Jump to content

50P till 25P


casino83

Recommended Posts

En vän till mig (faktiskt) har klantat sig och filmat samt redigerat en musikvideo i 50P och vill behålla resultatet så mycket som möjligt vid utrenderingen.

Jag har föreslagit att hon ska använda sig av Twixtor för att konvertera till 25P.

 

Någon som har annat förslag?

Link to comment
Share on other sites

Hon har gjort en musikvideo (antagligen för Youtube). Själv redigerar jag i Premiere på PC, men hon arbetar i Final Cut på Mac.

Klantigheten tror jag ligger i att hon inte förstod vad hon gjorde när hon filmade i 50P (haha).

Hur som helst - nackdelen med att bara rendera ut det i 25P är att hon upplever att det inte blir samma flyt i bilden.

Link to comment
Share on other sites

Självklart blir det mindre flyt i bilden när man tar bort varannan bildruta. Om man dessutom filmat med kort slutartid och har mycket rörelser i videon så syns problemet tydligare. I efterhand kan man försöka lägga på rörelseoskärpa t.ex. med MFlowBlur i avisynth men det blir sällan lika bra som om man hade filmat med längre slutartid och tänkt på att inte ha för mycket rörelser i videon redan från början. Å andra sidan kan man undra om någon annan än hon själv tänker på skillnaden om man inte har sett 50p klippet innan man ser 25p klippet? Lägger man sedan på rörelseoskärpa för att mildra "oflytet" kanske man istället blir missnöjd med att det blir suddigt och får en del mysko bildstörningar istället...

 

(Jag misstänker att det var din vän som mailade mig och bad om hjälp, jag har försökt litegrann men vet inte om hon blev nöjd).

 

Även SVT lägger ut video i 25 fps på SVTPlay trots att de filmat i 50P som de sänder med på SVTHD. Man kan se att det är hackigare om man jämför men är innehållet bra så tänker man inte på det efter en stund när man tittar. Allt är ju en kompromiss mellan flyt, upplösning och kvalitet.

 

Kan man fixa rörelseoskärpa i twixtor? Trodde det programmet var mer till för att interpolera fram högre framerate istället för lägre. Men visst om man interpolerar upp det till 150 fps med twixtor och sedan överlagrar 3 bilder i taget så kan man ju grovt sett få det att motsvara en slutartid på 1/50 s i 50 fps och sedan tar man bort varannan bildruta för att få 25 fps. Då kanske man får trippelkonturer i de 3 överlagrade bilderna. Men om man istället interpolerar upp till 1500 fps med twixtor och överlagrar 30 bildrutor i taget innan man tar bort varannan bildruta så bör man ju få ganska snygg rörelseoskärpa. Så frågan är hur mycket arbete man vill lägga på att lösa problemet. Även om rörelseoskärpan blir snygg så kanske det ändå är för mycket rörelser i videon för att få det snyggt vid 25 fps. Risken är att det blir smetigt istället för skarpt och hackigt.

 

En sak man skulle kunna prova om videon är filmad handhållet är att först stabilisera kamerarörelserna med t.ex. VirtualDub Deshaker plugin så att man får ett stabilare utgångsmaterial innan man lägger på rörelseoskärpa med t.ex. Avisynth MFlowBlur. Videoklippet jag tittade på var alltför kort för att se om det var problem med kamerarörelserna (hon kanske filmade med steadicam, vad vet jag). 25 fps och handhållet är sällan en lyckad kombination.

 

Men som sagt, jag tror hon gör det till ett större problem än vad det egentligen är. Upplever du också att hennes 25p version är hackig eller är det något hon mest ser själv?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...