Jump to content

Dags att uppgradera datorn.


goffemannen

Recommended Posts

Jag tänkte uppgradera min dator lite igen.

 

Detta köptes 2010

Intel I5 750 @ 3.8ghz

Corsair H50

4x4gb Corsair XMS3 DDR3 1333MHz

Gainward GeForce GTX 470 1280MB

Gigabyte GA-P55A-UD3, P55, Socket-1156

2st SSD diskar - en system och en till chache+buffert för redigering.

5st mekaniska diskar

Corsair TX 650W nätagg

 

Datorn används mer och mer till redigering av film(AVCHD) i Premire Pro CS6 och After Effects CS6. Projekten blir också stadigt större och tyngre och en uppgradering av processorn skulle inte vara fel.

 

Jag har kikat på Intel I7 3930K. Är det ett vettigt köp för det ja håller på med. Det borde väl bli ett ganska stor prestanda lyft jämfört med vad jag har nu? Högre klock, 6 kärnor och Hyper-Threading = 12 kärnor, jämför med nuvarande 4 kärnor.

 

Några moderkort ja funderar på är - Gigabyte X79-UD5 X79, ASUS P9X79 Deluxe, Asus SABERTOOTH X79 TUF, ASRock X79 Extreme9

 

Sen behöver jag väl köpa en ny processor kylare också för min H50 passar väl inte? En corsair H80 borde väl funka bra? Eller ska man ta en Antec KÜHLER H2O 920 istället?

 

Minnen behöver jag väl inte köpa då jag redan har 4st likadana. Det är väl quad channel på 2011?? Visserligen kostar det bara 770kr för att köpa 16gb till.

 

Klarar jag mig på mitt nätagg eller måste ja köpa nytt? en i7 3930k drar väl lite mer än min I5 750?

 

 

Såhär ser kundvagnen ut. Ja la till 2 2tb lagringsdiskar till videofilerna också som ja tänkte göra i RAID.

 

http://www.inet.se/kundvagn/visa/2177854/2012-08-20

Link to comment
Share on other sites

Utifrån den uppsättning du har just nu så är väl det enda du kan vinna att köpa en i7:a. Det som suger mest ström är ju egentligen inte processorn, utan snarare grafikkort och mekaniska delar - om du har många interna hårddiskar och CD-läsare. Är det samma sockel så kan du i regel använda samma kylare, men lägg till ny kylpasta.

 

Angående minnen så ser du ju om du använder allt ditt RAM, i så fall kan det vara värt att lägga till mer. Annars kan du alltid satsa på minnen med högre clock.

 

Vill du ha ett enormt lyft och redigerar väldigt stora projekt, så kan det vara värt att kika på moderkort som klarar av två fysiska processorer. Ofta fungerar dessa dock bara med Intel Xeon, vilket kan sluta som en ganska dyr historia.

 

Utgår jag från din varukorg så tänker jag rent spontant att du bör köpa snabbare minnen.

Link to comment
Share on other sites

Okej. frågan är om ja kommer klara mig på mitt nätagg då. Ja ska ju ha i 2st diskar till som ja tänkte köra i raid. Blir det inte raid blir det bara 1 disk till. Men kommer ta bort 1 av de gamla ja har vilket resulterar i max 6 mekaniska diskar och 2 ssd diskar. Har 1 dvd läsare.

 

Det är inte samma sockel därför ja behöver byta kylare.

 

Var hittar man sånna moderkort???

 

 

När ja tänker tillbaka så har ja nog aldrig maxat minnet så behöver nog inte 32gb i dagsläget. Kommer ja märka nån skillnad mellan nuvarande 1333mhz och t.ex 1866mhz?? Eller behöver man gå ännu högre??

 

 

 

Edit: Nuvarande kundvagn. http://www.inet.se/kundvagn/visa/2179305/2012-08-20

Link to comment
Share on other sites

Jag tror att 1866MHz kommer duga alldeles utmärkt.

 

Komplett.se - ASUS Z9PE-D8 WS, 2xSocket-2011 Är exempel på ett sånt moderkort. Är socket 2011 också, precis som den processor du har i ditt exempel. Vilket skulle innebära att du kan köra 2 såna processorer, och således få ut 12 fysiska kärnor. Eller om du vill spara pengar, köpa in två st Quad-core, som då ger åtta kärnor.

 

Intel Xeon används oftast i arbetshästar dock. Jag är inte helt 100 på varför, men det kan vara så enkelt som att Intels mest high-end processorer går under den beteckningen. Dock kan det vara värt att läsa på om. Dessa finns i upp till åtta kärnor. Allt handlar ju såklart om budget. Men väljer du dubbla processorer så behöver du nästan garanterat ett nytt nätaggregat.

