Jump to content

Titlar på svenska och engelska?


mästar

Recommended Posts

Hej!

 

Försöker reda ut vad det finns för olika titlar runt film och foto - på både svenska och engelska - men blir inte riktigt klok på´t.

 

Börjar med några:

 

Fotograf / Photographer - är man det både när man tar stillbilder och filmar?

 

Filmskapare / Filmmaker - hur bredd är man då?

 

Vad är man om man spelar in dokumentärer? Och när är man det? Måste man filma själv?

 

Kan man vara artist (på engelska) inom film?

 

Tack på förhand!

Link to comment
Share on other sites

Stämmer bra det. Å andra sidan tänker nog folk på "cinematographer". Likväl är det ingen som vet vad en "sumprunkare" är för något. Ja, ni göteborgare kanske...

 

Yepyep, fast ser snarare "Chefsfotograf" som en mer "classy" motsvarighet än en halvtaskig översättning. Sen är det ju tur att vi bor i Sverige där engelska är lika accepterat som svenskan.

Link to comment
Share on other sites

Stort tack för era svar!

 

Vad skulle ni kalla en person som jobbar, dvs tar betalt, för att göra:

 

- dokumentärer med egen kamera och gör allt själv.

- gör olika typer av filmer där det ej finns skådespelare, och gör allt själv.

- tar stillbilder.

 

Engelska och svenska. =)

Link to comment
Share on other sites

Independent filmskapare eller frilansare. Men förstår inte riktigt varför någon skulle betala för att få en dokumentär gjord utan att själv vara involverad i produktionen. Låter mer som något man gör utanför jobbet om du frågar mig och då passar nog independent (oberoende) filmskapare bättre. Är inte så vanligt att man gör allt själv på en professionell nivå.

Link to comment
Share on other sites

Stort tack för ditt svar! Anledningen till att jag frågar är att jag vill kunna söka på folk som "jobbar så" och inspireras. =) Hittar inte så mycket på independent filmskapare dock? :/ Dom tre punkterna jag radade upp är förmodligen tre olika titlar? =)

Link to comment
Share on other sites

Det du söker är frilansare helt enkelt. Några officiella titlar utöver det tror jag inte finns. Dessa frilansare får sina jobb i sin tur

från agenturer också, t ex Magnolia Agency. Frilansarna har självklart egna sidor med där det

beskriver mer innegående vad de kan erbjuda men googla "frilansare" eller "stand-alone-documentary-creator" blir nog svårt.

Link to comment
Share on other sites

Nja det är nog inte det jag letar efter. Jag tänker mer på personer som jobbar med foto/film(ej film med skådespelare alltså)/dokumentärer/musikvideos/extremsportfilmer mer som en konstforum snarare än yrke. Dom gör det mesta själv och tjänar inte alltid pengar på det om dom inte gör någon special deal. Om vi tar Den svenska björnstammen som exempel. Dom gör små filmer/dokumentärer om sig själva. Där det enbart är dom som gjort dom. Vad skulle dom kunna kalla sig då? Engelska - Svenska. =)

Link to comment
Share on other sites

Hur ska du hitta en term på något som varken är ett yrke eller en specialisering? Börja gräva så pass djupt i termer som du verkar göra i nåt så pass inofficiellt som detta fyller ingen funktion. De människor, eller konstnärer rättare sagt, som specialiserar sig inom dessa små kretsar kallar sig säkert en massa saker men det finns ingen ordlista för dessa påhittade mumbojumbo-titlar. Jag träffade en konstnär en gång som kallade sig "Utåtriktad Filantrop-Konstnär". Tro mig, det är inget du slår upp i en ordbok. När det handlar om nåt så enkelt som icke vinstdrivande konstnärs-projekt finns det ingen relevant anledning till att låsa sig vid termer eftersom de inte fyller någon funktion. Om det nu mer handlar om att hitta dessa människor via Google eller liknande gör du nog bäst i att bara testa dig fram för någon optimal term tvivlar jag på att du hittar.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...