Jump to content

Ljudet som på bio?


Gren

Recommended Posts

Hej alla!

Jag är nyfiken på hur man får till ljudet så att det låter som på bio. Jag menar det där tal ljudet som hoppar ut ur duken. Naturligt låter det sällan. Ljudet är ju kraftigt komprimerat, men vet någon vad det är för utrustning man använder? Rörkompressor? Flerbandskompressor? Annat? En simpel plugin lär nog inte duga... Alla filmer låter ju nästan likadant, så det måste finnas någon allmän standard som ljudläggarna följer.

Nivån verkar ligga lite under -12 dB vad som än händer. Endast explosioner och extremt kraftiga ljud kliver nära nollnivån.

Någon? ...eller är det en hemlighet???

 

MVH Gren

Link to comment
Share on other sites

[citat=solklar]Alltså filmdukarna i biograferna har en massa minimini hål i sig, så små så att man inte kan se dom, och där bakom finns ljudanläggningen. Därför ljudet kommer från bilden.[/citat]

Haha. Jättekul!

Nåväl. Tur att det finns andra forum, där man diskuterar lite mer sakligt om ämnet. Om någon är intresserad, hittade det här nyss:

http://recording.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=18496

Link to comment
Share on other sites

[citat=Gren]Haha. Jättekul!

Nåväl. Tur att det finns andra forum, där man diskuterar lite mer sakligt om ämnet.[/citat]

 

Vad gäller själva mixningen av ljudet så är det som du skriver ett användande av kompressorer och andra sådana effekter (EQ, Limiter, Exciter, o.s.v.) som man använder för att pressa upp ljudtrycket så mycket som möjligt, och få det jämt. Sedan kommer de där riktigt häftiga effekterna och får lite mer utrymme i mixen där det behövs.

Detta kan man åstadkomma med pluggar av olika slag, även om jag misstänker att (precis som inom t.ex. musik) ljudmixarna använder en massa olika typer av saker för att få fram "det där" ljudet. T.ex. rörkompressorer och liknande. Vad man exakt använder är nog efter tycke och smak.

Alla effekterna finns ju som plug-ins, men de bra är inga "enkla" plug-ins, och många är dyra (även om det finns gratis-pluggar som är ruskigt bra).

Sedan gäller det "bara" att hitta det man själv tycker är bra, och öva för att få fram den där rätta mixen/masteringen av ljudet.

 

M.v.h.

Fredrik Blom

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...