 

Men förutom det, så tycker jag inte att det är något mer du ska behöva ändra på. Om dina projekt växer och du arbetar professionellt, så kan det vara värt att kika på. Jag tror att AE kan utnyttja 16 kärnor, 32 threads. Men jag är inte säker. Också värt att läsa på om alltså.

 

Lycka till! :)

Link to comment
Share on other sites

Ja tror ja klara mig bra på en 3930k i nuläget :).

 

Okej. Men blir det nån märkbar skillnad på att ha 1866 jämfört med 1333?? Eller syns det bara i benchmarks?

 

Det beror på vad du jobbar med. Helt enkelt. Snabba gör alltid skillnad, nästan oavsett vad du jobbar med. Hur stor skillnaden är, är en annan femma. 1333MHz är dock inget jag skulle skaffa idag så att säga. Har du dock gamla minnen, kan det vara värt att fortsätta med dem ett tag till och byta när du känner att du vill :) Vill du vara lite förebyggande kan du ju kika på ett moderkort för dubbla processorer, så kan du ju alltid investera i den där andra processorn vid ett senare tillfälle. Är dock inte helt hundra på om det fungerar, kanske måste ha 2 st på en gång för att den ska snurra på.

 

Tycker du att du klarar dig på det så är det dock utmärkt. Det blir helt klart ett lyft med en 6-kärnig processor, men samtidigt så kommer det inte ta ner renderingstiderna så kopiöst mycket. På mitt tidigare jobb så hade vi en dator med 16 fysiska kärnor, tyckte ändå renderingarna gick ganska långsamt. Då var det visserligen mest 3D, vilket är betydligt mer krävande, men det räcker ju med att slänga ihop lite partiklar i AE, så har man många timmars roligt renderande framför sig :).

Link to comment
Share on other sites

Du bör helt klart välja ett kraftfullare nätaggregat - utan tvekan. I sammanhanget kanske du borde välja en ny datorlåda också - så får du ju två datorer istället för en :)

 

Angående processor så tycker jag att 3930K ger mest för pengarna.

 

Tanken med Smörgåsmannens tips angående moderkortet ASUS Z9PE-D8 WS är bra eftersom det stödjer två processorer - DOCK INTE 3930K tyvärr.

Kikade själv på det som alternativ och hade 3930K fungerat så hade jag valt det.

Link to comment
Share on other sites

Så 3930K passar inte? Det är ju samma sockel, dock. Nåja, skulle det bara vara kompatibelt med Xeon, så är det inte mycket att tänka på. Alls. Då en processor kostar ungefär lika mycket som en hel rigg.

 

Det moderkortet stödjer bara 2xxx-modellerna av i7-processorerna tyvärr.

Link to comment
Share on other sites

Äsch. Det skiljde bara 200kr mellan ett ax och ett hx så ja tog ett ax =). Jag tog 16gb minne till, samma som ja har nu så ja har 32gb istället. Väntar tills typ 2000mhz blir billigare och köper sånt då så ja verkligen märker skillnad.

 

Grejorna ligger hos mitt utlämningsställe nu så blir att skruva ihop skiten ikväll =).

Link to comment
Share on other sites

datorn är nu igång och ja har bara hunnit testa lite än så länge. Klockat den från 3.2 till 4.3 också. Bra skillnad i fart jämfört med den gamla datorn.

 

Idag beställde jag lite nya fläktar för att få ner temperaturerna lite.

 

4st Akasa Viper 140mm PWM till chassit och 2st Noctua NF-F12 PWM 120mm till processorn.

 

Viper fläktarna ska tydligen ha riktigt bra flöde utan att låta allt för mycket. Noctuan ska va en ny modell som ska va framtagen för radiatorer och har fått bra betyg.

 

Blir två viper fram och en på sidan som insug och en i taket som utsug. Processor kylaren sitter där bak och kör push & pull utsug. Ska även se om ja får plats med en av de gamla fläktarna i taket ovanför processor kylare. Det är trångt som fan där så det är inte säkert att det går.

 

 

Alla nya fläktar ska kopplas till moderkortet och styras därifrån.

 

 

Just nu har jag de två 140mm fläktarna som följde med chassit, 1 Artic cooling F12 i sidan. De flödar för lite för ljudnivån de har på full fart.

 

Sen har jag 2st Artic cooling F12 PWM till processorn.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...