Gå till innehåll

draags

Medlemmar
  • Inlägg

    46
  • Blev medlem

Allt postat av draags

  1. https://www.eventbrite.com/e/advanced-online-scenewriting-masterclass-with-michael-hauge-and-erik-bork-tickets-31180701317?aff=eac2 Michael Hauge, the best selling author and story consultant and Erik Bork, award winning HBO Screenwriter will be giving a special joint presentation on Creating Powerful Movie Scenes. Using clips from successful films and television episodes, they will reveal the essential elements of well written scenes, including: The primary goals of every scene Mastering Action, Description and Dialogue The scene writing mistakes you must avoid The particular needs of opening scenes How every scene should “change the game” of the main story problem(s) How to describe emotional states that put the reader inside your character Techniques for communicating information without being “expositional” What great subtext looks like, and how it improves scenes This unique event is essential for all screenwriters and filmmakers who want to create emotionally involving and commercially successful films or television.
  2. draags

    Skapande av karaktärer

    Zarakow - Bra inlägg. Bra filmer har bra karaktärer som förändras - de förändras för att de ofta placeras eller hamnar i en för dem "upp och nervänd/ annorlunda" värld, där de tvingas till att förändras. +/- Jag tror skapande av karaktärer kan ske på olika sätt men tror inte det är bra att isolera historia och karaktär åt. Att skriva "Lite bakgrund, familj, nuvarande liv, hemliga liv eller drömmar, relationer, psyke, utseende osv..." tror jag inte räcker. Börja hellre med Svagheter (3-6) NEED - gärna flera, Moral och Psychological Needs - Inre/ Yttre. Wants/ Desire Karaktärens Self-revelation i slutet av filmen Har man dessa kan man börja titta på yrke, familjesituation osv osv.
  3. Någon som gått eller känner någon som gått manusutbildningen på Gotland, på högskolan där och kan säga några ord om den. Var den bra/ dålig? Varför? Vilka lärare var bra/ dåliga? Berätta vad ni tycker helt enkelt.
  4. Intressant. och framförallt är det intressant det du säger att datorn är värdelös som idesamlare. Den svarta boken har jag alltid med mig. Den kan aldrig ersätta någon annan teknik. Det datorn kan göra är att hjälpa till att ha ordning på idéerna efter ett tag, jag antar att du är ung och nybörjare så du kanske inte har såpass många idé böcker. Har man däremot jobbat ett tag kan det bli ett antal.
  5. Jag skriver dessa frågor pga ett research arbete för ett framtida applikation. Så det är inga fler som kan ge sin syn på arbetet innan självaste manusskrivandet.
  6. Post-it är en höjdare - även korrkort på en frigolit skiva. Allt detta fungerar klockrent om det inte vore för att man oftast har brist på utrymme. Soulmate du skriver att du har lärt dig manusteknik och att detta får dig att skriva ner saker på ett sätt så att du förstår senare. Kan du inte berätta hur du tänker kring detta. ----- Jag tror på att samla idéer hela tiden, att skriva ner allt man kan tänkas komma på för att detta skapar trådar i huvudet som leder till fler idéer. Problemet är vart man gör av dem. En del påstår att bra idéer kommer tillbaka - det tror jag inte ett ögonblick på. Jag tror att man har en övertro på sin hjärnas kapacitet, framförallt den delen som är kopplad till sitt medvetande. Som jag började tråden med så används skokartonger flitigt i hollywood för att spara idéer. Använder ingen datorn för att spara idéer? Själv har jag en drös med svarta böcker liggandes i lådor. någon enstaka gång bläddrar jag igenom och nånstans finner jag ibland ett frö till något större. Men alla mina böcker är inte sökbara - tyvärr.
  7. Gillar idén med strumporna. Ska prova den. Det där med att man kommer på idéer när man sover får mig osökt att tänka på den stora manusförfattaren som varje natt drömmer en så otroligt bra idé men varje morgon glömt bort den. Han bestämmer sig för att tända lampan och skriva ner idén. (vet inte vad frun tyckte, eller så hade han ingen) Nästa morgon läste han spännt på lappen. "boy meets girl" Liknande saker har hänt en och man undrar varför man varit så lyrisk på natten. En natt för längesedan kom jag på världens roligaste grej, jag vaknade upp och tänkte - detta ska världen få höra. Jag skrev aldrig upp detta. Utan la mig till sängs skrattandes och lycklig över min fantastiskt roliga idé. Nästa morgon var den puts väck... borta. Jag grämer mig fortfarande över vad idén kunde ha varit som jag missade. Även om det troligtvis enbart var i samma nivå som "boy meets girl" så vore det trevligt att få veta vad det var.
  8. En fråga till er kreativa där ute. Hur samlar ni in era idéer? I svarta böcker, på små korrkort samlade i skokartonger såsom en del gör "over there". Har ni ett arkivskåp? Har ni något program ni sparar i eller lägger ni idéerna enbart i mappar på datorn. Vad skriver ni då era idéer i, word? Eller kör ni enbart en idé åtgången och helt enkelt skiter i nya idéer som kommer till er men som inte hör till den historien ni skriver för tillfället. Använder ni även er av inspirationsmaterial, tex bilder, texter från nätet osv - hur organiserar ni eller lagrar dessa idag? När ni har samlat in nog med idéer vad gör ni då med dessa, hur organiserar ni dem vidare innan ni börjar skriva? Sätter ni upp lappar på väggen (korrkort, post-it) Skriver ni med en gång - låter det organiseras i huvudet. Om jag har missat någon del så får ni gärna lägga till. Alltså den delen innan man sätter sig vid sitt manusprogram. Hur är er arbetsgång, helt enkelt. kör hårt.
  9. draags

