Jump to content

Text som följer ett objekt.


Kallek

Recommended Posts

Har sett i ett antal filmer o reklamer (fightclub, Icareklamerna) att man kan få en text (eller annat) att följa ett objekt (tex en person) fantastiskt följsamt och fint. Visst, man kan ju göra det frame-by-frame i photoshop, men det är lite jobbigt. Finns det enklare sätt att få texten att följa objektet. Min teori bakom är att datorn söker efter en viss färg eller form som den sedan fäster mitt nya objekt på. Vad tor ni?

Link to comment
Share on other sites

Man kan göra på många olika sätt...

 

Om man vill göra som dom gör i introt till "Värsta språket" så tror jag det är lämpligast att filma det som man vill ersätta med text två gånger.

Om vi tar klippet med skrivaren som exempel.

Man filmar skrivaren som matar ut ett vanligt papper.

Sedan filmar man en gång utan papper (alternativt bara en stillbild kanske?). Man använder det första klippet för att aligna texten så att det ser ut som att den är den som skrivs ut, och sedan plockar man bort hjälpbilden med pappret.

 

När det gäller att följa text efter ett objekt i bilden så tror jag man använder sig av något lämplligt progam som t.ex. AfterEffects. Där kan man lätt positionera texten frame för frame. Jag har provat, och det är lättare än man tror. Det blir rätt bra också, om man är noga.

Link to comment
Share on other sites

Jag har testat frame-by-frame grejen, det blir "sådär", och ja, jag har varit noga. Jag kan slå mig i backen på att det är andra ting man använder, det finns ju något i aftereffects under -animation som heter -motiontracker/stabilizer som man avnänder för att reducera kameraskakighet. den brukar funka bra på skakiga klipp så jag försökte lägga en motiontracker på ett nytt objekt som sökte "forms" i den ursprungliga filmen, dock utan lyckat resultat. Synd tänkte jag och gick och hängde mig ;) Jag slår nästan vad om att det är typ så det funkar, bara att jag inte fått det att funka ännu. Men tack för din uppmuntran, nu j-vlar skall jag hitta på något sätt. Återkommer när jag funnit svaret. / karl

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Kallek, du är ju inne på helt rätt spår. I AfterEffects finns det en motiontracker, Lägg ner ditt filmklipp på timelinen och lägg ett textläger över klippet, ta sedan Motion tracker/stabilizer på filmen och sätt det på en punkt, ändra bara "type:" till track och se till att textlagret är valt under Options "Apply motion to:"

 

Sedan klickar "Analyze" och när den sökt igenom hela filmen och du är nöjd klickar du på "Apply" och allt e klart...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...