Jump to content

Behöver Lite Hjälp med att starta med 3D effekter


ArvidSvarén

Recommended Posts

Herregud vilken bred fråga :)

 

Vad har du tänkt göra?

 

För modellering så är väl blender ett bra alternativ eller Cinema4D om du tänker compa i After Effects.

After Effects är bra för motion graphics och lättare effekter.

För Set extensions, mattepaintings passar det bättre med en mjukvara med större 3D stöd som Fusion eller Nuke.

3D elements som bilar, objekt whatever funkar väl C4D och AE som någon kompromiss (ingen egen erfarenhet av det).

Bör ju tilläggas att bemästra de här programmen är inte något man gör lätt, det tar tid att lära sig. Men man ser ju många amatörer göra vackra saker i After Effects och C4d/blender så det kommer du nog långt med.

 

I branchen är det ju i majoritet Nuke och Maya som används mest men sen finns det ju massa program för andra 3D uppgifter som mari, zbrush (texturing, skulptering) och synteyes, pftrack för matchmoving.

 

Om du specificerar lite vad du tänkt dig så blir det lättare att guida dig i rätt riktning.

Link to comment
Share on other sites

Jag skulle börja orientera mig lite i After Effects och Photoshop. Lägst insteg och finns mängder med tutorials på Youtube, eller http://www.videocopilot.net/

 

Försök inte ge dig in i Blender det första du gör, utan det kommer mest troligt skrämma bort dig. Cinema 4D och Zbrush är mycket mer hands on, Zbrush finns också i en gratisversion som heter Sculptris och är en förenklad variant för de som vill testa på mer. Men går att göra fina grejer även där. Saknar lite funktioner för professionella dock.

 

Sedan finns Davinci Resolve / Fusion av ett företag som heter Blackmagic, båda finns i gratisversioner och som det ser ut nu kommer dessa mest troligt att tas upp av fler bolag den närmaste framtiden. Vet att Chimney (https://www.chimneygroup.com/) tagit sig an det som sin huvud-suite för grading, som i sin tur kan vara ett bra insteg till just compositing också, om det är vad man är intresserad av.

 

Lite rörigt med alla program, men hoppas du får ut något av det. Jag var i dina skor för omkring 10 år sen, och det var bara att gräva runt för att försöka hitta det som gör det man vill göra. Är än idag långt ifrån fullärd, men kan åtminstone orientera mig i de flesta populära program. Det finns ju dock en uppsjö och har ännu inte lyckats göra någon full kartläggning av alla program som finns och "används av industrin", beroende på hur länge bolagen funnits och vilka behov sagda har så varierar det enormt vad de använder. Inte ovanligen kör de största bolagen också egenutvecklade verktyg, och de är ju omöjliga att lära sig själv - så det bästa är att skaffa sig sak-kompetens och allmän "know-how" om man vill jobba med det.

 

After Effects används dock i princip av alla bolag, för "lättare" produktioner, så man kan inte riktigt gå fel genom att lära sig det. Compositing som är att man lägger ihop olika delar till att bli en helhet bygger till stor del på att du lappar ihop bilder, video, 3D och så vidare, i en "compositor", som After Effects (delvis) är. Ibland för att fixa något som gått fel på inspelning, ibland för att "förbättra" - med effekter och så vidare. After Effects kan också användas till Motion Graphics, interaktivt och what not med rätt plugins. Cinema 4D är superbra för att det är enkelt att hantera kameror, ljus, compositing och så vidare på en relativt hög nivå, på ett väldigt enkelt sätt. Slutfinishen på det man gör där kan man sedan göra i After Effects.

 

Så ja, After Effects och Cinema 4D är mina rekommendationer, sedan Photoshop är mer eller mindre nödvändigt att kunna oavsett vad du ska syssla med, så lika bra att slänga med det också :).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...