    Kvalitet på svenska manus?

    Intressant diskussion, en diskussion som inte har en sanning. Någon nämner Hitchcock i samma stycke där han nämner Regissörer som även skrivit manus. Alfred skrev oftast inte manusen själv. Det nämns också ett antal namn på regissörer, man kan nog här också skriva en lista på manusförfattare som endast skriver. Man kan i diskussionen fråga sig - vad är ett bra manus och hur bedöms detta, hur bedömmer ni att det är ett bra manus? Ser ni filmen eller läser ni manus samt ser filmen? I Sverige fick Roy Andersson pris på bästa manus trots att han knappt hade ett? Juryn bedömde detta efter filmen. Oscars juryn gör både och - alltså läser manus samt ser filmen. Allt handlar om kommunikation. Skriver du manus och regisserar själv krävs det inte lika tydlig kommunikation. Om det däremot är en som skriver och en som regisserar så krävs det att man är väldigt tydlig i sin framställning. Det är inte säkert att ett manus skrivet av Ingmar Bergman, tex persona skulle bli lika bra som om han själv regisserade. Tänk om någon skulle regissera Offret eller Spegeln av Tarkovskij. -Vad hade det kunnat bli. Ingen aning - inget vet. Eller vilken film skulle det bli om I huvudet på john Malkovish regisserades av Charlie Kaufman. Jag tror att det är bra om det finns både en autor tradition och en där det finns manusförfattare som enbart skriver åt andra regissörer. Det är inget konstigt att det finns de som är bra på att skriva och de som är bra på att regissera - inte heller konstigt att det finns de som kan både och. Däremot tror jag Sverige behöver fler som enbart är manusförfattare.
  10. Alltså själva papperet säger kanske inget men texten var i allafall inget dravvel men som sagt, liknande mallar går att ladda ner från nätet. Däremot kan man fråga sig varför dom inte skrivit under - där ligger det mer oseriösa.
  11. Jo det är verkligen spännande. Det intressanta är att jag kikat på de papper/ kontrakt de skickar ut. De ser seriösa ut - antagligen hämtade från nätet och sen omgjorda efter deras behov. Problemet är att de skickar papper som inte är underskrivna av dem, så de betyder inget. Man skickar sitt manus tillsammans med kontraktet med sin signatur men man har inget där de från Singhstudios skriver under.
  12. Precis... Om man ska ljuga kan man väl ljuga bra.
  13. instämmer helt med dig Gorse.
  14. Det är som sagt inte säkert att de har ont uppsåt, men kan undra vad de kan göra med ett manus som man inte kan göra själv genom att skicka det till bolag själv. Jag är tveksam.
  15. Jag tycker att du ska kolla upp detta. Företaget existerar och dom betalar moms och har f-skatt sedel. Det kan vara så att deras uppsåt är gott men frågan är om två ynglingar födda -84 -83 kan ha såpass mycket att komma med. Tittar man på Daniel Singh så har han jobbat/jobbar på Yle som produktionsledare och den andra Nivin Al-Hakim har gått en kurs hos SVT. Bägges årsinkomster är inte direkt skrytsamma, detta behöver visserligen inte betyda något men när man på hemsidan skriver: "Vi är experterna inom media. Vi arbetar med, för och åt de största mediabolagen i landet och har bidragit med vår expertis i flera tusen produktioner genom åren. Vår erfarenhet breder ut sig över medieproduktionens alla hörn och vi kan därför erbjuda er lösningar på i stort sett alla era produktionsbehov, från planering ända till utsändning." Så undrar man om inte dessa personer bör tjäna bättre.
  16. Det man kan undra är varför denna Daniel Singh gör detta, vad har han för vinning. Något förslag?
  17. Man kan kika här för att se hur det sett ut tidigare: http://web.archive.org/web/*/www.singhstudios.com
  18. Ja du. det måhända vara seriöst, eller avsikten sådan men varför hänvisa till LA på sidan, telefonnummer som inte existrerar. dom säger sig ha tusentals kunder men killen som är en av delägarna för Singhstudios är Daniel Singh och han är född -84 så jag vet inte hur snabbt han lyckats fixa dessa kontakter. Plus att det inte finns någon yrkeserfarenhet. men om någon från Singhstudios ser detta får dom gärna överbevisa detta.
  19. Ta ett kik på sista länken och sök på mbl numret på Eniro.
  20. Ungefär som här. http://www.jobnut.co.uk/screen_scriptwriter-p131649.html här finns mer info: http://www.swedenfilmcommission.org/2004/resources/detail.php?id=428
  21. Det kan mycket väl vara ärliga ambitioner även från denna person/ personer men frågan är varför man använder sig av falsk info. Och Gorse - i denna bransch så gör man rätt i att vara en aningen misstänksam, det finns många skojare. Men det vore intressant om denne Daniel Singh kunde svara.
  22. Ett företag med namnet Singhstudios har lagt ut annons på arbetsförmedling där företaget söker manus/ manusförfattare. Här gör han detta på forumet: http://forum.voodoofilm.org/showthread.php?t=9961&highlight=singhstudios Skriver att personen inte har någon hemsida, denna finns här: http://www.singhstudios.com Här är en variant fast utanför Sverige: http://www.jobnut.co.uk/screen_scriptwriter-p131649.html ---- Personen finns även registrerad på detta forum: Man undrar helt enkelt vem är denna skojaren/ företag. ---- Jag har mer info om någon vill veta och jag hoppas ingen har skickat fullständiga manus till denne. Om du som är ägare av Singhstudios ser detta hoppas jag på en förklaring. /Draags
  23. En sida för svenska manusförfattare tycker jag vore mycket trevligt. Jag har själv haft den tanken att göra en sådan men dessvärre finns ej tiden. En sida med tips, templates på loglines, brev, synopsis, treatment osv Gärna med samarbete från SFI
  24. draags

