att chansa, utan att dom (du?) som kan mer, alltid har en ANLEDNING till de val som dom gör! DVS...VARFÖR välja H 264 istället för Sorensson 3 tex? VIlka är fördelarna/nackdelarna med respektive codec? Jag har QT Pro, men tycker som sagt, att redigeringsmöjligheterna verkar väldigt primitiva Det jag vill åt är hur jag ska "master-redigera" mina filmklipp till ett neutralt format med bra kvalitét, som jag senare vill kunna använda till att komprimera och tex bränna ner på DVD. Eller komprimera till ett format för att lägga upp på nätet för nedladdning, Eller föra över till något annat format senare i framtiden? OSV......... ( Jag filmar även med DV-kamera som jag senare vill kunna mixa filmklipp från, med klipp från min LX2:a........Men det tar vi senare.....) Har du några synpunkter på Vegas MS, eller Pro? (Det är dom jag har börjat lära mig lite) Min fråga om ljudfilen? har du någon kommentar/tips? Jag har inte provat Premiere Elements än, kanske måste det...? Huvudproblemet är att den klippta och redigerade filmen inte beter sig helt OK i QT, när jag sen vill se på den, (att "spola" i filmen genom att dra i "pilreglaget" blir helsegt, och QT hänger sig totalt efter några försök) ...........Det är mycket nu........
  9. Hej Beta75! Tack för respons, och ursäkta mina dubbletter, -har inte riktigt lärt mig detta forum än. Kanske var jag lite otydlig, jag kör på PC (windows XP) Final Cut finns väl bara för MAC, eller? Och det är alldeles för dyrt dessutom! (finns det verkligen Inget program i rimligt prisläge för PC, som kan hantera QT på ett stabilt och överblickbart sätt??) Ursäkta en nybörjare, men jag vill verkligen FÖRSTÅ vad jag gör, förklara gärna det självklara (för dig) Förstår jag rätt; Är det meningen att jag ska konvertera till DV, sen redigera och klippa, sen konvertera tillbaks till QT. Jag har QT Pro, Men vad jag inte fattar riktigt, är vilken komprimering som används i .MOV filerna i original. Betyder QT-formatet automatiskt att det är "H 264"? eller är det "Sorensson3"? eller vad? Dessutom är "frame-raten" i originalfilmerna 30 fps, men I Vegas Pro hittar jag inte det, utan närmast "fps 29,97" -vad innebär detta för kvalitén/omkodningarna? DET ÄR EN DJ***LA DJUNGEL! SNÄLLA, LÄR MIG MER!
  10. Hej Voodoo film! Jag söker mig blå i ögonen efter tips och vägledning, som får mig förstå denna djungel som filmfixande verkar vara med alla codecs och format, som inte passar med varandra! FÖRSTA FRÅGAN/PROBLEMET: Om man verkligen vill FÖRSTÅ ordentligt vad man gör, och hur man bör göra, med sina filmsnuttar - VAR PÅ NÄTET LÄR JAG MIG DET?! Någorlunda pedagogiskt helst. Jag filmar en del med min Panasonic LX2:a, som spar i QT-format. MER KONKRET, skulle jag vilja få tips om hur jag ska göra för att kunna redigera QUICKTIME-filmer, utan att tappa för mycket kvalité i varje steg? MIN ANDRA FRÅGA : I QT för Windows (kanske samma för MAC?) verkar det bara gå att klippa ihop snuttar väldigt enkelt (inga toningar,textrutor, eller reglera ljudet tex) HAR NÅGON ETT FÖRSAG PÅ PROGRAM SOM HANTERAR .MOV, MED MER MÖJLIGHETER, OCH SOM INTE KOSTAR SKJORTAN? (Har försökt i Vegas Pro, men något blir fel - Filmen blir trög och hänger sig ideligen, när jag sen försöker se på filmen i QT. Den verkar även tappa mer kvalite än nödvändigt och med alla dessa inställningar som finns, så är det omöjligt att veta hur stor filen blir, och om det blir bra kvalité) VAD GÖR JAG FEL? FÖLJDFRÅGA: Hur ska jag ställa in i Vegas Pro, så att jag inte renderar ljudet i onödan ? Skulle helst bara vilja kunna "flytta" ljudet från originalfilmerna till den ihopklippta versionen? Tycker det är SKITKNEPIGT att förstå om man gör saker i rätt ordning eller inte?! FRÅGA TRE: QT-filmerna som jag jobbar med blir 848 X 480 pixlar, och det verkar som om Vegas MS har maxbredd på 800 pixlar? stämmer det eller ? Är det rätt att jag då använder Vegas Pro 8.0 (som ska vara anpassad för HD?) ANNAT FÖRSLAG? Jag tror att jag ska hålla mig tillsamma format/pixlar som originalet så långt det går. -TÄNKER JAG RÄTT?
