Jump to content

Prisvärd kamera för film/musikvideo-produktion? (nybörjare)


Chris891

Recommended Posts

Hej mina vänner!

 

Det har blivit dags för mig att ta mitt kreativa sinne till en ny nivå, och jag tror att en filmkamera skulle vara till stor hjälp. Frågan är vilken kamera en nybörjare som jag borde satsa på?

 

Jag har kollat igenom X olika DSLR kameror med omdömmen/exempelvideos och tycker att Canon EOS 60D verkar intressant.

 

Kameran skall enbart användas till filminspelning, främst musikvideor, och då känns det som en Digital Systemkamera verkar vara det bästa alternativet för mig (rätta mig om jag har fel)?

 

Min budget ligger på ca 6000-8000kr och tanken är att det ska räcka till kamerahus och ett helt dugligt objektiv, så att jag kan komma igång att filma direkt!

 

Kan ni som är mer specialiserade inom detta område, tipsa mig om vad som kan tänkas vara en bra kamera att börja med? Och vad jag bör tänka på?

 

Bör tillägga att jag självklart vill ha så bra film kvalité som möjligt. HD 1080p helst. Ljudkvalité är oviktigt och kan lösas externt i framtiden om så behövs.

 

Väldigt tacksam för svar!

 

Mvh,

Chris

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Du nämner varken stativ eller mikrofon. Just det, om man ser till vad andra tycker om nybörjares videofilmer så är det vanligaste klagomålet (när det gäller tekniska tillkortakommanden) att det inte går att höra vad folk säger. Det näst vanligaste klagomålet är att bilden skakar. Så jag hoppas du har tänkt på hur du ska få bra ljud och skakningsfri bild.

 

Nej, jag har inget specifikt förslag när det gäller vad du ska köpa för kamera. När jag nyss köpte kamera så utgick jag från hur jag skulle få bra ljud till lägsta möjliga pris. Jag menar, det är lättare att få bra bild än bra ljud, så därför prioriterade jag möjligheten att få bra ljud.

 

Jag vet inte var i landet du bor, men du kan ju kolla om det i din närhet finns någon föreningsdriven lokal-TV-station eller förening för filmskapare. Jag menar, om du träffar likasinnade så får du värdefull information, och kanske även någon att samarbeta med.

Link to comment
Share on other sites

Folk pratar alltid om kort skärpedjup osv som något av det viktigaste i film. Tittar man på belönade filmer är det väldigt få shots som faktiskt ser så ut. Att kunna göra det är bra men det är sällan.

Därför är det i regel bättre att fuska sig till detta korta djup de gånger det behövs och istället satsa på en videokamera.

 

60D är en fin kamera men den skippar för mycket linjer för min smak.

Hade hellre kikat på en Canon Legria G25 eller G30. Behöver du XLR-inputs finns bägge i proffsvarianter vid namn XA10 resp. XA20.

De har bildstabilisator och kan köras helt manuellt. Finns en film där de jämför XA10 mot 60D på youtube. Sök och kika på den.

 

Du kan använda ett stativ av lättare sort som motbalans och bygga dig en relativt billig steadicam att gå runt med. Bildstabilisatorn kommer jämna ut när du går.

 

Notera att G25/30 är samma som XA10/20 i bildkvalité.

 

Ljud spelar du antingen in via extern mic in via XLR till XA10/20 eller så skaffar du en Zoom H1 med en bra shotgunmic.

En shotgunmics uppgift är att ta in ljudet i fronten och sortera bort skiten som kommer på sidorna.

 

Ett alternativ jag hellre hade kört på, om jag skulle köra en DSLR-liknande kamera hade varit Panasonic G6 alt. Blackmagic Pocket cinema camera.

De är mer anpassade för filmning än 60D med Zebras, focus peaking osv.

 

// A

Link to comment
Share on other sites

Glömde nämna att kameror med stora sensorer ofta dras av moiré och aliasproblem. Canon är experter på detta på sina DSLR:er för att man hellre ska välja videokameror för just - video.

 

Jag brukar säga att en stillbildskamera är lika bra för video som en videokamera är för stillbilder.

 

// A

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...