    Ny våg av svensk genrefilm

    [citat=Munthe][citat=draags]Av de du refererar till här så är Storm det enda manus som håller. Frostbiten är nog bland det sämsta som gjorts i Sverige tex.[/citat] Sett ur retoriskt perspektiv är det ointressant att läsa någons åsikt baserade på den egna smaken följt av påståendet att den egna smaken är "sanningen". Helt objektivt är ditt inlägg retoriskt svagt och ointressant i en annars spännande debatt. Lukas Moodysson (för det är väl honom du menar och inte George Lucas?) skriver inga mallmanus längre. Det är nog ganska många svenskar som kommer att ha svårt att ta till sig det och riktigt smälta "den nya" Moodysson med "Ett hål i mitt hjärta" och "Container". Jag tror att han själv blev lite skraj av att bli för folklig och "Lukas" (eller Lucas) med alla i hela landet. Och jag har aldrig någonsin sagt att petig och duktig är samma sak. Om du läser mina inlägg en gång till så ser du att jag inte är någon större förespråkare av petighet över huvud taget. Det jag hade invändningar mot var fördommen att genrefilmare i Sverige inte jobbar igenom sina manus. Det var ett påstående som saknade faktagrund. Det är inte alltid proffsigt att vara petig. Att kunna leverera är jäkligt viktigt. Särskilt om man pysslar med genrefilm och förväntar sig leva på det. Jag skulle t o m vilja sträcka mig så långt att påstå att Anders och Johannes är jäkligt begåvade men i regel tar dom alldeles för lång tid på sig att utveckla projekt i den nisch av branschen dom befinner sig i (rysare med specialeffekter på låga budgetar utan stjärnor). Den typen av film måste göras snabbt. Nu är båda värda oerhörd respekt för att dom orkar slita som djur i så många år för att ändå få möjligheten att göra en typ av film här som i USA (och andra länder) produceras på en pisskvart.[/citat] Jag kan instämma med dig, jag beundrar alla människor som sliter hårt oavsett om de är begåvade eller ej. Nu menar jag självklart Lukas. Jag har varken sett hans Container eller Ett hål i mitt hjärta och jag kan undra vad du menar med "mallmanus" alltså vad är din definition av detta. Angående tråden tycker jag att det är bra att man vågar göra den typen av film, framförallt beundrar jag Stor gänget - kanske för att jag själv gick sthlm´s filmskola med dem ;-) Däremot hr jag svårt för en film som Frostbiten som i efterhand ska vara "komisk" för att regi och skådespelarinsatser haltar rejält. Jämför den med en film som Polanskis Vampyrernas natt som troligtvis inte hade förhållandevis så fet budget och de tekniska hjälpmedel som finns idag.
  25. draags

    Ny våg av svensk genrefilm

    [citat=louis cyphre] Frostbiten är däremot ganska tight dramaturgiskt sett.. Att du inte gillar den har nog mer med smak att göra än att det är ett dåligt hantverk.[/citat] På vilket sätt är Frostbiten ganska tight dramaturgiskt skulle jag gärna vilja veta.
×
×
  • Skapa nytt...