Jump to content

Ersättning för musikvideo?


Rabies

Recommended Posts

Om man har gjort en video till en artist och får den spelad på tv, vad får man då för ersättning för själva videon? Är det att man får splitta stim-pengarna elelr får man nån speciell ersättning? Nån med erfarenhet utav det här? inga gissningar tack

Link to comment
Share on other sites

Absolut inte från STIM, pengarna är ENBART vad ni förhandlar fram.

Det händer att mixare kan förhandla sig till en post som upphovsman & därmed får från STIM, men det är inte väldigt vanligt & händer absolut inte inom videos.

STIM är enbart för upphovsmännen, dvs att varesig musikerna, teknikerna eller producenterna får av det eftersom dom inte skrivit låten.

Villkoret för att få därifrån är att man varit delaktig aktivt som antingen kompositör eller textskrivare.

Link to comment
Share on other sites

okey men en video är ju lika mycket ett skapat verk som en låt. ligger många timmars arbete bakom vissa videos med ibland mer än vad det gör bakom en låt så det verkar vara ett dåligt system det där. precis som att det skulle va skitsvårt att skriva en låt men skitlätt att göra en video. men tack för svaret. vi har redan gjort upp om 50-50 vart pengarna än kommer ifrån

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Det är inget dåligt system för STIM har inget med film/video/tv eller vad du vill att göra... Det är Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå. Liknanade system finns i alla länder. Det betyder att om du spelar musik på radio, tv eller klubb så måste du betala en summa som sedan delas ut till låtskrivarna och textförfattarna. Det har inget att göra om det är svårare att skriva eller inte.

 

Pengar för filmskapande kommer på andra vis. Bor du i Sverige har folk det så bra att hela befolkningen skattar ihop finanseringen. Gör du videos har du däremot ingen statlig pappa som betalar utan måste förhandla själv. Precis som när du gör vad som helst.

 

Jag lovar att det är svårare att bygga ett hus än att göra en musikvideo, inte fan får de några mer pengar efter att de sålt det. Skulle de hyra ut det däremot skulle de få in pengar på det viset. Om du förstår liknelsen.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...