Jump to content

Två manusfrågor.


Martin Oller

Recommended Posts

En fråga till...

 

 

CHIEF MÓHILM

Fine. We got fresh ones --

 

Chief turns his head towards wagon on the road

 

(CONT'D) CHIEF MÓHILM

-- incoming.

 

________________________________

 

Detta känns helt fubar... hur skriver man?

 

precis som du gjort, men (cont'd) ska stå efter karaktärens namn, inte innan.

Link to comment
Share on other sites

Ska någon annan regissera tycker jag man enkelt kan skriva DAG eller NATT efter int/ext. Så får den välja tidpunkt efter eget tycke. Såvida det inte är viktigt och avgörande. Tex, om du tycker hela filmen utspelar sig i solnedgång, eller en viss sen är i morgonljuset.

Ska du själv regissera. Skriv det som blir enklast för dig själv. Dock kanske hålla sig till ett antal olika tidpnkter för att det inte ska bli för plottrigt.

 

Byter man karaktär eller att den åldras. Skriv det. Det är ju därför det ska stå, för att man inte ska bli förvirrad eller missa något. Om det är versal eller ej spelar nog ingen roll.

tex, A ten year older Nisse, NISSE (20), enters the room.

 

En grotta hade jag skrivit interiör. Väggar och tak, då är det int. :)

Link to comment
Share on other sites

INT/EXT. Tummar med detta, Morning, Sunset... ser det ganska friskt i moderna "Hollywood-manus". Jag får intrycket att det inte på något sätt är tabu att tumma på detta år 2011. Bör jag hålla mig inom "Morning" och "Sunset", eller är det assrape på att skriva typ "Gloaming"? Känns så onödigt att hålla på att beskriva settingen varje gång, göra manuset plottrigt när det egentligen inte behövs liksom.

 

edit: Just det... INT/EXT... är det no-no att ens tänka tanken "detta är i studio"? Ta en grotta, t.ex... självklart en interior, men skriver man EXT ändå?

 

INT då är du inomhus, EXT utomhus - så som du upplever det på filmen, inte var det faktiskt spelas in. Just en grotta kan ju kännas som inomhus, för att du inte ser himmel och horisont och det inte regnar på dig. Men du behöver inte beskymra dig om inspelningsplatsen.

 

Tid på dygnet har egentligen bara den betydelsen att det ska hjälpa till vid ljussättningen / val av tidpunkt för inspelning. Om det inte är viktigt att se soluppgången, strunta i att skriva SUNRISE, utan skriv DAY eller NIGHT, beroende på situation. "Gloaming"-stunden på dagen är i regel ointressant. Då är det "DAY".

 

--

 

Du behöver inte beskriva platsen varje gång. Det räcker med att du presenterar "Grottan" första gången. Nästa gång vi är i "Grottan" vet vi vad det är för en plats.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...