Jump to content

ninn35s - äntligen en egen tråd


Norbert
 Share

Recommended Posts

En del av er har varit nyfikna på min statiska mini35-adapter så nu får den äntligen en egen tråd. Jag kallar den ninn35s (s för statisk).

 

Jag kanske ska börja med det mest intressanta - framegrabs:

 

http://stagvall.mine.nu/ninn35s/frame.jpg

 

http://stagvall.mine.nu/ninn35s/frame2.jpg

 

http://stagvall.mine.nu/ninn35s/frame3.jpg

 

http://stagvall.mine.nu/ninn35s/frame4.jpg

 

http://stagvall.mine.nu/ninn35s/frame5.jpg

 

http://stagvall.mine.nu/ninn35s/frame6.jpg

 

http://stagvall.mine.nu/ninn35s/frame7.jpg

 

Bilderna är något oskarpa där de ska vara skarpa. Jag tror att det kan ha att göra med att slutartiden på kameran var ställd till 1/25 sekund för att släppa in mer ljus. Adaptern käkar väldigt mycket ljus inomhus, särskilt på kvällssidan.

Jag har blåst ur adaptern med tryckluft och tvättat rent alla delar med nåt skojigt medel jag hittade i garaget, ändå har lite schmuts lyckats hitta sin väg in i adaptern. I mörka klipp inomhus märks det dock inte så mycket.

Objektivet jag använder på adaptern är ett Nikkor 50mm f/1.8 med vidöppen bländare.

 

Du kan naturligtvis tanka ett klipp som kräver DivX för att kunna spelas upp:

http://stagvall.mine.nu/ninn35s/ninn35s_video_(DivX).avi

 

Här är en bild på själva adaptern:

http://stagvall.mine.nu/ninn35s/ninn35s.jpg

 

Här är bilder på hela riggen (inklusive jag själv):

http://stagvall.mine.nu/ninn35s/IMG_2745.jpg

http://stagvall.mine.nu/ninn35s/IMG_2748.jpg

http://stagvall.mine.nu/ninn35s/IMG_2749.jpg

 

Rodsen är till synes ett hemmabygge. En eloge till Sven (mannen framför kameran i videoklippet) för att han hjälpte mig att bygga dem i sin lilla verkstad. Det enda som fattas är lite färg och plastrattar på sidorna istället för bultar. :)

 

I påskhelgen ska riggen användas i några inomhusscener i en kortfilm, så jag kanske måste tvätta rent adaptern en gång till. Hemska tanke.

 

Och sist men inte minst, för skojs skull, såhär såg adaptern ut när jag började planera att sätta ihop en statisk adapter:

http://stagvall.mine.nu/ninn35s/ninn35s_v1.jpg

Link to comment
Share on other sites

Jag skulle kunna göra det, men jag ska inte ta åt mig äran för receptet jag byggde den efter. Jimmy här på forumet (kallar sig jmy) byggde den här adaptern när jag påbörjade mitt bygge, så min är faktiskt byggd exakt efter Jimmys recept.

Jag har för mig att han hade planer på att lägga upp en lista på delar och ritning på sin adapter men jag vet inte hur det blev med det. Info om Jimmys adapter hittar du här: http://www.voodoofilm.org/forum/showthread.php?t=5792

 

Om Jimmy inte känner sig manad så gör jag det gärna när jag får tid över.

Link to comment
Share on other sites

Jag vet inte om jag riktigt förstår vad du menar med marginaler, men visst kunde en del saker vara bättre just när man ska ställa in skärpan. Till att börja med så vore det önskvärt med en riktig sökare eller en lcd-tv som är lite större än displayen för att just veta var man har fokus. På kamerans lilla display upptäckte jag att det var lite svårt att pricka rätt.

Sedan finns ju problemet med att fokusringen bara går ett halvt varv, men det har inte hunnit bli ett problem för mig ännu. Det är snarare en räddare i nöden om jag snabbt skulle behöva ställa skärpan.

 

Imorgon ska jag skjuta några scener med adaptern förhoppningsvis. Då kan jag testa den utomhus också. Det är inte helt omöjligt att jag använder den på en utomhusscen på eftermiddagen idag heller. Jag ska gå ut i garaget och göra ren adaptern igen bara. Den måste vara helt fri från smuts när det ska filmas utomhus. Så fort jag har något klipp så slänger jag upp lite framegrabs.

