Jump to content

Inte rikigt manus utan bildbeskrivning


gorse

Recommended Posts

Nu har jag ett manus som har den stomme jag vill ha. Såklart kan man spendera många fler timmar i att flytta runt komman och ändra meningsbyggnaden i enstaka repliker, men nu är dags att gå vidare.

 

Nu vill jag faktiskt börja fundera över kameravinklar, var klippen skall sitta och sånt. Men att kladda i manusets högermarginal med blyertspenna verkar vara för svårt. Jag kommer inte ihåg vad mina anteckningar betyder och de får inte plats. Tänk om man kunde teckna... Hur gör ni? Filmar en massa och sitter och komponerar i datorn? Jag skulle nästan vilja teckna en massa filmrutor men jag är så dålig på att rita. Och det är svårt att hålla en uppfattning om hur mycket tid man spenderar på klippen så man inte tappar tempo. I huvut går det väl an, men jag glömmer fort och anteckningarna verkar få mer utrymme beroende på min prioritet på beskrivningarna snarare än tidsflytet. Dvs, när jag läser anteckningarna ser det ut som utförligare anteckningar tar mer tid i filmen än bara lite beskrivningar.

 

Hänger ni med i min fråga? Nu är jag regisör istället för manusförfattare och håller på att bryta ner manuset i filmrutor. En manusrad typ "indianerna intar fortet" blir ju tio sidor scenbeskrivning. Men hur skall dessa scenbeskrivningar se ut?

 

Skälet till att jag vill teckna detta noga är att jag får låna kamera under begränsad tid, platsen att spela in på är lånad på begränsad tid och jag vill inte fresta på skådespelarnas tålamod genom att spendera massa tid att tänka ut scenerna på plats. När jag har allt, vill jag skjuta allt i en rask följd utan tveksamheter. Men hur antecknar man scenerna?

Link to comment
Share on other sites

Det där Framforge såg ju jättekul ut! Ett sånt vill jag ha.

 

Men när jag har skrivit färdigt manuset skriver jag med rött UNDER varje scen - som jag delar upp förstås - hur jag har tänkt mig att det ska filmas. Detta är bara för mig själv inledningsvis. Det sparar tid sen när storyboard ska ritas. Om man vet exakt vad man vill ha menar jag. Och inte ska rita själv.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...