Gå till innehåll

jmy

Medlemmar
  • Inlägg

    44
  • Blev medlem

Allt postat av jmy

  1. jmy

    Fungerande 35mm adapter!

    Hej, det var längesen jag var här, har jobbat mycket. Tänkte meddela att jag skall göra en test med min 35mm adapter på en Panasonic HVX200 kamera (en helt fantastisk HD kamera!). Jag hittade lite delar på loppis i veckan så att jag kan bygga om fästet från 52mm till 82mm vilket är denna kameras diameter. Återkommer med lite testfilmer och bilder. Det mest intressanta är om kornet syns tydligt när upplösningen blir så hög. Vi filmade med en pro35 adapter för ett par veckor ihop med en Sony 750 HD kamera och kornen syns väldigt tydligt när mattskivan är still men försvinner så fort man sätter den i spinn. Resultatet från Pro35:an är fantastiskt bra, kan dock inte lägga ut några bilder från produktionen då den inte är släppt ännu. Hörs!
  2. jmy

    Frame eller progressiv?

    Jag använder nästan bara framemode men jag filmar nästan bara för webb. Tror jag läst att det ger ca 1.5ggr bättre upplösning. Det finns program som gör deinterlace-jobbet något bättre än kamerans inbyggda men det tar ganska lång tid. Största fördelen för mig är att slippa att göra det i efterhand. Det går även att göra om dem till interlaced om du skall visa det på tv.
  3. jmy

    Fungerande 35mm adapter!

    Jag har provat adaptern på en panasonic dvx200, 72mm gänga. Det funkade jättebra. Det går dock inte att vända bilden på displayen vilket blir krångligt om man inte har extern monitor. Med mitt grafikkort på min bärbara, ett nvidea går det att vända bilden på skärmen, det går även att koppla ett kortkommando till, det gör att den fungerar perfekt som monitor!
  4. jmy

    Fungerande 35mm adapter!

    Högtrycksluft. Jag gjorde rent röret med aceton innan jag monterade också för att förhindra att det lossnar färg i röret, jag får dock smuts ibland jag med.
  5. jmy

    Fungerande 35mm adapter!

    Video filmad med adaptern finns på musikbyrån: http://svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/index.jsp?&d=32479&lid=puff_352603&lpos=extra_0 Klicka på I'm from barcelona.
  6. jmy

    Fungerande 35mm adapter!

    Det finns en filmsekvens filmad med min 35mm adapter i ett spel om ni vill se. Kolla på http://www.svt.se/bobster och klicka på bobster-spelet! Introt är filmat för hand med 35mm adaptern, resten är animerat.
  7. jmy

    Din egen mini35 !!!

    Hyra är antagligen bäst för en produktion, det går även att köpa en för 3000 (adaperplace), drygt 10000 cinemek.com eller micro35.com. Det är mycket jobb att bygga en och det tar tid att beställa alla delar. Det kostar ca 2-3000 kronor att få ihop en. Jag har testklipp på http://www.kokokaka.com/35mm av en egenbyggd. Du skall inte heller jämföra det med rikitg film men om du har tänkt att spela in på dv tycker jag att det är den klart bästa lösningen.
  8. jmy

    Vilken slags lins?

    Köp objektiv med 1:2.8 eller bättre. Jag har ett zoomobjektiv på 2.8 vilket jag kan använda vid bra ljusförhållanden. Annars har jag ett 24mm och ett 50mm på 1:8 som ger en riktigt bra bild. När jag bländar ner till 1:4 blir kornet väldigt tydligt, möjligtvis att det skulle fungera med stativ och mycket ljus men lägre bländare är omöjligt. Detta är väl den största nackdelen med 35mm adaptrar. Även vinjetteringen blir större vid mindre bländare.
  9. jmy

    Mini35 hemmabygge

    Det var inte den adaptern jag tänkte på, det här verkar vara någon ny variant, den ökar tydligen brännvidden x2.
  10. jmy

    Fungerande 35mm adapter!

    Har lagt upp ett filmklipp i quicktime också (20 meg). 15 sekunder raw direkt från kameran.
  11. jmy

    Fungerande 35mm adapter!

    Här är lite stillbilder: http://www.kokokaka.com/35mm/stills.htm
  12. jmy

    Mini35 hemmabygge

    Här är lite stillbilder: http://www.kokokaka.com/35mm/stills.htm
  13. jmy

    Mini35 hemmabygge

    Jag skall försöka fixa upp en .mov fil och lite stillbilder som du kan kolla på. Adaptern till xl1:an ger en förtoring på x16 om jag inte minns fel, det blir alltså inte alls samma resultat. Hör av mig lite senare om klipp!
  14. jmy

    Fungerande 35mm adapter!

    Jag har lagt upp ett nytt testklipp på http://www.kokokaka.com/35mm. Har gjort lite finjusteringar efter detta också, fler klipp kommer! Snälla, kom med lite feedback!
  15. jmy

    Mini35 hemmabygge

    Hej, kul att se att det byggs lite här. Har lagt ut ett nytt klipp på http://www.kokokaka.com/35mm från min senate version av adaptern. Kom med lite feedback så jag kan justera lite och fixa fram en guide på hur du bygger en egen! Har fixat lite mer med adaptern och har lite fler klipp som jag lägger upp så snart jag år tid!
  16. jmy

    Fungerande 35mm adapter!

