Gå till innehåll

Ljudet som på bio?


Gren

Recommended Posts

Hej alla!

Jag är nyfiken på hur man får till ljudet så att det låter som på bio. Jag menar det där tal ljudet som hoppar ut ur duken. Naturligt låter det sällan. Ljudet är ju kraftigt komprimerat, men vet någon vad det är för utrustning man använder? Rörkompressor? Flerbandskompressor? Annat? En simpel plugin lär nog inte duga... Alla filmer låter ju nästan likadant, så det måste finnas någon allmän standard som ljudläggarna följer.

Nivån verkar ligga lite under -12 dB vad som än händer. Endast explosioner och extremt kraftiga ljud kliver nära nollnivån.

Någon? ...eller är det en hemlighet???

 

MVH Gren

Länk till kommentar
Share on other sites

[citat=solklar]Alltså filmdukarna i biograferna har en massa minimini hål i sig, så små så att man inte kan se dom, och där bakom finns ljudanläggningen. Därför ljudet kommer från bilden.[/citat]

Haha. Jättekul!

Nåväl. Tur att det finns andra forum, där man diskuterar lite mer sakligt om ämnet. Om någon är intresserad, hittade det här nyss:

http://recording.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=18496

Länk till kommentar
Share on other sites

[citat=Gren]Haha. Jättekul!

Nåväl. Tur att det finns andra forum, där man diskuterar lite mer sakligt om ämnet.[/citat]

 

Vad gäller själva mixningen av ljudet så är det som du skriver ett användande av kompressorer och andra sådana effekter (EQ, Limiter, Exciter, o.s.v.) som man använder för att pressa upp ljudtrycket så mycket som möjligt, och få det jämt. Sedan kommer de där riktigt häftiga effekterna och får lite mer utrymme i mixen där det behövs.

Detta kan man åstadkomma med pluggar av olika slag, även om jag misstänker att (precis som inom t.ex. musik) ljudmixarna använder en massa olika typer av saker för att få fram "det där" ljudet. T.ex. rörkompressorer och liknande. Vad man exakt använder är nog efter tycke och smak.

Alla effekterna finns ju som plug-ins, men de bra är inga "enkla" plug-ins, och många är dyra (även om det finns gratis-pluggar som är ruskigt bra).

Sedan gäller det "bara" att hitta det man själv tycker är bra, och öva för att få fram den där rätta mixen/masteringen av ljudet.

 

M.v.h.

Fredrik Blom

Länk till kommentar
Share on other sites

Delta i konversationen

Du kan posta nu och bli medlem senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Gäst
Skriv ett svar...

×   Klistras in som rik text.   Återställ formatering

  Endast 75 max uttryckssymboler är tillåtna.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa redigerare

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder från URL.

×
×
  • Skapa nytt...