Link to comment
Share on other sites

He, dvx100 har väl 4" skärm, det måste ju vara bättre än mina 2.5". Med marginaler menar jag det som gör att vissa tillverkar olika sorters vred/spakar till sina 35mm adaptrar, så att finjustering av skärpan blir lättare. Har själv ingen aning om hur det känns att ställa skärpan med en 35mm adapter, på en slr-kamera är det ju relativt enkelt. Är ju själv lite sugen på att bygga en adapter till ett macroobjektiv och filma insekter. Självklart vill jag kunna arbeta med fokusen, därför undrar jag ..

 

/jens...

Link to comment
Share on other sites

Ah, ja att ställa skärpan på en adapter är precis likadant som på en systemkamera vad jag vet. Man använder ju objektiv från systemkameror till den.

Fokusringen på mitt Nikkor-objektiv går som sagt från macro till infinity på ett halvt varv. Vill man ha lite utväxling så kan man bygga sig en follow focus-mekanism av mekanismen i en radiostyrd helikopter har jag hört. Är man lite händigt och finurlig så går det.

Visst skulle det vara skönt med en stor ratt, men för att göra sånna finjusteringar så bör man se exakt vad man håller på med också tror jag. På min display (som är förhållandevis stor men ändå inte tillräckligt) kan jag komma till ett läge där jag tycker att jag har det vesäntliga i fokus, och om jag sedan finjusterar utifrån det läget så ser jag inte så stor skillnad på displayen ändå. Jag måste nog skaffa mig en liten lcd-tv på 7" åtminstone. Bilden blir ju roterad 180 grader av adaptern så man har lite svårt med höger, vänster, upp och ner ibland. Har man en lcd-tv är det bara att vända den uppochner.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Har en film på gång som vi filmade på påsklovet. Ska bara göra musiken till den, sen kommer den ut på nätet. Adaptern användes där bara vid dialoger och andra närbilder, utomhus som inomhus.

 

Det tar lite tid eftersom min dator står helt öde just nu. Hårddiskarna är tomma och jag väntar på att en ny hårddisk ska dimpa ner i postlådan. Av den anledningen så har jag förlagt efterarbetet hos en polare.

Med lite tur kanske filmen kan bli klar den här veckan, så håll ut. :)

 

Jag kan redan nu säga att bilderna med adaptern inte är perfekta. Bilden blir ibland förvrängd och suddig utåt kanterna av någon anledning som jag inte förstår, och den ger bilden ett grönstick som iofs är lätt fixat i efterarbetet.

Link to comment
Share on other sites

Låter trevligt! Jag gick ut ock testade letus35+PD-170 innan vi skulle plåta med den i skolan. sen körde vi upp de på duk för att se om det funkade. Det gjorde de. Men man ser mattskivan, det störde mig väldigt mycket i börja. och även där blir bilden förvrängd i sidorna. tror i för sig att det är macro lisen. vissa mattskivor är ju typ "svarvade" inte denna i Letusen dock, men kollar man i vissa SLR kameror så ser man "mönstret i dom. men som sagt macro linsen gör sitt! ska bli kul att se filmen. Men varför använder du inte adaptern rakt igenom? skulle jag gjort!

 

 

 

 

 

 

[citat=Norbert]Har en film på gång som vi filmade på påsklovet. Ska bara göra musiken till den, sen kommer den ut på nätet. Adaptern användes där bara vid dialoger och andra närbilder, utomhus som inomhus.

 

Det tar lite tid eftersom min dator står helt öde just nu. Hårddiskarna är tomma och jag väntar på att en ny hårddisk ska dimpa ner i postlådan. Av den anledningen så har jag förlagt efterarbetet hos en polare.

Med lite tur kanske filmen kan bli klar den här veckan, så håll ut. :)

 

Jag kan redan nu säga att bilderna med adaptern inte är perfekta. Bilden blir ibland förvrängd och suddig utåt kanterna av någon anledning som jag inte förstår, och den ger bilden ett grönstick som iofs är lätt fixat i efterarbetet.[/citat]

Link to comment
Share on other sites

Men Letusen har väl ändå en rörlig mattskiva? Det gör ju en enorm skillnad när den ska upp på duk eftersom kameran inte ska hinna se kornen som rör sig. Min är statisk, och det skulle naturligtvis märkas väl på en duk. Jag städade adaptern mellan scenerna för jag såg lite skräp på mattskivan som störde, men den blev inte helt ren, så några små prickar ser man.

