Jump to content

Hur mycket blir en manussida?


ghijohansson

Recommended Posts

Det brukar ju sägas att en sida manus i genomsnitt blir en minut film.

 

Bredvid mig just nu har jag boken Creative producing from A to Z, skriven av Myrl A. Schreibman. På sidan 66 anges det att en av Hitchcocks medarbetare beräknade att det blir i genomsnitt 47 sekunder film av en sida manus. Redan tidigare läste jag att 120 sidor manus ger 100 minuter film. Det läste jag i Elements of Screenwriting, skriven av Irwin R. Blacker.

 

Vilket är rätt?

 

Ja, jag vet att det är populärt att vid långfilmsmanus avvika från manus, så att beräkningar blir missvisande.

 

Och jag vet att folk är benägna att skriva så att de får med så mycket som möjligt på en sida eftersom studiofolk avskyr långa manus.

 

Nej, jag vet ej om Hitchcock skrev manus på det moderna sättet. En gång laddade jag ner ett manus från 1950-talet, och det var inte uppställt på det moderna sättet.

Link to comment
Share on other sites

Klassiska exemplet i detta temat är filmen All Is Lost. Den blev 1h 46min med ett manus som var 31 sidor. Varför? För att det inte fanns dialog.

 

Detta visar hur stor skillnaden kan vara. En van producent ser genast detta. Tittar han lite nogrannare kan han även gissa hur mycket dialog klipparen kommer att lämna bort. När han sen tittar hur många sidor manuset har, kan han uppskatta rätt pålitligt hur lång filmen skulle bli. Här är minut per sida principen mycket hjälpsam.

Link to comment
Share on other sites

Efter att ha läst svaren så googlade jag. Det tycks bli ungefär en minut per sida om mängden prat är någorlunda genomsnittlig. Jag menar om man bara räknar de sidor som faktiskt kommer med i den färdiga filmen.

 

Men visst, skillnaderna mellan olika filmer är noterbara. Så jag kan samtidigt förstå att det är svårt att ange ett genomsnitt.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...