Gå till innehåll

sensor CMOS ?


pinto

Recommended Posts

Hitachi hade ju en enchips MOS-kamera för konsumentmarknaden redan 1982, så företelsen är ju inte direkt ny. De var klart bättre än dåtidens rörkameror för konsumentmarknaden. Sen kom CCD starkt i många år.

Länk till kommentar
Share on other sites

Hej!

CMOS har inte något med 3CCD att göra. CMOS är en beteckning på den teknik som används för framställning av chip (kiselkretsar) av en viss typ. CCD betyder Charge Coupled Device och är den lilla krets (i princip en kondensator) som håller en elektrisk laddning ett kort ögonblick. Varje litet bildelement (pixel) i bilden har sin egen cell (kondensator). Den elektriska laddningen i varje cell bestäms av belysningen på cellen och den tid som kameran håller cellen öppen för laddning. Spänningen på kondensatorn i var cell registreras av kameran tillsammans med cellens position. Det krävs i PAL systemet 576 * 720 celler för att bli en bildruta (eller rättare sagt en halv bildruta). Detta används i de flesta kameror där var färg väljs ut med hjälp av färgfilter.

I 3CCD kameror använder man tre kompletta uppsättningar celler som hela tiden får sitt ljus i en enda färg. Vilken färg det blir avgörs genom att ljuset från objektivet passerar genom ett prisma och delas upp i önskade tre grundfärger.

3CCD kameror ger en betydligt bättre färgupplösning och även bättre färgrenhet men har en aning lägre ljuskänslighet genom förluster i prismasystemet.

 

Hoppas att detta berättade något om CCD.

Länk till kommentar
Share on other sites

Googla på CMOS vs CCD så hittar du en massa information. CMOS är billigare att tillverka men verkar vara mindre ljuskänsliga och de flesta har bara 4:3 sensor. Men det blir säkert ändring på det, Sony HC1 är ju inte dålig precis och ser man på den här proffskameran med 3CMOS så ser ju bilderna ok ut ;)

 

http://siliconimaging.com/DigitalCinema/gallery_footage.html

Länk till kommentar
Share on other sites

[citat=StenR]Googla på CMOS vs CCD så hittar du en massa information. CMOS är billigare att tillverka men verkar vara mindre ljuskänsliga och de flesta har bara 4:3 sensor. Men det blir säkert ändring på det, Sony HC1 är ju inte dålig precis och ser man på den här proffskameran med 3CMOS så ser ju bilderna ok ut ;)

 

http://siliconimaging.com/DigitalCinema/gallery_footage.html[/citat]

 

 

SiliconImage använder sig också bara av en cmos sensor dock en som är ca 4 ggr så stor som hc1 har. Den har dessutom (eller snarare kan ha) en mycket bättre lins samt ett lagringsformat (CineForm RAW) som är väldigt mycket bättre än HDV.

 

CMOS kvalite är väldigt likt i kvalite med 3CCD då en intepolerar färgvärdena för att åstakomma 3 separata bilder (röd grön blå)

Länk till kommentar
Share on other sites

Delta i konversationen

Du kan posta nu och bli medlem senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Gäst
Skriv ett svar...

×   Klistras in som rik text.   Återställ formatering

  Endast 75 max uttryckssymboler är tillåtna.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa redigerare

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder från URL.

×
×
  • Skapa nytt...