 

Jag tror med på att det är macrot som ställer till det. Jag ska göra lite mer tester någon dag och se om det blir någon skillnad. Annars tror jag att det kanske beror på den konvexa linsen.

 

Anledningen till att jag inte använder adaptern rakt igenom är för att jag endast hade tillgång till en 50mm glugg. Det var inte så lämpligt för lite vidare bilder eller etableringsbilder märkte jag. Det är inte heller många "riktiga" filmer som utövar kort skärpedjup precis hela tiden. Jag tycker att det gör sig bäst om man bara använder den där den passar bäst, som en riktig filmfotograf skulle ha växlat mellan gluggarna till en filmkamera.

Så, för den här gången lät jag det passera.. man märker när jag använder adapter och inte. Jag tycker inte att det spelar så stor roll på den nivå jag är. Det är huvudsaken att man ser vad jag försöker uppnå och att jag hade roligt när jag filmade. :)

Link to comment
Share on other sites

Ja jag trodde inte det skulle synas men det gjorde det verkligen! men men. Jag förstår! Jag lånade ihop lite gluggar i sista minut. 50, zoom 35-70 & en 135. Funkade ganska bra att köra med dom till filmens bildkomposition. Men det va inte bajonett fattning på alla det gav feta problem när man skulle dra focus. då vi inte hadde objektiv stöd heller. Kul att komma in i tänket när man jobbar med gluggar även om det bara är stillbilds gluggar.

Link to comment
Share on other sites

Jamensan, det är riktigt roligt att jobba med stillbildsgluggar just för att känna på hur det är att arbeta med riktig filmkamera. Stillbildsgluggar med adaptrar ger ju inte samma resultat, men man kommer som sagt in i tänket och man lär sig mer om bildkomposition. Det är kul. Nu vet jag till exempel att jag behöver några vidare gluggar nästa gång om jag vill köra med adaptern hela tiden.

 

Jag körde faktiskt en skärpedragning i filmen även om jag tycker att det ser lite dumt ut. Jag tycker att man kastas ur filmen och blir påmind om att det hela är filmat och att det sitter en fotograf där och bestämmer hur vi ska söka av bilden. Jag gjorde det ändå bara för att jag kunde. :)

Link to comment
Share on other sites

Jo, men det är väll konsten att lära sig var och hur det funkar att använda skärpedragning. Sen är det ju smaksak, man kanske alldrig vill använda det. Men ibland kan man bli tvungen. jag drog skärpa på ett antal ställen. Men vissa va för att följa fokus efter en person i rörelse. Då är det inte riktigt samma sak. Då tänker jag inte så mycket på att det just "händer"...

Link to comment
Share on other sites

Det har du alldeles rätt i. Att följa en person som går ifrån eller emot kameran anser jag inte heller vara så farligt, men ack så svåra de är att utföra. Min skärpedragning gick mellan två statiska ting. De är ändå så vanliga att man är van vid det här laget.

Link to comment
Share on other sites

Jo det största problemet vi hade va att gluggarn inte alls är gjorda för skärpedraging! så de va inte lätt att få de stabilt. men en statisk adapter som går att "sp'nna fast" skulle gjort det hela lite lättare! för att dra focus på en 135 glugg (trög sådan) som sitter längst ute på en "lång pinne" (kamera + adapter) är inte så lätt! hehehe

Link to comment
Share on other sites

[citat=Norbert]Man kan ju bygga en egen follow focus av en radiostyrd helikopter. :)[/citat]

 

En hel helikopter låter ju lite väl. Men jo jag har tänkt att det borde gå att pilla ihopa! Men det blir inte stabilare tror jag? jag nöjer mig bra med att låna en adapter och dra förhand annars! =)

Link to comment
Share on other sites

Det är pilligt att bygga, och alla hemmabyggen gör bara hela kalaset mer instabilt. Det går ju faktiskt att lära sig att göra okey skärpedragningar med stillbildsobjektiv också. Det krävs lite mer träning bara.

 

Nu finns filmen på Kolla min film föresten!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...