Jump to content

Slutartid vid sportfilmning?


Sudde

Recommended Posts

Har en liten fundering över vilken slutartid man skall ha när man filmar något som innehåller snabba rörelser, till exempel sport.

 

Med en lång slutartid blir objektet (till exempel en boll) suddig när den rör sig snabbt, men om man har en väldigt kort slutartid borde det bli lite hackigt eftersom objektet hinner röra sig ganska långt mellan varje frame. Självklart hinner bollen röra sig lika långt mellan varje frame oavsett om man har kort eller lång slutartid, men när man har längre slutartid så "smetar" bollen ut sig lite mer.

 

Någon som fattar vad jag menar? Min fråga är i alla fall vilken slutartid som är bäst för att filma en snabb sport!

Link to comment
Share on other sites

Jag hörde i helgen att det finns en tumregel som säger att man ska ha lika lång slutartid som hastigheten på objektet. Dvs om något rör sig i 10 km/h räcker det med 1/10, om det rör sig i 100 km/h ska man ha 1/100. I alla fall för vanligt foto, det borde ju vara samma sak för filmfoto.

Link to comment
Share on other sites

[citat=paracelsus]Jag hörde i helgen att det finns en tumregel som säger att man ska ha lika lång slutartid som hastigheten på objektet. Dvs om något rör sig i 10 km/h räcker det med 1/10, om det rör sig i 100 km/h ska man ha 1/100. I alla fall för vanligt foto, det borde ju vara samma sak för filmfoto.[/citat]

 

 

Kan säga direkt att det är fel, vanliga trick som inte tänks spelas i slowmotion är 300 en bra slutartid och för slowmotion ska du ha 600.. alldrig ha över 1000 för där börjar färgerna bli dåliga ju kortare (högre) slutartid du har..

Link to comment
Share on other sites

[citat=erreth]

 

Kan säga direkt att det är fel, vanliga trick som inte tänks spelas i slowmotion är 300 en bra slutartid och för slowmotion ska du ha 600.. alldrig ha över 1000 för där börjar färgerna bli dåliga ju kortare (högre) slutartid du har..[/citat]

 

Okej, då vet jag! Tack så mycket för svaren!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...