    Jag ber om ursäkt för att jag inte fått upp några klipp ännu, jag har gjort några tester och har lite klipp att lägga upp men jag har inte hunnit pga mitt jobb. Angående reflex: Jag vet att när jag filmat sterainsljus i mörkt rum fick en spegling, kan tänka mig att det kan reflekteras mellan glasen. Annars har jag inte haft några problem. Har du den matta sidan mot kameran och den blanka mot objektivet? Här är två projekt jag använt adaptern till: http://www.moustacheape.com http://www.systembolaget.se (klicka på gissa min ålder)
  17. jmy

    Fungerande 35mm adapter!

    Ett problem som finns med en 35mm adapter är att när du bländar ner blir kornet synligt på mattglaset, en lösning är då att snurra eller vibrera glaset så att kornet får rörelseoskärpa och försvinner från bilden.
  18. jmy

    Fungerande 35mm adapter!

    Sjysst! Skicka upp lite bilder så fort du provat lite! Jag har byggt om min adapter nu och skall försöka filma lite så fort jag hinner, det blir mörk så fort nu för tiden dock. Men den känns väldigt bra nu adaptern. Här kommer en lista på mina erfarenheter: Fördelar - Kort skärpedjup - Möjligheten att byta objektiv - Manuell zoom - Ger en mer filmisk bild Nackdelar - Kräver mer ljus (tappar ca 1.5 bländarsteg) - Går ej att blända ner så många steg (Glaset blir synligt) - Manuell zoom (När du behöver en automatisk)
  19. jmy

    Fungerande 35mm adapter!

    Jag har fått ihop min nya version och väntar nu endast på ett bättre macro (Century Optics +7). Jag skall försöka filma lite så fort jag får lite tid över!
  20. jmy

    mini35-substitut...

    Kolla tråden "Fungerande 35mm adapter!". Vi har en fungerande adapter som går att bygga för drygt 2000 kronor.
  21. jmy

    Fungerande 35mm adapter!

    Den heter SM2T2. Jag beställer också från göteborgskontoret men det brukar ta 1 månad då de i sin tur beställer från huvudlagret. De kanske har börjat ta in dem i lagret nu!
  22. jmy

    Fungerande 35mm adapter!

    Röret är hona i ena änden och hane i andra så det blir som ett långt filter vilket gör att du kan sätta kamera > macro > rör > kamerafäste. Men när det gäller br-3 adaptern (som kamerafäste) så är den en hona vilket gör att jag får sätta en omkopplare därimellan. Som tur var beställde jag en sådan med röret så jag slipper vänta en månad till! Du behöver en stepup från din kamera 27-58mm. Antar att du får kombinera ett par stycken. +14 låter som om det räcker gott och väl. Om kameran har en öppning på 27mm är det inte säkert du behöver något alls eller endast +4. Med den planoconvexa linsen jag använder märker jag inte av någon aberration men i kombination med billigare macrolinser kan det uppstå. Century Optics macro har akromatiska linser, återkommer när jag provat med den och om jag kan se någon skillnad. Hmm, mycket svåra ord nu känner jag.. säg till om jag skall förklara något lite mer utförligt.
  23. jmy

    Fungerande 35mm adapter!

    Tror det blir många stepringar du måste koppla ihop om det skall fungera. Jag har ett 58mm macro på min kamera och en 58-52 stepdown till adaptern. Det blir stabilt och bra. Ett alternativ är att ha ett 52mm macro på adaptern och stepring till kameran, då behöver du bara byta ut stepringen när du byter kamera. Dock kräver de större kamerorna med 72mm gänga kraftigare macro, vissa använder 2 st +10 macro för att kunna fokusera. Jag använder endast ett +4 men det är lite för svagt för att jag skall kunna fokusera på ett enkelt sätt. Väntar på ett +7 century optics som skall vara riktigt bra.
  24. jmy

    Fungerande 35mm adapter!

    Jag har 50mm linser, de passar bra. Det är inte så mycket som skiljer så det funkar nog med båda. Kommer inte ihåg om det var mycket glapp när jag satte i dom. Så här har jag satt mina: f -mount | mattskiva ) planoconvex lins | macrolins | camera Jag vet att andra har satt den åt andra hållet också (, vissa använder två () eller )(. Det bästa är att testa sig fram vilket som ger bästa bilden. Om jag fattat rätt så är brännvidden för planoconvexlinsen max avstånd mellan lins och mattskiva innan den tappar fokus. Jag har bara en ring (1-2mm) mellan mattskivan och linsen. Jag tror att om du ökar avståndet så ökar du även förstoringen men får mer distortion i bilden. Eftersom det är en fördel att ha en så kort adapter som möjligt (för att inte tappa ljus och att den inte skall bli för tung) så tror jag att det är bäst med så kort brännvid som möjligt på linsen. Jag är ingen optiker, detta är bara vad jag kommit fram till när jag testat. Fästning: Jag tog ett gammalt fäste som jag köpte av en nikon-reparatör och limmade på ett 52mm filter där jag plockat ut glaset. Sedan skruvade jag fast den på röret (det har en 52mm gänga som passar perfekt). Jag har beställt en Nikon BR-3 adapter som är ett nikonfäste till 52mm gänga (skall hämta på måndag) som jag hoppas skall passa perfekt. Isåfall har jag skruvat ihop alla delar i adaptern vilket gör den superenkel att bygga! På kameran har jag en 58-52 mm stepdownring som jag skruvar på adaptern. Här får du välja step-ring efter din kameragänga.
  25. jmy

    Fungerande 35mm adapter!

    Jag köpte från optosigma: http://www.optosigma.com/miva/merchant.mv?Screen=PROD&Store_Code=OS&Product_Code=pg55-61&Category_Code=Spherical+Lenses No: 011-2870 Den med kortaste focal length (70mm). Min är 50mm i diameter, 50.8mm låter som om den inte kommer att få plats i röret!
×
×
  • Skapa nytt...