Gå till innehåll

Bästa konverteringsteknik år 2015 för VHS > DV > ? format ?


art deco

Recommended Posts

Ny medlem här som ska rädda gamla VHS-familjefilmer till eftervärlden.

 

Om jag har förstått experterna rätt här så är bästa teknik idag att föra över VHS-erna via en omvandlare som ger ut en DV-signal som sen ska sparas ned för redigering på datorn. Av det jag funnit verkar den bästa tekniken/kvalitén år 2015 vara en ADVC-110 eller 300 för att göra 1:a steget till DV-formatet, men sen kommer nästa steg där det diskuteras vilken teknik som ska vara bäst.

 

Frågan blir alltså - när nu DV-strömmen kommer ur ADVC:n och ska sparas ned på datorn, vilket system ger absolut bästa videokvalité att sen bearbeta vidare med. Läste en tråd här att Avid Media Composer ger absolut bästa kvalité, den tråden är från 2011, och programvaran ligger runt 11.000:- idag vilket är saftigt för en privatperson, hur står sig den programvaran som finns i Macbook:s i jämförelse med avid-en. Sen har det dykt upp ett system kallad avidemux som ska vara en freeware, hur ligger detta i kvalité ?. För att göra det extra rörigt så har ju Adobe idag liknande program, jag kan köpa detta på nätet för runt 2800:-för programskiva, eller abonnera och betala en månadskostnad, då kan det ju vara bättre att bara betala några månader tills jag fört över allt och redigerat ner och "räddat" VHS-bibloteket.

 

Jag strävar alltså efter absolut bästa bildkvalité i konverteringen från gamla VHS-er, med någorlunda pris/teknik för en privatperson. Datalagringen vid själva jobbat är ju inte så dyrt då dagspris för hårddiskar med 3-4 TB är överkomligt.

Länk till kommentar
Share on other sites

För att få bästa kvalitet bör du läsa ut filen till miniDV- formatet med en bandspelate med TBC (Time Base Corrector).

Time base corrector

I min JVC-banspelare är detta inbyggt och den har både VHS och miniDV i samma apparat och den skickar miniDV direkt till datorn.

miniDV-formatet (AVI) kan läsas av de flesta videoredigeringsprogram och de behöver inte kosta mycket eller är gratis.

Länk till kommentar
Share on other sites

Hur mycket ska du faktiskt redigera? Har du filmerna i DV-format och bara ska göra enkel redigering är skillnaderna nästan noll mellan alla program.

Ska du fixa och färgkorrigera och göra DVD-skivor etc kan det blir större skillnad.

Länk till kommentar
Share on other sites

Jag vill minnas att jag för ungefär 10 år sedan gjorde som följer.

 

Spela upp bandet på VHS-bandspelare kopplad till DV-kamera som har DV-in (momsreglerna inom EU gjorde att långt ifrån alla kameror kunde ta in videosignal). Båda kamerorna är kopplade analogt till varandra. Anslut firewire-kabel från DV-kameran till redigeringsdatorn. Mata in strömmen i redigeringsprogrammet.

 

Som sagt, det var ungefär 10 år sedan, så jag kan minnas fel.

 

Det smärtfriaste är nog om du tar med högen med gamla VHS-band till något småföretag. Eller till något företag som är specialiserat på konvertering. Kolla dock först vilka videostandarder som ditt redigeringsprogram hanterar. Säg till företaget att du vill ha bästa möjliga kvalitet (bland de alternativ som ditt redigeringsprogram hanterar). Men fråga om pris innan du bestämmer dig.

 

I grunden håller jag samtidigt med Max H.

Länk till kommentar
Share on other sites

Delta i konversationen

Du kan posta nu och bli medlem senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Gäst
Skriv ett svar...

×   Klistras in som rik text.   Återställ formatering

  Endast 75 max uttryckssymboler är tillåtna.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa redigerare

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder från URL.

×
×
  • Skapa nytt...