Jump to content

Upplösning på ccd - har jag fattat rätt?


Luzer

Recommended Posts

Det finns ju olika upplösningar på olika ccd chip och jag är lite förundrad. Så jag vill ha klarhet i detta :)

 

1. Man brukar ju tala om storleken på dom tre ccd chipen (om det är en 3ccd kamer). 1/3" är ju ganska vanligt, även 2/3". Men när man snackar om storleken, är det då även en fast upplösning, tex att 1/3" har en viss upplösning medans 2/3" har c:a dubbelt så mycket ?

 

2. Filmar man i 4:3 så är det ju en fast upplösning på 720 x 576 eller nåt sånt? Men det betyder inte att chipen har dessa upplösningar? Dom har mycket högre eller...och sedan när man redigerar det så det sista man gör att spara man ner det i "rätt" upplösning beroende på vad man skall ha det till?

 

Jag trodde alla dvd kameror hade samma upplösning, eftersom när man tankar in sitt material så får man ju alltid samma storlek på bilden, inte om du jämför aspecten då men har du filmat 4:3 med en skit dvkamera och tankar in det via firewire, samtidigt som du filmat i 4:3 med en tokgrym dvkamera och tankat in det så har ju bilden samma upplösning när du tankat in den väl?

Link to comment
Share on other sites

Hej. Jo alltså ccd chipet i din kamera

(vilken kamera du än använder... analog eller digital video, Hi8, DVD, DV eller DVC-PRO) Har en viss storlek så klart. Tillexempel 1/3" Detta är alltså den fysiska storleken på chipet. Större desto bättre bild kan man säga, precis som 8mm eller 35mm. Sedan när du importerar filmen till din dator så ja, är den "alltid" 720x567, om du importerar den genom en DV ström. (Analog video har oftast olika storlekar att välja på) Men sedan har ccd chipen olika upplösningar. olika mängd pixlar på ccd chipet. Exempel är en Panasonic kamera NV-GS 400 har:

CCD storlek 3x 1/4.7"

CCD brutto 3x 1070000

 

Canon XM-2

Format 3x 1/4 tum CCD

Totalt antal:470.000

 

 

Sony HDR-FX1

CCD storlek 3x1/3`

CCD brutto 3x1120000

 

Men storleken på filmen när du importerar den är somsagt 720x567.

 

Ja hoppas de blev till NÅGON hjälp =)

 

Mvh/ Martin L

Link to comment
Share on other sites

Ja, det är viktigt att skilja på begreppen format och kamera.

 

Kameran kan ha vilken storlek på bildsensorn som helst. Och som redan sagts; ju större, desto bättre och skarpare bild. Vad som händer är att kameran i grund och botten "pressar ned" storleken för att passa formatet. För du vet ju att du kan titta på en VHS-film som är inspelad på 35 mm! Det är samma sak med en professionell videokamera.

 

Så följande påståenden kan man säga att de är sanna:

* Bra kamera + dåligt format = bra bild

* Dålig kamera + bra format = dålig bild

 

Storleksordningen 1/3 tum, 2/3 tum och så vidare är vanligast på analoga videokameror. För där kan man ju inte räkna pixelantalet, bara linjerna.

 

Digitala videokameror är desto mer exakta och då är det lättare att prata om "3 megapixlar" eller liknande. Fast givetvis kan man säga 2/3 tum också, även om det inte ger så mycket mer information.

 

PAL-formatet har upplösningen 720 x 576 - alltså 0,41 megapixlar.

 

[citat=Luzer]Men det betyder inte att chipen har dessa upplösningar? Dom har mycket högre eller...och sedan när man redigerar det så det sista man gör att spara man ner det i "rätt" upplösning beroende på vad man skall ha det till?[/citat]

 

Ja.

Link to comment
Share on other sites

Storleken på chippen är som regel av större vikt än pixelmängden, då den senare kräver att man tar en hel del teknikbjäfs i åtanke, som pixel shift etc. Allmänt kan man väl säga fler pixlar ger en skarpare bild än vad färre pixlar ger. Att ha stora chip är framförallt viktigt för att få så kort skärpedjup som möjligt, och det är det klart att man vill ha.

 

/Jakob

Link to comment
Share on other sites

[citat=Luzer]Men det är väl bara digitala videokameror som har ccd chip?! Analoga videokameror fattar jag nog inte riktigt hur dom fungerar, kanske får bli en annan tråd...[/citat]

 

Hej. Jo Analoga kameror ex: Hi8, använder sig av ccd chip! inte exakt likadana men i praktiken fungerar dom likadant. En liten platta fylld med silicon punkter som fångar upp ljus och skickar en (analog) singnal med info om var färg och ljud m.m. (även i en DV kamera är singnalen mellan ccd chipet och processorn analog)

 

Mvh/ Martin L

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...