Jump to content

Adobe premiere och after effects, hjälp?


jonkanon

Recommended Posts

Moj på er,

 

Eftersom alla regissörer envisas med att skriva sina egna manus i detta avlånga land, så ska jag nog banne mig lära mig vad som behövs för att axla regissörsrollen någon gång i framtiden. Och för att börja någonstans så tänkte jag försöka känna lite på redigering och så.

 

Men jävlar vad kass jag är på den mjukvaran. Jag såg att någon sökt info tidigare men inte fått svar, så jag öppnar en ny tråd. Jag behöver lära mig de mest grundläggande grunderna i Adobe premiere och after effects. Jag måste skamset erkänna att jag inte ens förstår hur man importerar material eller jobbar med det.

 

När grunderna finns så kan jag pilla runt och lära mig så som jag gjort med andra programvaror men just nu söker jag tutorials för miffon.

 

Mer specifikt så är min önskan till att börja med att importera stillbilder och dona ihop en stopmotion sekvens.

 

Någon som kan tipsa om tutorials som existerar eller någon som vill dra några steg i hur man bär sig åt. Detta skulle göra mig ytterst tacksam.

 

/jon

Link to comment
Share on other sites

nu lyckades jag minsann få till en kort sekvens "länk borttagen# om ni vill se rallybilar krockar.

 

men detta var inte på något sätt kontrollerat från min sida. så jag behöver fortfarande grunderna.

 

kanske någon bok som rekommenderas som man kan låna på biblioteket, men någon bra då, för jag lånade en macromedia bok och den var inte mycket att ha.

 

vi får se vad ni säger,

 

jon

Link to comment
Share on other sites

Börja med manualerna. Speciellt till After Effects som är ett väldigt avancerat med oändliga möjligheter.

Utöver det finns det rätt många läroböcker för specifika program, gör en sökning på Amazon.com. Har själv inte läst några så jag kan inte rekommendera någon speciell.

http://www.totaltraining.com/ har DVD-träningsvideos till båda programmen som är bra, men väldigt dyra tyvärr.

Link to comment
Share on other sites

Det blir nog biblioteket, för jag har bara demoversioner. Det finns inte så mycket mer än hjälpfiler, som jag inte vet vad jag ska söka efter, i. Men tack för svar, och om någon annan har något tips så kom gärna med något förslag.

 

Har hittat lite, men det är bara utdrag ur saker som man kan köpa dyrt. Och det är det mest grundläggande jag behöver, sen när jag vet specifikt vad jag vill göra så kan jag söka efter just det, men just nu vet jag inte vad jag vill?!?

 

Tjo,

 

jon

Link to comment
Share on other sites

Här har du lite grundläggande om Premiere Pro 1.5. Kapitel 1+2 är gratis medans resten kostar pengar: http://movielibrary.lynda.com/html/modPage.asp?ID=129 (Alla kapitel finns att köpa på DVD)

 

Hos Wrigley Video Productions hittar du en del tutorials: http://www.wrigleyvideo.com/videotutorial

 

Håller också med Ronnie - läs manualerna och helst inte bara en gång. Att läsa dom igen friskar upp minnet och ger flera "aha-upplevelser" som är guld värda.

 

Att komplettera med DVD från TotalTraining är dyrt men du lär dig programmen ända från grunden till mer avancerat användande. Kolla in deras Value Bundles för bättre pris. Det går även att hitta både nya och beganade ex på http://www.ebay.com

Du kan ju börja med Adobe Premiere Pro Tips&Tricks som inte är så dyr så får du en "hint" om hur deras DVD's är: http://www.totaltraining.com/prod/adobe/premierepro_tnt.asp?mscsid=

 

Mina DVD's från TotalTraining har för mig varit värda varenda krona jag köpte dom för. Det kändes för mig meningslöst att köpa program för flera tusen kronor och försöka lära sig allt själv utan professionell hjälp.

 

Fördelen är att du lär dig programmet så när du får en idé om att göra något så tar det inte så lång tid för dig att förverkliga din idé efterssom du redan behärskar programmet och vet när och hur du tex bäst använder en viss effekt. Samma sak gäller här som för manualer, se inte bra en gång på DVD-skivorna. Jag lär mig något nytt varje gång jag tittar på dom.

 

Glöm inte heller http://www.adobepress.com Dom har många och bra böcker både grundläggande och mer avancerade, tex deras Classroom In A Book-serier. Alla deras böcker har ISBN-nummer och går därför utmärkt att köpa i en svensk bokhandel. Jag kan rekomendera Premiere Pro 1.5 Studio Techniques som är skriven av Jacob Rosenberg (Samma kille som håller i TotalTraining for Premiere Pro 1.5)

Snart släpper dom Adobe After Effects 6.5 Studio Techniques som du kan läsa mer om här: http://www.adobepress.com/title/0321316207

 

Så, för att lära sig gäller det att "suga" upp så mycket information som möjligt: Manualer, böcker, tränings-DVD's, tutorials på internet, olika diskussionsforum.

 

Det här är iaf vad jag rekomenderar och jag hoppas att du hittar något som passar dig och din plånbok. :)

 

/Roger

Link to comment
Share on other sites

Jag tackar och bockar för den utförliga informationen, vissa delar har jag hittat själv men några tips var nya för mig. Tyvärr så har jag inte många pengar över just nu för att ens köpa lite billig litteratur, så jag vänder mig nog till bilblioteket och hoppas att de vill ta hem böcker eller har några.

 

I min jakt har jag även hittat några länkar som jag då kan bidra med ifall någon annan letar.

 

http://www.vtc.com/

här finns några gratiskapitel som man får titta på, men verkar vara överkomligt att abbonera per månad och få tillgång till allt. Och det finns tokmånga olika mjukvaror.

 

http://www.xtreme-is-back.com/tutorials.html

någon som gjort lite gratistutorials.

 

http://www.wrigleyvideo.com/videotutorial/

ytterligare gratistutorials.

 

http://www.stevengotz.com/premiere.htm

här finns många resurser samlade, har inte kollat hela än men den har varit bra så här långt.

 

Men jag tar gladeligen emot fler tips ifall någon vet något mer....

 

 

/jon

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...