Jump to content

Filmmusik


Quentrix

Recommended Posts

 

inga regler, bara känsla.

 

Storfilmer kör ofta med en inspelad riktig symphoni orkester till stora delar av musiken. Men många många filmer försöker ha en mer personlig stil ddär riktiga instrument blandas hårt med elektroniska instrument och ljud.

 

Vad menar du med regler egentligen? Orkestrering (vilka instrument som spelar vad), Arrangering (hur musikens struktur byggs upp), Komponering (vilka noter som spelas)?

 

 

Link to comment
Share on other sites

 

Enklase möjliga svar är att många kompositörer i filmindustris medvetet härmar vissa "gamla godingar" från de senaste 400 åren. Mest framstående exempel är John Williams (ochh andra in hans generation) som väldigt hårt plagierat Gustav Holst verk The Planets som låter precis som all musik till Starwars och andra filmer.

 

Att förklara hur man komponerar är inte riktigt möjligt i ett inlägg. Har man bara hyffsad musikalitet och ett kreativt öra så kan man komma långt genom att lyssna och härma lite lagom.

 

Mycket så låter det helt plötsligt orkester när man delar upp melodier och låter olika olika instrument spela olika avsnitt (3-4 noter var). Att ligga i en skala och harva på och sedan plötsligt glida in i en närliggande skala är ofta vad som skapar spännande "händelser" i musiken.

bla, bla... vad jag svamlar ;)

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...