Jump to content

Hur ställer man in specifika ljudnivåer?


K  R Films

Recommended Posts

Hej. Vi har spelat in en film och har ett antal scener med diverse dialog osv. Ibland kan dialogen vara lite svår att höra. Finns det något sätt att justera specifika ljud, såsom röster t.ex.? Utan att då höja hela klippets ljud (så att bruset också höjs)? Har hört talas om program som AudaCity osv. men skulle behöva lite vägledning i hur man ska göra.

 

Vi har också scener där vissa olika ljud skulle behövas höjas och justeras.

Link to comment
Share on other sites

Vad man använder är dels graphing, vilket går ut på att automatisera volymen på enskilda kanaler, & compressor. Båda varianterna höjer dock brusnivån markant tyvärr.

Det man måste göra är att se till att ta ljudet ordentligt redan på plats. Man behöver vara så nära man kan för att få direktsignalen (oftast rösten) så stark som möjligt, men inte så nära att micken kommer i bild eller man får proxi-effekt (bummlighet i för närmickade riktade mickar).

Sen måste man göra vad man kan för att hålla karaktären på ljudet konstant, dvs inte fluxa för mycket med avstånd & vinklar.

Det hänger väldigt mycket även på regissören & DP att få det att funka, utan genomtänkta kameravinklar är det omöjligt att få det bra utan myggor, & myggor låter platt, billigt & "video"...för att inte tala om ställer en hel del krav på klädsel & placering.

Link to comment
Share on other sites

När du ljudlägger behöver man ofta lägga på och förstärka vissa ljud. Så istället för att försöka höja upp vissa bitar i synken, lägg på ett till ljud. Det blir väldigt hoppigt i synken annars. Därför vill man ha så ren dialog som möjligt vilket minskar arbetet efteråt kraftigt.

 

Och nej, det enkla svaret är att du kan inte gå in på ett spår och bara höja dialogen utan att höja det andra också. Däremot måste man oftast ändå alltid automatisera volymen då inte allt är jämnt från början. Det kan röra sig om så små justeringar som att du vill ha upp eller ner vissa stavelser i ett visst ord.

Det blir några "automationsprickar" i ett projekt... :)

Bild 3.png

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...