  11. Hej Voodoo film! Jag söker mig blå i ögonen efter tips och vägledning, som får mig förstå denna djungel som filmfixande verkar vara med alla codecs och format, som inte passar med varandra! FÖRSTA FRÅGAN/PROBLEMET: Om man verkligen vill FÖRSTÅ ordentligt vad man gör, och hur man bör göra, med sina filmsnuttar - VAR PÅ NÄTET LÄR JAG MIG DET?! Någorlunda pedagogiskt helst. Jag filmar en del med min Panasonic LX2:a, som spar i QT-format. MER KONKRET, skulle jag vilja få tips om hur jag ska göra för att kunna redigera QUICKTIME-filmer, utan att tappa för mycket kvalité i varje steg? MIN ANDRA FRÅGA : I QT för Windows (kanske samma för MAC?) verkar det bara gå att klippa ihop snuttar väldigt enkelt (inga toningar,textrutor, eller reglera ljudet tex) HAR NÅGON ETT FÖRSAG PÅ PROGRAM SOM HANTERAR .MOV, MED MER MÖJLIGHETER, OCH SOM INTE KOSTAR SKJORTAN? (Har försökt i Vegas Pro, men något blir fel - Filmen blir trög och hänger sig ideligen, när jag sen försöker se på filmen i QT. Den verkar även tappa mer kvalite än nödvändigt och med alla dessa inställningar som finns, så är det omöjligt att veta hur stor filen blir, och om det blir bra kvalité) VAD GÖR JAG FEL? FÖLJDFRÅGA: Hur ska jag ställa in i Vegas Pro, så att jag inte renderar ljudet i onödan ? Skulle helst bara vilja kunna "flytta" ljudet från originalfilmerna till den ihopklippta versionen? Tycker det är SKITKNEPIGT att förstå om man gör saker i rätt ordning eller inte?! FRÅGA TRE: QT-filmerna som jag jobbar med blir 848 X 480 pixlar, och det verkar som om Vegas MS har maxbredd på 800 pixlar? stämmer det eller ? Är det rätt att jag då använder Vegas Pro 8.0 (som ska vara anpassad för HD?) ANNAT FÖRSLAG? Jag tror att jag ska hålla mig tillsamma format/pixlar som originalet så långt det går. -TÄNKER JAG RÄTT?
  12. Hej Voodoo film! Jag söker mig blå i ögonen efter tips och vägledning, som får mig förstå denna djungel som filmfixande verkar vara med alla codecs och format, som inte passar med varandra! FÖRSTA FRÅGAN/PROBLEMET: Om man verkligen vill FÖRSTÅ ordentligt vad man gör, och hur man bör göra, med sina filmsnuttar - VAR PÅ NÄTET LÄR JAG MIG DET?! Någorlunda pedagogiskt helst. Jag filmar en del med min Panasonic LX2:a, som spar i QT-format. MER KONKRET, skulle jag vilja få tips om hur jag ska göra för att kunna redigera QUICKTIME-filmer, utan att tappa för mycket kvalité i varje steg? MIN ANDRA FRÅGA : I QT för Windows (kanske samma för MAC?) verkar det bara gå att klippa ihop snuttar väldigt enkelt (inga toningar,textrutor, eller reglera ljudet tex) HAR NÅGON ETT FÖRSAG PÅ PROGRAM SOM HANTERAR .MOV, MED MER MÖJLIGHETER, OCH SOM INTE KOSTAR SKJORTAN? (Har försökt i Vegas Pro, men något blir fel - Filmen blir trög och hänger sig ideligen, när jag sen försöker se på filmen i QT. Den verkar även tappa mer kvalite än nödvändigt och med alla dessa inställningar som finns, så är det omöjligt att veta hur stor filen blir, och om det blir bra kvalité) VAD GÖR JAG FEL? FÖLJDFRÅGA: Hur ska jag ställa in i Vegas Pro, så att jag inte renderar ljudet i onödan ? Skulle helst bara vilja kunna "flytta" ljudet från originalfilmerna till den ihopklippta versionen? Tycker det är SKITKNEPIGT att förstå om man gör saker i rätt ordning eller inte?! FRÅGA TRE: QT-filmerna som jag jobbar med blir 848 X 480 pixlar, och det verkar som om Vegas MS har maxbredd på 800 pixlar? stämmer det eller ? Är det rätt att jag då använder Vegas Pro 8.0 (som ska vara anpassad för HD?) ANNAT FÖRSLAG? Jag tror att jag ska hålla mig tillsamma format/pixlar som originalet så långt det går. -TÄNKER JAG RÄTT?
×
×
  • Skapa nytt...