Jump to content

AlvÖron!


Recommended Posts

hej! Jag ska på lajv. (vet att det inte är riktigt rätt forum, men för JRR tolkien fans som ska göra LOTR* filmer kan det vara intresant).

 

Undrar hur man kan göra alvöron. Har hittat en del "recept" med latex, men synd nog finns det ingen butik där jag bor som säljer detta, och är för fattig för att beställa. Så hur kan man göra detta utan latex?

 

Ps. trollöron av plast är FULA, har försökt :P Ds.

 

*LOTR = the lord of the rings (sagan om ringen)

Link to comment
Share on other sites

Kanske inte till hjälp, men just alvöron känns rätt onödigt att sitta och göra själv med tanke på att det finns färdiga att köpa som inte kostar särskilt mycket. Sådana sprang varenda alv omkring med när jag lajvade för 10-15 år sedan, och jag tror inte att jag någonsin såg någon som hade gjort egna.

 

Förresten skriver man inte TLOTR, utan LOTR.

 

/Jakob

Link to comment
Share on other sites

Jag kan kanske göra ett par i gelatin om du vill ha. Eller om du föredrar sillikon eller latex... Om vi kan ordna en avgjutning på dina öron vill säga. Om jag kan ordna det beror på när du behöver dem och vad du är beredd att betala (främst materialkostnad). Jag har annars färdiga latex-öron ála Hob om det är av intresse. (se bilden)

(de är ej i skum-latex dock)

pict4095.jpg

Link to comment
Share on other sites

[citat=Mannemoviemaker]Hagwall... Är lite intreserad. vad har du för metod? alltså om man gör själv. Kan du lära en?[/citat]

 

Örat på bilden är skulpterat på frihand och har ingen inre form så det passar på de flesta öron. Om jag skulle gjort öron till dig skulle jag utgått från en avgjutning av dina öron för att få ultimat passform. Som sagt, kolla länken ovan för beskrivning av hur man gör. Prova det! Det är en väldigt kul process!

Link to comment
Share on other sites

Gelatin är lättarbetat men det har begränsad hållbarhet och kan inte limmas med det billigara limmet mastix. Pros Aid är det som gäller. Köps på vilken mataffär som helst. Glycerin på färgaffären och färgpigment där också. Sen kan man göra skummat gelatin också med bikarbonat och citronsyra... Latex på mapont eller panduro.

Link to comment
Share on other sites

Gå in på vilken mataffär som helst och kolla efter en liten blå förpackning. Den ska innehålla gelatinpulver ca 50 gram. Kostar omkring 15:- tror jag. finns bland tårtdekorationer osv. Sen smälter du pulvret i ett vattenbad och tillsätter glycerin och lite vatten sen färgpulver. Detta häller du i din negativa form och pressar ner den positiva i den (viktigt att du gjort plats för överflödet för att få så tunna kanter som möjligt) Du kan ju kanske prova att göra som med latexen också, kanske funkar. Ställ formen i kylen och låt den stelna helt innan du tar ur den.

Link to comment
Share on other sites

[citat=Hagwall]Gå in på vilken mataffär som helst och kolla efter en liten blå förpackning. Den ska innehålla gelatinpulver ca 50 gram. Kostar omkring 15:- tror jag. finns bland tårtdekorationer osv. Sen smälter du pulvret i ett vattenbad och tillsätter glycerin och lite vatten sen färgpulver. Detta häller du i din negativa form och pressar ner den positiva i den (viktigt att du gjort plats för överflödet för att få så tunna kanter som möjligt) Du kan ju kanske prova att göra som med latexen också, kanske funkar. Ställ formen i kylen och låt den stelna helt innan du tar ur den.[/citat]

Liten OT-fråga, eftersom projektet jag håller på och förbereder förutom latex också kommer att innehålla (splatteriga :)) saker gjutna i gelatin - vad har glycerinet för uppgift?

Link to comment
Share on other sites

Nu är jag inte säker på att jag har helt rätt... men det håller gelatinet mjukt. Om du bara smälter pulvret och sen häller i gjutformen så kommer detta pli hårt och plastliknande. Om man blandar i glycerin så blir materialet mjutk och böjbart.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...