Jump to content

Film av saga - Rättigheter?


Norbert
 Share

Recommended Posts

Jag har kommit på idén att eventuellt filmatisera en gammal saga från 1840-talet. Hur är det med rättigheterna? Är det någon man ska kontakta? Isåfall, vem?

 

EDIT: För att förtydliga min fråga kanske jag borde lägga till detta: "Sagorna är ur Gunnar Olof Hyltén-Cavallius och George Stephens samling av svenska folksagor från 1840-talet."

Gunnar Olof Hyltén-Cavallius dog år 1889 så han har varit död i 117 år, vilket jag kallar minst 70 år. Hur det står till med George Stephen(s?) vet jag inte. Jag kunde inte hitta någon info om honom.

Link to comment
Share on other sites

George Stephens lär ju också vara död då. :p iaf teoretiskt sätt.

 

Skulle tro att det fritt fram, tror inte att rättigheterna passas vidare, om inte förlaget som tryckt sagan har någonting att säga till om. (Ifall det finns kvar vill säga.)

 

Sen rör det ju sig också om folksagor, som ofta inte har någon bestämd upphovsman. Att George Stephen och Gunnar Olof Hyltén-Cavallius har skrivit ner dem i en samling är en annan sak.

Link to comment
Share on other sites

Jag hittade sagorna här: http://esplanaden.lysator.liu.se/index.pl?iid=267782

 

Eftersom de här sagorna verkar vara något slags urdrag ur samlingen som Gunnar Olof Hyltén-Cavallius och George Stephen gav ut så borde det inte vara några problem? Eller kan man kalla det att de är utgivna på nytt när de har lagts upp såhär på en hemsida?

Link to comment
Share on other sites

http://www.omnibus.se/svenskasagor/

 

dit kom jag när jag kikade lite, ser ut som det är mer reklam för typografier. Står att det endast ändrat lite stavning, annars helt i orginalskick. Dvs upphovsrätten är fri som en fågel.

 

Nyfiken på vilken du fastnat för? Om du törs avlöja det, du får gärna pm:a mig vilken annars. Jag lovar att hålla mig bort från den.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...