Jump to content

Progressivt eller fält?


phrick

Recommended Posts

Hej alla glada videofreaks!

Jag och några kamrater tänkte göra vår första kortfilm till sommaren. Vi tänkte skjuta den i 16:9 widescreen, men frågan är om vi skall filma i progressivt läge eller fältbaserat? Kameran i fråga är en Canon XM2.

 

Vi vill ju självklart ha så mycket "filmkänsla" som går, och därför kan progressiv filmning verka vara det självklara alternativet. Men XM2:ans progressiva läge är tydligen inte äkta, så därför undrar jag om man kan uppnå bättre resultat med fältat material och mjukvaror såsom t.ex. Magic Bullet Suite?

 

Vad skulle ni rekommendera?

- Filma "halvprogressivt" från början

- Filma i fält, kör videon genom Magic Bullet

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Detta är en av dem eviga frågorna verkar det som. Vissa svär på frame-mode funktionen medan andra spottar på den. Själv blev jag inte så imponerad av den, men i ärlighetens namn så testa vi inte det alltför utförligt. Framför allt vid panningar såg det för jävligt ut.

Personligen tycker jag inte att någon kamera med progressivt filmläge ger någon speciell "filmkänsla", inte av vad jag sett hittils. Filmkänsla tror jag framför allt man får av rätt ljussättning och det är en hel vetenskap i sig.

 

Nackdelarna med Magic Bullet är att det är dyrt och långsamt. Räkna med måååånga timmars rendering. Fördelen är att man kan få filmen att se ut i princip hur som helst, bara man har tålamod och tid.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...